Σάββατο, 04 Απριλίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: Νέα ενημέρωση από τον ΠΟΥ - Τι συμβαίνει;

Τι λένε οι νέες πληροφορίες;

Κορωνοϊός: Νέα ενημέρωση από τον ΠΟΥ - Τι συμβαίνει;
Ενημέρωση 20.02.2020 21:20
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Νέα ενημέρωση από τον ΠΟΥ για τον Κορωνοϊό! Τι συμβαίνει και τι λένε οι νέες πληροφορίες για τον θανατηφόρο ιό που έχει σκορπίσει τον φόβο παγκοσμίως; Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 2.000.

Η συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα είναι ενθαρρυντική, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιώντας όμως ότι οι λοιμώξεις εκτός της χώρας θα μπορούσαν να εξαπλωθούν. «Μας ενθαρρύνει αυτή η τάση, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς σε συνέντευξη Τύπου στην Γενεύη.

Μέχρι στιγμής, 25 άλλες χώρες έχουν επιβεβαιώσει στον ΠΟΥ 1.076 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων και πέντε στο Ιράν, ανέφερε ο Γκεμπρεγεσούς.

Όπως είπε, ο συνολικός αριθμός είναι πολύ μικρός συγκριτικά με τα περίπου 75.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά πρόσθεσε: «Αυτό ενδέχεται να μην παραμείνει το ίδιο για πολύ».

Ο δήμαρχος της Ντεγκού, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης στη Νότια Κορέα, κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους ύστερα από την αύξηση των νέων κρουσμάτων κατά 53, τα περισσότερα εκ των οποίων εντοπίζονται σε εκκλησία στην οποία πήγε μια 61χρονη γυναίκα, γνωστή ως «Ασθενής 31», η οποία βρέθηκε θετική στον ιό.

Τα τελευταία κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν από τη Νότια Κορέα προέρχονται από «ορισμένες διακριτές ομάδες», δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ο Όλιβερ Μόργκαν, ο διευθυντής του ΠΟΥ για τις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης για την υγεία και την αξιολόγηση κινδύνου.

«Οπότε, παρόλο που ο αριθμός φαίνεται αρκετά υψηλός, συνδέεται κυρίως με γνωστά υπάρχοντα κρούσματα», δήλωσε ο Μόργκαν.

Ο Γκεμπρεγεσούς, σημειώνοντας ότι οι αρχές της Νότιας Κορέας έχουν αναφέρει συνολικά 104 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 22 σήμερα, δήλωσε: «Με τα μέτρα που μπορούν να λάβουν, ανάλογα με τον κίνδυνο δημόσιας υγείας που έχουν, νομίζω ότι ο αριθμός των περιπτώσεων είναι πράγματι διαχειρίσιμος».

Ένας εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως επιβεβαιώθηκαν τρία νέα κρούσματα του Covid-19 στο Ιράν. Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως δύο ασθενείς υπέκυψαν από τον κινεζικό ιό. Να θυμίσουμε ότι πριν λίγο καιρό πέθανε και ο Ιάπωνας που νοσηλευόταν με πνευμονία στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού.

Πηγή: protothema.gr

Κορωνοϊός: Τρόμος για τους γιατρούς! Δεν έχουν επαρκή εξοπλισμό και φοβούνται ότι θα μολυνθούν

Τρόμος για τους γιατρούς από τον Κορωνοϊό, καθώς δεν έχουν επαρκή εξοπλισμό και φοβούνται ότι θα μολυνθούν.«Για να εξοικονομήσουν προστατευτικές στολές, συνάδελφοι αλλάζουν μόνον μία φορά στις τέσσερις, έξι, ακόμη και στις οκτώ ώρες», δήλωσε μια γιατρός.

Ανεπαρκείς ποσότητες προστατευτικών μασκών, προστατευτικές στολές που επαναχρησιμοποιούνται... Ελλείψει επαρκούς προστασίας, το νοσοκομειακό προσωπικό της Ουχάν, της πόλης που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού COVID-19, εργάζεται με το φόβο μιας μόλυνσης από τον ιό.

Ο θάνατος την περασμένη Παρασκευή του γιατρού Λι Ουενλιάνγκ, ο οποίος μολύνθηκε από τον νέο κορωνοϊό και είχε επιπληχθεί επειδή ήταν ένας από τους πρώτους που σήμανε συναγερμό στα τέλη του Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί τις δύσκολες συνθήκες εργασίας των γιατρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι κυρίως η έλλειψη ιατρικών προμηθειών διότι η Ουχάν, όπου εμφανίστηκε ο κορωνοϊός αυτός τον Δεκέμβριο, έχει τον πιο βαρύ απολογισμό από τη νόσο: το 74% των νεκρών από τη νόσο παγκοσμίως και το 43% όλων αυτών που έχουν νοσήσει.

Για να εξοικονομήσουν προστατευτικές στολές, συνάδελφοι αλλάζουν μόνον μία φορά στις τέσσερις, έξι, ακόμη και στις οκτώ ώρες", δήλωσε μια γιατρός στο AFP.

Αυτή εργάζεται για μεγάλο νοσοκομείο που έχει επιφορτιστεί με την υποδοχή των ασθενών, που έχουν προσβληθεί σοβαρά από πνευμονία, στην πόλη αυτή, η οποία έχει ντε φάκτο τεθεί σε καραντίνα από τις 23 Ιανουαρίου.

"Όλη αυτή την ώρα, οι συνάδελφοι δεν μπορούν ούτε να φάνε ούτε να πιουν ούτε να πάνε στην τουαλέτα", διευκρινίζει η ίδια, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί από φόβο ενδεχόμενων αντιποίνων.

Ορισμένοι φορούν πάνες ακράτειας ενηλίκων για τις πολλές ώρες υπηρεσίας τους, παραδέχθηκε η Εθνική

Επιτροπή Υγείας.

Από τις 59.900 προστατευτικές στολές που χρειάζονται την ημέρα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές της Ουχάν έχουν μόνον 18.500, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Xου Γιαμπό. Το ίδιο ισχύει και για τις μάσκες N95, που προστατεύουν από τον νέο κοροναϊό: χρειάζονται 119.000 ημερησίως, αλλά έχουν στην διάθεσή τους μόνον 62.200.

"Καλύτερο από το τίποτα"

Μια κατάσταση την οποία περιγράφει η Σου Γιουάν, μια Κινέζα που ζει στις ΗΠΑ και είναι καθημερινά σε επαφή με πρώην συμφοιτητές της που έγιναν γιατροί ή νοσηλευτές στα νοσοκομεία Τονγκγί και Σιέχε, τα οποία δέχονται ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση.

Η Σου Γιουάν, η οποία ενημερώθηκε χάρη σε αυτούς "ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου" για την σοβαρότητα της επιδημίας, δηλώνει ότι έχει δαπανήσει 4.600 ευρώ για την αγορά προστατευτικών στολών και την αποστολή τους στους φίλους της.

Ένας από αυτούς είναι αναγκασμένος να φοράει την ίδια πέντε συνεχόμενες μέρες. Κάθε μέρα, την καθαρίζει με απολυμαντικό μετά τη χρήση. Λέει ότι μπορεί να μην έχει πλέον καμία χρησιμότητα, αλλά ότι είναι καλύτερο από το τίποτα", προσθέτει η γυναίκα αυτή, με την οποία ήρθε σε επαφή τηλεφωνικώς το AFP.

"Αυτός μου έστειλε ένα βίντεο. Τον βλέπουμε σε ασθενοφόρο να πηγαίνει να βρει οκτώ ασθενείς που υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί. Το φαντάζεστε να βρίσκεστε (...) χωρίς επαρκή προστατευτική στολή με οκτώ πιθανές πηγές του ιού γύρω σας;".

Την ίδια ώρα, πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τα νοσοκομεία στην Ουχάν για να συμβουλευθούν το ιατρικό προσωπικό.

"Καλούνται σε ενίσχυση γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Σε μια υπηρεσία, δέχονται 400 ασθενείς σε 8 ώρες", διηγείται η ίδια γιατρός της Ουχάν, η οποία δεν έχει ακόμη σταλεί επί του πεδίου, αλλά προετοιμάζεται για την κινητοποίησή της.

Κατακραυγή

"Πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεταδοτικές περιπτώσεις ασθενών, στις οποίες η εξέλιξη είναι ραγδαία και πεθαίνουν πολύ γρήγορα", εξηγεί η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι το νοσοκομείο της παρέχει ψυχολογική υποστήριξη για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να καταρρεύσει το "εξουθενωμένο προσωπικό".

Ορισμένοι νοσηλευτές θίγουν τις συνθήκες εργασίας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα μέσα ενημέρωσης. Αλλά πολλοί φοβούνται να εκφραστούν, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα παρακολουθεί και λογοκρίνει κάθε περιεχόμενο που μπορεί να τροφοδοτήσει τη δυσαρέσκεια.

Ένα βίντεο που μεταδόθηκε απευθείας από έναν Κινέζο δημοσιογράφο πριν από μερικές μέρες δείχνει έναν άνδρα να βγαίνει από ένα μαύρο σεντάν και να παίρνει από μια αποθήκη του Ερυθρού Σταυρού ένα κουτί μάσκες N95. Όταν τον ρωτούν, ο άνδρας αρνείται να πει για ποιον δουλεύει.

Χάρη όμως στον αριθμό κυκλοφορίας, ο δημοσιογράφος βρίσκει τον ιδιοκτήτη του οχήματος: το δημαρχείο. Το βίντεο αυτό προκαλεί την κατακραυγή των χρηστών του ίντερνετ, οι οποίοι διερωτώνται γιατί μια οργάνωση όπως ο Ερυθρός Σταυρός προμηθεύει τις αρχές, την ώρα που τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν έλλειψη.

40 κρούσματα

"Ακόμη κι αν παίρνουν περισσότερες μάσκες, ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Χωρίς όμως N95, οφείλουν να χρησιμοποιούν N90, που δεν φιλτράρουν τόσο πολύ τον αέρα, ή απλές χειρουργικές μάσκες", εξηγεί η γιατρός.

Ωστόσο "με επιπλέον προμήθειες σε εξοπλισμό προστασίας, θα μπορούσαν να ανοίξουν περισσότερα κρεβάτια", καθώς θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν περισσότεροι γιατροί, υπογραμμίζει.

Μια ένδειξη του κινδύνου που διατρέχει το προσωπικό είναι το γεγονός ότι 40 μολύνθηκαν σε ένα νοσοκομείο της Ουχάν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Jama.

Σε μας υπάρχουν περίπου 17 γιατροί που υπάρχει υποψία ότι έχουν προσβληθεί", δήλωσε παράλληλα ένας γιατρός μικρού συνοικιακού νοσοκομείου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Λόγω της έλλειψης, το προσωπικό αναγκάζεται να απολυμαίνει τις μάσκες, ακόμη και να φορά φόρμες εργασίας.

"Όσοι από εμάς έχουν πυρετό τίθενται σε καραντίνα. Αλλά δεν επαρκούν αυτοί που εργάζονται. Ως εκ τούτου, αν έπειτα από επτά μέρες δεν έχεις πια πυρετό, το νοσοκομείο θα σε ωθήσει να ξαναπιάσεις δουλειά", λέει.

Ούτε όμως και η βιομηχανία μπορεί ακόμη να αντεπεξέλθει. Η εθνική παραγωγή προστατευτικών μασκών βρίσκεται στο 73% της κανονικής, ομολόγησε την Κυριακή σε δημοσιογράφους

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Ιός κοροναϊός: Δείτε τα συμπτώματα του! Πώς μεταδίδεται σε άνθρωπο

Ιός κοροναϊός: Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ βρίσκεται σε επαγρύπνηση!

Share