Κορωνοϊός: Σοκαριστικές εικόνες από νοσοκόμες στο Μιλάνο

Ποιες ηλικίες «σαρώνει» ο ιός;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Σοκαριστικές εικόνες από νοσοκόμες στο Μιλάνο

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες από νοσοκόμες στο Μιλάνο που προσπαθούν να κρατήσουν ψύχραιμους και να βοηθήσουν τους πολίτες που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Εκατοντάδες άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, πολλοί από αυτούς στην εντατική, με το προσωπικό των νοσοκομείων, κυρίως στη βόρεια Ιταλία, να δουλεύει σε εξοντωτικούς ρυθμούς και το σύστημα υγείας της γείτονος να δοκιμάζει στα όριά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες 168 άνθρωποι, μόνο σε μόλις 24 ώρες, έχασαν τη ζωή τους. Το προσωπικό των νοσοκομείων επίσης δοκιμάζει τα όριά τους στην προσπάθειά τους να περιθάλψουν τους ασθενείς, ενώ οι γιατροί βρίσκονται και σε τραγικά διλήμματα.

Ιταλίδες νοσοκόμες, ποστάρουν, μάλιστα, φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα σημάδια στα πρόσωπά τους από τη χρήση του ειδικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούν, αντίστοιχες με εκείνες που πριν μερικές ημέρες πόσταραν εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της Ουχάν.

Οι αναρτήσεις τους περιλαμβάνουν ακόμη φωτογραφίες από εξαντλημένους συναδέλφους του που κοιμούνται στα νοσοκομεία στα διαλείμματα που κάνουν από τη μάχη που δίνουν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους νοσούντες από κορωνοϊό.

Μώλωπες στο πρόσωπο από τον εξοπλισμό για τον κορωνοϊό

Η νοσοκόμα Αλέσια Μπονάρι πόσταρε μια φωτό με το γεμάτο μώλωπες πρόσωπό της από τη χρήση του προστατευτικού εξοπλισμού της κατά τη διάρκεια της βάρδιάς της σε νοσοκομείο του Μιλάνου.

Περιγράφοντας το πώς είναι να δουλεύεις σε ένα νοσοκομείο του Μιλάνου εν μέσω κορύφωσης της επιδημίας του κορωνοϊού, η Μπονάρι αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της εξάωρης βάρδιάς, από τη στιγμή που θα φορέσει τον προστατευτικό εξοπλισμό της, δεν μπορεί να πάει ούτε για νερό, ούτε στην τουαλέτα.

Μια άλλη νοσοκόμα, ονόματι Έλενα Παγιαρίνι, απεικονίζεται να έχει καταρρεύσει πάνω στο γραφείο της, ενώ ακόμα φορά τη μάσκα της σε ένα νοσοκομείο στην Κρεμόνα όπου εργάζεται σχεδόν ακατάπαυστα.

Κορωνοϊός νοσοκόμες Μιλάνο

«Φοβάμαι, αλλά όχι να πάω για ψώνια. Φοβάμαι να πάω στη δουλειά», γράφει. «Φοβάμαι διότι η μάσκα μπορεί να μην έχει εφαρμόσει καλά στο πρόσωπό μου ή μπορεί να έχω αγγίξει τυχαία το πρόσωπό μου με βρώμικα γάντια. Ή ίσως οι φακοί δεν καλύπτουν πλήρως τα μάτια μου και κάτι μπορεί να έχει περάσει.» Μιας και μιλάμε για τον θανατηφόρο ιό ωστόσο που εξαπλώνεται συνεχώς, δείτε εδώ και πώς εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Τουρκία

Πηγή: iefimerida.gr

Εκτός από τις σοκαριστικές εικόνες από νοσοκόμες στο Μιλάνο δείτε ποιες είναι οι ηλικίες που «σαρώνει» ο κορωνοϊός

Αναλυτικά στοιχεία για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων στην Ιταλία, τη χώρα που έχει πληγεί πιο σφοδρά από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη από τον νέο κορωνοϊό, δημοσιεύει η εφημερίδα La Repubblica, αντλώντας τα στοιχεία της από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, ο αριθμός των κρουσμάτων στη γειτονική μας χώρα εκτοξεύθηκε μέσα σε ένα 24ωρο πάνω από 10.000, με τους θανάτους να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 630. Πριν ωστόσο σημειωθεί αυτή η δραματική εξέλιξη η La Repubblica αποκάλυψε στοιχεία αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων και των νεκρών (που τη στιγμή της δημοσίευσης ήταν ακόμη περίπου 350).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως η La Repubblica, πάνω από το 50% των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα είναι άνω των 60 ετών, ενώ μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί θετικά στον ιό τουλάχιστον 43 παιδιά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει και το protothema.gr, αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, ισχύουν τα εξής: Τα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας από 0-9 ετών είναι πολύ λίγα (0,5%), και φτάνουν τα 43. Στην ηλικιακή ομάδα από τα 10 μέχρι τα 19 ετή έχουν καταγραφεί 85 κρούσματα (το 1% του συνολικού αριθμού), και σε εκείνη από τα 20 έως τα 29 έτη έχουν καταγραφεί 296 κρούσματα (το 3,5 % του συνολικού αριθμού). Στην κατηγορία των 30-39 ετών υπάρχουν 470 επιβεβαιωμένα κρούσματα (5,6%), ενώ στις ηλικίες 40-49 έχουν καταγραφεί 891 κρούσματα (10,7%).

Από την ηλικία των 50 ετών και άνω αρχίζουν να αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά: Συγκεκριμένα, στην ηλικιακή ομάδα 50-59 έχουν καταγραφεί 1.453 κρούσματα (17,4%), στην ομάδα 60-69 έχουν καταγραφεί 1.471 κρούσματα (17,7%), στις ηλικίες 70-79 υπάρχουν 1.785 κρούσματα (21,4%) και άνω των 80 ετών έχουμε 1.532 κρούσματα (18,4%).

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, πάνω από το 57% των κρουσμάτων είναι άτομα που έχουν ξεπεράσει το 60 έτος της ηλικίας τους. Όσον αφορά τον ρυθμό θνησιμότητας, η διαφορά που παρατηρείται ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες είναι ακόμα μεγαλύτερη, με τα ποσοστά να αυξάνονται δραματικά στις μεγάλες ηλικίες. Στην ηλικιακή ομάδα 40-49 ετών υπήρχε μόνο ένας θάνατος (0,3%) με βάση τα παλαιότερα στοιχεία. Από τα κρούσματα ηλικίας από 50-59 ετών τρία άτομα απεβίωσαν, και στην κατηγορία 60-69 έτη έχουμε 37 απώλειες. 114 θάνατοι σημειώθηκαν στην κατηγορία 70-79 ετών (31,9%) και 202 στην κατηγορία άνω των 80 ετών, ποσοστό που φτάνει το 56,6%.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, 583 από τα διαγνωσμένα κρούσματα τη στιγμή της δημοσίευσης αποτελούν εργαζόμενους στον χώρο της υγείας. Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι 21% των κρουσμάτων βρίσκονται στο νοσοκομείο και 12% σε ΜΕΘ. Κανείς ασθενής στην ηλικιακή ομάδα των 0-18 ετών δεν χρειάστηκε νοσηλεία σε εντατική μονάδα. Όσιον αφορά στους ασθενείς που νοσηλεύονται, το 10% είναι μεταξύ 19 και 50 ετών, το 46% μεταξύ 51 και 70 ετών και το 44% πάνω από 70 ετών.

Αυτά είναι τα επίσημα μέτρα της κυβέρνησης

Νέες εξελίξεις με τον κορωνοϊό! Βγήκαν τα επίσημα μέτρα της κυβέρνησης. Ποια είναι αυτά και τι ανακοινώθηκε για τις άδειες γονιών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα; Διαβάστε αναλυτικά.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, προβλέπεται:

  • Άδεια ειδικού σκοπού επιπρόσθετη της κανονικής για τον έναν εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου.
  • Για κάθε 4 ημέρες άδειας, 3 θα προσμετρώνται ως ειδικού σκοπού, 1 ως κανονική άδεια
  • Στον ιδιωτικό τομέα το κράτος καλύπτει το 1/3 των αποδοχών
  • Στον δημόσιο τομέα το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών
  • Εάν πάρει την άδεια ο ένας γονέας δεν τη δικαιούται και ο άλλος γονιός ταυτόχρονα
  • Αν ο ένας γονιός δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού
  • Στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης μπορεί να προτείνει ευέλικτο ωράριο ή εργασία εξ αποστάσεως
  • Δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας υπάρχει και στο δημόσιο