Κορωνοϊός: "Αν χρειαστεί πλήρης αποκλεισμός θα το κάνουμε"

Την ίδια στιγμή Ελληνίδα γιατρός στο Παρίσι αποκαλύπτει την κατάσταση που επικρατεί

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τον κορωνοϊό και τόνισε πως "Αν χρειαστεί πλήρης αποκλεισμός θα το κάνουμε". Την ίδια στιγμή Έλληνας γιατρός στο Παρίσι αποκαλύπτει την κατάσταση που επικρατεί.

Μιλώντας στο Open είπε πως «αυτό που κατακτήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, δεν πρέπει να το χάσουμε τώρα. Δυστυχώς, είδαμε χθες ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές...Βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους: Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό». Προειδοποίησε πως «δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Και αυτό επαφίεται σε εμάς. Στην ατομική μας ευθύνη και στη συλλογική μας ωριμότητα».

Για το ενδεχόμενο πλήρους αποκλεισμού είπε: «Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε. Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε».

Ο κορωνοϊός έχει "χτυπήσει" και την Γαλλία, όπου και εκεί επικρατεί αποκλεισμός στους κατοίκους

Η Χρυσούλα Παπαγεωργίου αναισθησιολόγος- εντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Tenon »στο Παρίσι, αναφέρει, «Ουσιαστικά στην ανατολική Γαλλία που έχει πολύ μεγάλο όγκο περιστατικών έχει ξεκινήσει η επιλογή ασθενών που θα πάρουν ένα κρεβάτι με αναπνευστήρα». Υπάρχουν άνθρωποι, λέει η κ. Παπαγεωργίου, που με βάση την ηλικία, τα συνοδά νοσήματα και τη βαρύτητα της νόσου, έχουν πολύ μικρότερη προοπτική να καταφέρουν να βγουν από τη μονάδα εντατικής, από ασθενείς που είναι μικρότεροι ή από ασθενείς με λιγότερα προβλήματα υγείας.

«Έχουν συσταθεί συμβουλευτικές επιτροπές βιοηθικής από το υπουργείο Υγείας, ώστε να μας βοηθήσουν να πάρουμε απόφαση για το πως θα γίνεται η επιλογή των ασθενών. Οι οδηγίες του triage (διαλογής) είναι οι στάνταρ οδηγίες που δίνονται σε έκτακτες καταστάσεις, καταστροφές, πολεμικές συρράξεις».

Ωστόσο, ακολουθώντας δε τις εξελίξεις με τον ιό η κυβέρνηση προχωρά και σε νέα μέτρα, για την αποφυγή εξάπλωσης του. Εσείς τα είδατε; Αν όχι, σας τα έχουμε αναλυτικά.