Παιδίατρος προειδοποιεί: Αυτό συμβαίνει όταν ο κορωνοϊός εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα

Όλα όσα είπε στην εκπομπή «Μαζί σου»

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Παιδίατρος προειδοποιεί: Αυτό συμβαίνει όταν ο κορωνοϊός εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα

Στην εκπομπή «Μαζί σου» βρέθηκε ο έμπειρος παιδίατρος, Σπύρος Μάζανης, ο οποίος προειδοποίησε το κοινό για το τι ακριβώς συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν ο πανίσχυρος κορωνοϊός, εισβάλλει σε αυτόν.

Ο παιδίατρος ανέλυσε τη διαδρομή που διανύει ο ιός μέχρι να μολύνει τον οργανισμό, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και ιδιαίτερα τους γονείς.

«Με τα σταγονίδια και την αναπνοή μας, ο ιός διαχέεται στο περιβάλλον και φτάνει στα χέρια μας. Τα χέρια μας, σε δεύτερη φάση, μολύνουν το στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Επίσης, με τα χέρια μας, χαιρετώντας έναν άνθρωπο μεταφέρουμε τον ιό σε αυτό τον άνθρωπο και από εκεί σε άλλους περισσότερους. Σε πρώτη φάση, ο ιός όταν μπαίνει μέσα στο σώμα μας εγκαθίσταται στο λαιμό όπου αρχίζει να πολλαπλασιάζεται. Ο άνθρωπος αισθάνεται πόνο στο λαιμό, αρχίζει να βήχει και με τον βήχα γίνεται η διασπορά του ιού πιο μέσα στο σώμα μας και καταλήγει στους πνεύμονες» είπε αρχικά ο Σπύρος Μαζάνης.

Πριν από λίγα λεπτά σήμανε συναγερμός στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μιας και σημειώθηκαν δύο ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού - Δείτε εδώ τι ακριβώς συνέβη

Στη συνέχεια ο παιδίατρος συμπλήρωσε: «Στους πνεύμονες αρχίζει μια φλεγμονή. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός στέλνει τα κύτταρα του στην προσπάθεια να σκοτώσει τον κορονοϊό. Ο κορονοϊός όμως είναι πιο δυνατός και από τη μάχη αυτή παράγονται εκκρίσεις και δυσκολεύουν την αναπνοή. Ο οργανισμός μας, τότε, στέλνει άλλα κύτταρα για να αποβάλλουν αυτές τις εκκρίσεις. Ο κορονοϊός, όμως, που είναι πιο δυνατός σκοτώνει και αυτά τα κύτταρα με αποτέλεσμα οι πνεύμονες να γεμίζουν με υγρό, να ελαττώνεται ο αέρας και το οξυγόνο και ο άνθρωπος να μην μπορεί να αναπνεύσει.

Ο ιός φεύγει από τους πνεύμονες και πηγαίνει και σε άλλα μέρη του σώματος, χτυπώντας και άλλα όργανα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πολυοργανική πάθηση με κίνδυνο να καταλήξει ο άνθρωπος».

Τι ισχύει με την μετάδοση του ιού από τα ρούχα

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για το αν ο κορωνοϊός επιβιώνει και άρα μπορεί να μεταδοθεί από συγκεκριμένες επιφάνειες, ακόμα και πάνω από τα ρούχα μας. Σας έχουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας που πλήττει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Παρόλο που προσπαθούμε όλοι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, να μένουμε σπίτι και κυρίως να μένουμε αισιόδοξοι, δεν γίνεται να μην μας προβληματίζουν διάφορα πράγματα σχετικά με τον κορωνοϊό.

Μιας και είπαμε για τον κορωνοϊό, δείτε εδώ τα νέα μέτρα που θεσπίστηκαν για τον περιορισμό του ιού.

Πρακτικά ζητήματα για το πώς επηρεάζει διάφορα κομμάτια της ζωής μας και δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτά και η μόδα. Η πρώτη ερώτηση που μας έρχεται στο μυαλό είναι αν επιβιώνει ο κορωνοϊός πάνω στα ρούχα. Κι αν ναι, για πόσο;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Μπορεί ακόμα οι επιστήμονες να μην έχουν καταλήξει στο πόση ακριβώς είναι η διάρκεια ζωής του επικίνδυνου ιού, ωστόσο έχει διαπιστωθεί πως μεταδίδεται ευκολότερα από σκληρές παρά από μαλακές επιφάνειες όπως το ύφασμα.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να προσέξουμε ωστόσο είναι η σωστή υγιεινή των ρούχων, τα οποία πρέπει να πλένονται συχνά, ειδικά αν μέσα στο σπίτι υπάρχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.