Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: Η απόφαση για τη ματαίωση των καρναβαλιών - Ξεσπούν στην Πάτρα

Έως δύο χρόνια φυλακή για τους παραβάτες

Κορωνοϊός: Η απόφαση για τη ματαίωση των καρναβαλιών - Ξεσπούν στην Πάτρα
Ενημέρωση 27.02.2020 20:52
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον Κορωνοϊό. Ματαιώνονται όλα τα καρναβάλια της Ελλάδας μετά από απόφαση, λόγω του ιού που «χτύπησε» και τη χώρα μας. Στην Πάτρα οι καρναβαλιστές ξεσπούν.

Με φυλάκιση έως 2 έτη θα τιμωρηθεί όποιος δε συμμορφωθεί με την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, βάσει της οποίας μεταιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος η ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων ελήφθη, «λόγω του άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την από 27.02.2020 Εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιού COVID-19. Καλούνται όλοι οι φορείς (ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού) και λοιποί αποδέκτες του παρόντος, προς τους οποίους αποστέλλεται η παρούσα με κάθε πρόσφορο τρόπο(email, fax), όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενό της. Η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 'Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοιού».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται επίκληση των κυρώσεων που προβλέπονται δε συμμορφώνεται στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου, όπως αυτές ορίζονται στη συγκεκριμένη παράγραφο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου. «Οποιος δε συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Κορωνοϊός  Ελλάδα

Κορωνοϊός καρναβάλια

Τα μέτρα για την αποφυγή κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού συνίστανται: (α) Στην υποχρεωτική υποβολή σε κλινικό και εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο, υγειονομική παρακολούθηση, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία προσώπων, για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο, (β) στην επιβολή κλινικών και εργαστηριακών ιατρικών ελέγχων, καθώς και μέτρων προληπτικής υγειονομικής

παρακολούθησης, εμβολιασμού, φαρμακευτικής αγωγής και προληπτικής νοσηλείας προσώπων που προέρχονται από περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου, (γ) στην επιβολή προληπτικών ελέγχων υγειονομικής φύσεως και κλινικών ή εργαστηριακών ελέγχων σε όλα ή επιμέρους σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Επιπλέον, προβλέπεται ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των
αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου όπως επίσης και ο προσωρινός περιορισμός προσώπων των περιπτώσεων (α) και (β) υπό συνθήκες που αποτρέπουν την επαφή με τρίτα πρόσωπα, από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί μετάδοση της νόσου.

Το μέτρο του προσωρινού περιορισμού δύναται να υλοποιείται σε κατάλληλο χώρο νοσοκομείου, υγειονομικής δομής, θεραπευτικού ιδρύματος, σε κατάλληλες δημόσιες ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής, ή και κατ’ οίκον, ανάλογα με την απόφαση του αρμόδιου κάθε φορά οργάνου.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα μέτρα συνίστανται και «στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού, χώρων θρησκευτικής λατρείας, καθώς και στην προσωρινή απαγόρευση και αναστολή μετακινήσεων για οποιονδήποτε λόγο του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού και μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών οποιωνδήποτε εκ των ανωτέρω σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, (ζ) στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού, (η) στην προσωρινή επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς εντός της επικράτειας».

Τέλος, προβλέπεται η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον σε ομάδες προσώπων προς αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση της νόσου. Το μέτρο του προσωρινού περιορισμού ευρύτερων ομάδων προσώπων δύναται να προσδιορίζεται με αναφορά σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

Να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό αποφάσισε η δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας για το καρναβάλι. Δήλωσε το καρναβάλι δεν θα πραγματοποιηθεί.

Συναγερμός έχει σημάνει μετά τα νέα ύποπτα κρούσματα του Κορωνοϊού τις τελευταίες ώρες. Δυο λένε οι πληροφορίες πως είναι στην Βουλή, αλλά και ένα στο Αττικόν νοσοκομείο.

Ξεσπούν στην Πάτρα

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί στην Πάτρα λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να ματαιωθεί το καρναβάλι, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Ηδη τέσσερα πολυπληθή πληρώματα έχουν ανακοινώσει ότι θα παρελάσουν κανονικά, ενώ αναμένεται η επίσημη απόφαση του Δήμου Πατρέων. Σύμφωνα με πληροφορίες του patrasevents.gr, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες καρναβαλικών γκρουπ που θα πραγματοποιήσουν συνέλευση για να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Πηγή: protothema.gr

Αυτή είναι η ημερομηνία που θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο για τον Κορωνοϊό

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό, μιας και ανακοίνωσαν οι επιστήμονες ποια θα είναι η ημερομηνία που θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο! "Μαραθώνας" ο αγώνας για την βοήθεια των πολιτών.

Σύμφωνα με τον Άντονι Φαούτσι, διοικητή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC), η δημιουργία του εμβολίου είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η επιστημονική και ιατρική κοινότητα σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό. Στην «κούρσα» του εμβολίου για τον κορωνοϊό έχουν ήδη μπει δυναμικά Ρώσοι επιστήμονες.

Ερωτηθείς για τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να φτάσουμε σε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο Φαούτσι υποστήριξε ότι οι κλινικές δοκιμές πιθανότατα θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα.

Ο Φαούτσι σημείωσε στη συνέχεια ότι «υπάρχουν πολλά υποψήφια εμβόλια για τον κορωνοϊό και ένα πρωτότυπο». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι παρόλο που οι επιστήμονες «τρέχουν» σε χρόνους – ρεκόρ, υπάρχουν αναγκαίες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Μετά τις πρώτες κλινικές δοκιμές θα πρέπει να φανεί αν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι ασφαλές, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν δοκιμές σε κάποιες χιλιάδες ατόμων. "Κάθε περίπτωση θα πάρει 6 με 8 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί στην επιδημία του κορωνοϊού σε λιγότερο από 12 με 18 μήνες" (σ.σ. από σήμερα) υπογράμμισε ο διοικητής του CDC.Εσείς ακούσατε το τραγούδι που έβγαλαν οι Κινέζοι για να ξορκίσουν τον κορωνοϊό;

Ο Φαούτσι προσέθεσε ότι «για τους επόμενους έξι μήνες με έναν χρόνο δεν θα μπορούμε να βασιστούμε στο εμβόλιο σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό». Τα θετικά νέα, ωστόσο, όπως είπε, είναι ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο οι δοκιμές για αντιβιοτικά σκευάσματα που είναι ήδη διαθέσιμα, ώστε να φανεί αν έχουν λειτουργούν για τον κορωνοϊό. Ένα από αυτά είναι το Remdesevir που είχε χρησιμοποιηθεί για τον ιό Έμπολα.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Το τραγούδι που έβγαλαν οι Κινέζοι για να ξορκίσουν τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Νέο ύποπτο κρούσμα στον Ευαγγελισμό

Share