Κορωνοϊός: Το πρώτο εμβόλιο στις ΗΠΑ

Βίντεο με το πρώτο πειραματικό φάρμακο

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Το πρώτο εμβόλιο στις ΗΠΑ

Ανάμεσα σε όλα τα κρούσματα και τους νεκρούς, οι γιατροί έδωσαν φως για το πρόβλημα του κορωνοϊού, καθώς δοκιμάστηκε ήδη το πρώτο εμβόλιο στις ΗΠΑ. Το πειραματικό φάρμακο θα χορηγηθεί σε 45 νέους ασθενείς σε διάφορες δόσεις.

Η πρώτη δοκιμαστική δόση θα χορηγηθεί σε 45 ασθενείς εθελοντές, στο Kaiser Permanente Washington Health Research Institute, στο Σιάτλ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος που αποκάλυψε τη σοβαρότατη εξέλιξη δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει το όνομά του, καθώς η όλη διαδικασία θα διεξαχθεί κάτω από καθεστώς μυστικότητας, ώστε η έρευνα να συνεχιστεί απρόσκοπτα και δίχως την πίεση της δημοσιότητας.

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά Μέσα, η Jennifer Haller, 43 ετών, είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στο Kaiser Permanente Washington Research Institute του Σιάτλ, τη Δευτέρα. «Είμαστε όλοι αβοήθητοι. Είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για εμένα να κάνω κάτι», δήλωσε η Haller στο Associated Press. Την Haller ακολούθησαν άλλοι τρεις συμμετέχοντες που έλαβαν την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Θα λάβουν τη δεύτερη σε έναν μήνα. Αφότου εμβολιάστηκε η Haller δήλωσε ότι «νιώθει υπέροχα». Η ίδια είναι μητέρα δύο εφήβων. Τα παιδιά της «πιστεύουν ότι είναι κουλ» που η μητέρα τους παίρνει μέρος στην έρευνα. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί την πρώτη χειροπιαστή ελπίδα για την καταπολέμηση της επιδημίας COVID-19, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη.

Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου δεν σημαίνει την επίσπευση της διαδικασίας παραγωγής και διάθεσης ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς οι μελέτες και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για διάστημα τουλάχιστον 12 με 18 μηνών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρώτη κλινική δοκιμή θα γίνει σε 45 νέους ασθενείς εθελοντές, στους οποίους θα χορηγηθούν 45 διαφορετικές δόσεις του φαρμάκου. Σκοπός δεν είναι η διαπίστωση της ενδεδειγμένης δοσολογίας, αλλά οι πιθανές παρενέργειες και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, καθώς, στην παρούσα φάση, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν το συγκεκριμένο φάρμακο που θα χορηγηθεί, έχει επίδραση πάνω στον νέο κορωνοϊό και σε ποιον βαθμό και με ποιον τρόπο. Έκτακτο έσκασε πριν λίγο ωστόσο, καθώς μπήκε σε καραντίνα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ποια η κατάσταση της υγείας του;

Η έρευνα από τις φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό και το διάστημα στο οποίο ορίζεται, σύμφωνα με τις φιλόδοξες προβλέψεις, η παραγωγή ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό είναι στα μέσα του 2021, όπως αναφέρει και το protothema.gr

Σειρά μετά τις ΗΠΑ έχει η Αυστραλία, που πλησιάζει στην εύρεση εμβολίου για τον κορωνοϊό

Άλματα φαίνεται πως κάνει η επιστημονική κοινότητα της Αυστραλίας στην προσπάθεια εύρεσης εμβολίου για τον πανίσχυρο κορωνοϊό που έχει σαρώσει μέσα σε λίγες βδομάδες όλο τον κόσμο. Τα πρώτα δείγματα έδειξαν ότι πλησιάζει η στιγμή εύρεσης του.

Αυστραλοί ερευνητές ανακοίνωσαν σήμερα ότι παρακολούθησαν τον τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα μίας από τους πρώτους ασθενείς στη χώρα αντέδρασε στον νέο κορονοϊό, ευρήματα τα οποία ο Αυστραλός υπουργός Υγείας χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη εμβολίου και την αντιμετώπιση της covid-19.

Ο νέος κορονοϊός έχει προσβάλει περισσότερους από 168.000 ανθρώπους παγκοσμίως και έχει προκαλέσει τον θάνατο 6.610, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άνδρες.

Αν και οι περισσότεροι από όσους προσβάλλονται από τον ιό SARS-CoV-2 αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα, προκαλεί πολύ πιο σοβαρές αντιδράσεις περίπου στο 20% των περιπτώσεων. Μέχρι στιγμής ο μέσος όρος την θνηστότητας για όλα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι περίπου 3,4%.

Καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν εμβόλιο για την covid-19, ερευνητές στο Peter Doherty Institute for Infection and Immunity της Αυστραλίας ανακοίνωσαν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του ιού SARS-CoV-2.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων από μια γυναίκα περίπου 40 ετών, μία από τις πρώτες ασθενείς του νέου κορονοϊού στην Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων αντιμετωπίζει τον SARS-CoV-2 με τον ίδιο τρόπο που συνήθως αντιμετωπίζει τη γρίπη.

Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν για ποιο λόγο κάποιοι ασθενείς αναρρώνουν από την covid-19, ενώ άλλοι αναπτύσσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, εξήγησαν οι ερευνητές.

Καθώς παρακολουθούσαν το ανοσοποιητικό σύστημα της ασθενούς, οι ερευνητές μπόρεσαν να προβλέψουν πότε θα αναρρώσει, κάτι που όντως συνέβη.

Ο Αυστραλός υπουργός Υγείας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε ότι η έρευνα αυτή αποτελεί σημαντική εξέλιξη.

«Στόχος είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη εμβολίου (…) αλλά και να επιταχυνθεί η δημιουργία πιθανών θεραπειών φαρμάκων για όσους ασθενείς έχουν ήδη τον κορονοϊό», επεσήμανε ο Χαντ.

Πηγή: protothema.gr