Κορωνοϊός: Ύποπτα κρούσματα στην Πάτρα

Σε συναγερμό η περιοχή

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Ύποπτα κρούσματα στην Πάτρα

Ραγδαίες παραμένουν οι εξελίξεις με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, μιας και βγήκαν νέα ύποπτα κρούσματα στην Πάτρα. Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες για την περιοχή που βρίσκεται σε επαγρύπνηση;

Δεκάδες σμηνίτες εξετάστηκαν ως ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, ενώ αναμένεται μέσα στην ημέρα, τα αποτελέσματα.

Οι 52 σμηνίτες από το νομό Ηλείας εισήχθησαν στο κεντρικό νοσοκομείο αναφοράς στην Αχαϊα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, προκειμένου να εξεταστούν εάν είναι θετικοί στον ιό, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Στο μεταξύ δείτε πόσο κοστίζει η εξέταση για τον κορωνοϊό στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Πριν τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού στην Πάτρα δείτε τι ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Πριν από λίγη ώρα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως ο Κορωνοϊός θα πρέπει πλέον να θεωρείται πανδημία, δήλωση που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στον κόσμο. Μετά την κήρυξη της πανδημίας, τι ακριβώς μας περιμένει και τι αλλάζει στα μέτρα που λαμβάνονται από την κάθε χώρα;

Ως πανδημία ορίζεται η επιδημία μιας νόσου που έχει εξαπλωθεί σε μια ευρεία περιοχή ή και παγκοσμίως.

Πανδημίες έχουν προκαλέσει στο παρελθόν η ευλογιά και η φυματίωση. Μία από τις πιο καταστροφικές πανδημίες ήταν ο «Μαύρος Θάνατος», ο οποίος σκότωσε κατ 'εκτίμηση 75-200 εκατομμύρια ανθρώπους τον 14ο αιώνα.

Στο πρόσφατο παρελθόν πανδημίες έχουν χαρακτηριστεί η Ισπανική Γρίπη το 1918, το AIDS/HIV, ο ιός της γρίπης Η1Ν1 το 2009 και τώρα ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Τι σημαίνει η κήρυξη πανδημίας

Μεταξύ των πρώτων μέτρων που συνεπάγεται η κήρυξη «πανδημίας» είναι ο περιορισμός ή και η απαγόρευση των μετακινήσεων, αλλά και κήρυξη καραντίνας σε ολόκληρων περιοχών ή και ολόκληρων χωρών.

Σύμφωνα με το σύστημα ετοιμότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπάρχει μια κλιμακωτή διαβάθμιση κάθε επιδημικής νόσου προκειμένου να φτάσει να χαρακτηριστεί πανδημία.

Οι φάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

Φάση 1: Ο ιός υπάρχει μόνο στα ζώα χωρίς να προκαλεί λοίμωξη στους ανθρώπους
Φάση 2: Ένας ζωικός ιός έχει προκαλέσει λοίμωξη σε άνθρωπο
Φάση 3: Σποραδικά κρούσματα ή τοπικά εντοπισμένες περιπτώσεις κρουσμάτων σε ανθρώπους και μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά χωρίς να απειλείται το κοινωνικό σύνολο
Φάση 4: Ο κίνδυνος πανδημίας είναι μεγάλος αλλά όχι βέβαιος
Φάση 5: Εξάπλωση της επιδημικής νόσου μεταξύ ανθρώπων σε περισσότερες από μία χώρες του ΠΟΥ
Φάση 6: Οι επιδημικές εκδηλώσεις σε επίπεδο κοινότητας βρίσκονται σε τουλάχιστον μία ακόμη χώρα σε διαφορετική περιοχή του ΠΟΥ από τη φάση 5.Η παγκόσμια πανδημία είναι πλέον γεγονός.

Πηγή: protothema.gr