Kορωνοϊός: "Έφτασε" και στην Τουρκία - Πώς δεν είχαν κρούσματα τόσο καιρό;

Όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Kορωνοϊός:

"Έφτασε" και στην Τουρκία το πρώτο κρούσμα Kορωνοϊού. Πώς τα είχαν καταφέρει τόσο καιρό και δεν είχε εμφανιστεί κάποιο; Tι αναφέρει ο υπουργός Υγείας και το άτομο που μολύνθηκε από τον ιό;

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε πως επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα προκαλώντας απορία για το πως και εν τέλει «εμφανίστηκε» ο ιος και στην γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα, ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει στην Ευρώπη. «Το μολυσμένο άτομο μετά την επιστροφή του από την Ευρώπη έχει απομονωθεί εντελώς» δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

Παράλληλα, σε καραντίνα έχει τεθεί και η οικογένειά του. «Η γενική κατάσταση του ασθενούς είναι καλή, όλα τα μέλη της οικογένειάς του και όσοι έρχονται σε επαφή μαζί του βρίσκονται υπό επιτήρηση» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για αυστηρά μέτρα πρόληψης.

«Ο κορωνοϊός δεν είναι ισχυρότερος από τα μέτρα που θα πάρουμε. Ένας ασθενής σε καραντίνα δεν μπορεί να απειλήσει την κοινωνία. Παρακαλούμε να μην πηγαίνετε στο εξωτερικό εκτός αν είναι υποχρεωτικό. Πρέπει να ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου για την προστασία από τον κορωνοϊό» δήλωσε.

«Η Τουρκία θα πολεμήσει σε εθνικό επίπεδο ενάντια σε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.Πρόσφατα βγήκε χρυσή κληρονόμος θετική στον κορωνοϊό και σκόρπισε τον πανικό, μιας και είχε βρεθεί σε πολλά fashion shows.

Ερωτήματα για την εξάπλωση του ιού στην Τουρκία

Η ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών έρχεται μετά από την έντονη συζήτηση που είχε δημιουργηθεί γύρω από το γεγονός πως η χώρα των 80 εκατ. κατοίκων δεν είχε ανακοινώσει μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα, έχοντας πραγματοποιήσει μόλις 2.000 ελέγχους, με πολλούς να θεωρούν πως η Άγκυρα έκρυβε τα περιστατικά.
Καθημερινά πλήθαιναν τα ερωτήματα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για το πώς μπορεί να υπάρχουν κρούσματα σε 5 από τις 8 γειτονικές χώρες της Τουρκίας και ειδικότερα μία μεγάλη επιδημία στο Ιράν αλλά κανείς τούρκος να μην έχει βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.

Αν υπολόγιζε κανείς τις στενές εμπορικές σχέσεις με την αυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ και τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια της Τουρκίας που δέχονται εκατομμύρια ταξιδιώτες από ολόκληρο τον κόσμο τα ερωτήματα γίνονταν ακόμη πιο πιεστικά.

Πρακτικά η Τουρκία επέμενε ότι τα μέτρα απολύμανσης και παρακολούθησης στα αεροδρόμια, το κλείσιμο των συνόρων με το Ιράν, οι απαγορεύσεις πτήσεων και ο κατ’ οίκον περιορισμός όσων επιστρέφουν από πληττόμενες χώρες του εξωτερικού βοήθησαν να μην υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα. Μάλιστα, αυτό υποστήριξε και ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο την Τρίτη ο κορωνοϊός να φτάσει και σε τουρκικό έδαφος.

pronews.gr

Εκτός από το κρούσμα στην Τουρκία δείτε πόσο η φάση επώασης του Κορωνοϊού χωρίς συμπτώματα

Νέα μελέτη έρχεται στο φως για τον κορωνοϊό. Διαβάστε πόσο κρατά η φάση επώασης του, χωρίς συμπτώματα. Τι αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες με βάση τα δεδομένα που έρχονται από την Κίνα, μέχρι στιγμής;

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες. Όμως, περίπου ένας στους χίλιους -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα.

Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσης τους. Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ