Γίνε κι εσύ εθελοντής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Γίνε κι εσύ εθελοντής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Εάν θέλεις κι εσύ να λάβεις μέρος στο πρόγραμμα βοήθειας και να συνεισφέρεις, τότε πρέπει να γίνεις εθελοντής για να βάλεις το στίγμα σου, για την άμεση αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που φαίνεται να "σαρώνει" τη χώρα μας αλλά και όλο τον κόσμο.

Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον επαγγελματία υγείας μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, καθώς και σε όποιον επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα.

Αναγκαία κρίθηκε η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας και από εθελοντές γιατρούς νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχους επιστημών υγείας.

Στο μεταξύ δείτε εδώ και όλα όσα δήλωσε Ελληνίδα γιατρός για τη δυνατότητα του κορωνοϊού να εξαπλώνεται με ραγδαίες ταχύτητες.

«Η υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας λόγω της νόσου Covid-19 είναι πρωτόγνωρη και η εξέλιξη της αναμένεται ραγδαία. Η προσφορά όλων μας είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσανάλογες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη με όποιες δυνάμεις μπορεί ο καθένας μας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Στην προσπάθεια αυτή, το υπουργείο Υγείας ενισχύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με κάθε τρόπο, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. «Καθώς όμως η πανδημία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, κρίθηκε αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας και από εθελοντές».

Εθελοντικό πρόγραμμα (ethelontes.gov.gr)

Το εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον επαγγελματία υγείας μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, καθώς και σε όποιον επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα, παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.

Οι εθελοντές ανάλογα με τα προσόντα τους δύναται να υποστηρίζουν τις δομές υγείας της χώρας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών που ανακύπτουν. Θα παρέχουν συγκεκριμένο έργο και θα έχουν συνεργασία με το ήδη υπηρετούν προσωπικό.

Δήλωση Συμμετοχής

Οι εθελοντές θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής (περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, στον σύνδεσμο: moh.gov.gr).

Οι αιτήσεις των εθελοντών θα καταχωρούνται ανά Υγειονομική Περιφέρεια σύμφωνα με τη δήλωση προτίμησης που θα συμπληρώνουν στο σχετικό πεδίο. Εν συνεχεία θα υπάρξει κατανομή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στις δομές υγείας της περιοχής ευθύνης τους.

Επιλογή εθελοντών

Ο υπεύθυνος Διαχείρισης Εθελοντών της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας καλεί σε συνέντευξη τους εθελοντές. Στην επιλογή των εθελοντών συνεκτιμάται η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες του κάθε εθελοντή και το εν γένει ενδιαφέρον του για να εργαστεί σε συγκεκριμένα πεδία που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν ανακύψει.

Έναρξη εργασίας εθελοντών

Οι εθελοντές που θα επιλεγούν ανάλογα της θέσης και των καθηκόντων που θα ορισθούν να αναλάβουν, θα λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον υπεύθυνο διεύθυνσης/υπηρεσίας (πχ ιατρικής- νοσηλευτικής- διοικητικής- τεχνικής υπηρεσίας, κά) και θα ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται.

Χρήσιμες Επισημάνσεις

Υπενθυμίζεται πως στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 περιλαμβάνονται:

  • Άτομα άνω των 70 ετών
  • Ατομα με βαριά καρδιοπάθεια
  • 'Ατομα με βαριά πνευμονοπάθεια
  • Ατομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη
  • Καρκινοπαθείς υπό ενεργό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία
  • Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανασοκατασταλτικά φάρμακα

Πηγή: protothema.gr

Εάν πάλι θες να λάβεις τα μέτρα σου, δες τι πρέπει να κάνεις εάν είσαι ασυμπτωματικός

Αν είσαι ασυμπτωματικός ασθενής κορωνοϊού θα το καταλάβεις από αυτό. Υπάρχει μια αίσθηση που αν την "χάσεις" θα καταλάβεις πως ίσως να έχεις κολλήσει και εσύ τον ιό και ενδεχομένως να μην το γνωρίζεις.

Η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που έχουν κορωνοϊό.

Σε αυτή τη σημαντική ανακοίνωση, προχώρησε προχθές η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, έπειτα από αναφορές και παρατηρήσεις ασυμπτωματικών ασθενών σε πέντε χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.

Σχεση όσφρησης με κορωνοϊό

«Αν και είναι πολύ νωρίς για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο, σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι κάτι που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας» αναφέρει ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος. Η ανοσμία, όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια μιας απλής ίωσης είναι συνηθισμένη και αναμενόμενη, λόγω της ρινικής συμφόρησης και της αδυναμίας των οσμών να φτάσουν στην οσφρητική σχισμή όπου βρίσκεται το αισθητήριο όργανο της όσφρησης. Βεβαίως υπάρχουν και τα περιστατικά που παρουσιάζουν ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη νευρογενούς αιτιολογίας.

«Η αντικειμενική εκτίμηση της όσφρησης δεν είναι εύκολο να μετρηθεί, καθώς είναι υποκειμενική αίσθηση. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη γνώση του ιού και τους ασυμπτωματικούς ασθενείς να πάρουν έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, για να μη μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα» προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, αν κάποιος διαπιστώσει οποιαδήποτε διαταραχή της όσφρησης, χωρίς την παρουσία άλλων συμπτωμάτων, θα πρέπει:

  • Να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του,
  • Να αυτοπεριοριστεί για 7 ημέρες,
  • Να μην πάρει κορτιζόνη από του στόματος (εκτός αν βγει αρνητικό το τεστ COVID-19),
  • Να μη χρησιμοποιεί ρινικά σπρέι λόγω κινδύνου διασποράς στον αεραγωγό, αλλά να προτιμά αποσυμφορητικές σταγόνες ή γέλη (gel)

Πηγή: iefimerida.gr