Κορωνοϊός: Το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν οι γιατροί από το νοσοκομείο Λάρισας

Θα σας συγκινήσει!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Το ηχηρό μήνυμα που στέλνουν οι γιατροί από το νοσοκομείο Λάρισας

Σύσσωμοι οι γιατροί από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, συγκεντρώθηκαν προκειμένου να στείλουν σε όλους τους συμπολίτες τους, ένα ηχηρό μήνυμα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Οι φωτογραφία που ανέβασαν γιατροί και νοσηλευτές φαίνεται πως έχει γίνει ήδη viral μέσα σε λίγα λεπτά.

Άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός πίσω από το project, να διαδοθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το μήνυμα που φέρει η εν λόγω φωτογραφία που μοιράστηκαν στα social media, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Οι γιατροί και νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στέλνουν το δικό τους μήνυμα, τη δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνει η χώρα με την κρίση του κορωνοϊού και συγκινούν.

Σε φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο Facebook, γιατροί και νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, ποζάρουν όλοι μαζί κρατώντας λευκές κόλλες χαρτί που γράφουν: «Εμείς μένουμε εδώ για εσάς, εσείς μείνετε σπίτι για εμάς».

Ωστόσο αν θέλετε να βοηθήσετε με τον δικό σας τρόπο, δείτε εδώ πώς μπορείτε να γίνετε εθελοντής.

Νοσοκομείο Λάρισας

Πώς θα καταλάβεις ότι νοσείς από κορωνοϊό

Αν είσαι ασυμπτωματικός ασθενής κορωνοϊού θα το καταλάβεις από αυτό. Υπάρχει μια αίσθηση που αν την "χάσεις" θα καταλάβεις πως ίσως να έχεις κολλήσει και εσύ τον ιό και ενδεχομένως να μην το γνωρίζεις.

Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν κορωνοϊό.

Σε αυτή τη σημαντική ανακοίνωση, προχώρησε προχθές η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, έπειτα από αναφορές και παρατηρήσεις ασυμπτωματικών ασθενών σε πέντε χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.

Σχεση όσφρησης με κορωνοϊό

«Αν και είναι πολύ νωρίς για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας» αναφέρει ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος. Η ανοσμία, όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια μιας απλής ίωσης είναι συνηθισμένη και αναμενόμενη, λόγω της ρινικής συμφόρησης και της αδυναμίας των οσμών να φτάσουν στην οσφρητική σχισμή όπου βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της όσφρησης. Βεβαίως υπάρχουν και τα περιστατικά που παρουσιάζουν ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη νευρογενούς αιτιολογίας.

«Η αντικειμενική εκτίμηση της όσφρησης δεν είναι εύκολο να μετρηθεί, καθώς είναι υποκειμενική αίσθηση. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη γνώση του ιού και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς να πάρουν έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, για να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα» προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, αν κάποιος διαπιστώσει οποιαδήποτε διαταραχή της όσφρησης, χωρίς την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, θα πρέπει:

  • Να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του,
  • Να αυτοπεριοριστεί για 7 ημέρες,
  • Να μην πάρει κορτιζόνη από του στόματος (εκτός αν βγει αρνητικό το τεστ COVID-19),
  • Να μη χρησιμοποιεί ρινικά σπρέι λόγω κινδύνου διασποράς στον αεραγωγό, αλλά να προτιμά αποσυμφορητικές σταγόνες ή γέλη (gel)

Πηγή: iefimerida.gr