Ξεκινάνε οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο του κορωνοϊού και στην Κίνα

Έδωσαν το πράσινο φως

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ξεκινάνε οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο του κορωνοϊού και στην Κίνα

Ξεκινάνε οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο του κορωνοϊού και στην Κίνα μιας και δόθηκε το πράσινο φως για να το τεστάρουν στον κόσμο. Τι λένε οι τελευταίες πληροφορίες για το "φάρμακο" που θα σώσει τον πλανήτη;

Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών πήραν σύμφωνα με τη Λαϊκή Ημερησία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας την έγκριση για να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές πρώτης φάσης ενός πειραματικού εμβολίου αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα, την ώρα που η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει πάνω από 7.000 θανάτους ανά την υφήλιο.

Αντίστοιχες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους έχουν ξεκινήσει και στις ΗΠΑ ενός εμβολίου που ανέπτυξαν το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Νόσων μαζί με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.

Λεπτομέρειες στη βάση δεδομένων καταχώρησης κλινικών δοκιμών στην Κίνα δείχνουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα στρατολογηθούν 108 υγιή άτομα για τη δοκιμή της «Φάσης 1», που θα εξετάσει κατά πόσο το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές για τους ανθρώπους, και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Τη δοκιμή θα διεξάγουν η Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας και η εταιρεία βιοτεχνολογίας CanSino Biologics που έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ. Ειδικοί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τα μέσα του 2021 προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα πλήρως δοκιμασμένο και εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, αν και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελπίζει πως η Ευρώπη ίσως έχει στα χέρια ένα εμβόλιο ακόμη και πριν το φθινόπωρο.

Πηγή: iefimerida.gr

Την ίδια στιγμή που ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο του κορωνοϊού στην Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνει τα σύνορά της

Μία έκτακτη απόφαση κλήθηκε να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία με επίσημη ανακοίνωσή της αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της σε μη Ευρωπαίους πολίτες, μέχρις ότου υποχωρήσει η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοινώνουν δημόσια το τελευταίο 24ωρο την κοινή απόφαση που έλαβαν να κλείσουν τα σύνορα της ΕΕ σε μη Ευρωπαίους πολίτες, ως ένα δραστικό αλλά αναγκαίο μέτρο για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μετά από τη διατύπωση της πρότασης από την πρόεδρο της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν για κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ, πρώτος ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η χώρα του υιοθετεί το μέτρο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η Γαλλία «βρίσκεται σε πόλεμο» που απαιτεί την επιβολή πρωτοφανών μέτρων, προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι απώλειες.

Για πόλεμο «με έναν εχθρό αόρατο και ύπουλο» έκανε λόγο εχθές και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαγγέλοντας μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση. Λίγο αργότερα, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως και η Ελλάδα εφαρμόζει την κοινή απόφαση της ΕΕ, η οποία τίθεται σε ισχύ από σήμερα στις 6 το πρωί, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες που δεν είναι Έλληνες ή από χώρες της ΕΕ.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως «δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη, που σχετίζεται αποκλειστικά για επείγουσα εργασία ή οικογένεια». «Έλληνες και αλλοδαποί από χώρες της ΕΕ μπορούν να εισέλθουν στη χώρα, αλλά με την ηχηρή σύσταση πως θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες» τόνισε.

Όσο για τις αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα λόγω κορωνοϊού, αυτές αφορούν και τον τρόπο εξυπηρέτησης στα φαρμακεία.