Πάσχα: 9 θαυματουργά μυστικά για να φτιάξεις την πιο τέλεια μαγειρίτσα φέτος την Ανάσταση

Εντυπωσίασε τους καλεσμένους σου με λίγες μικρές απλά αλλά σημαντικές κινήσεις

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Πάσχα: 9 θαυματουργά μυστικά για να φτιάξεις την πιο τέλεια μαγειρίτσα φέτος την Ανάσταση

Η μαγειρίτσα είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά φαγητά με το οποίο μοσχομυρίζουν όλα τα σπίτια, σε όλη την Ελλάδα, το Πάσχα, τη βραδιά της Ανάστασης. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι όπου υπάρχουν Έλληνες. Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, μετά την Ανάσταση, οι νοικοκυρές σερβίρουν τη μαγειρίτσα, αχνιστή και λαχταριστή. Πόσες φορές, όμως, ενώ περιμένεις να την φας πως και πως η μαγείρισσα δεν την έχει πετύχει; Ξέρουμε, πολλές!

Το Youweekly.gr, λοιπόν, φέτος προνόησε για σένα και σου δείχνει τον δρόμο για να την φτιάξεις σωστά. Αυτά τα 9 μυστικά θα σε σώσουν και πραγματικά, όλοι θα ζητούν κάθε χρόνο μαγειρίτσα από τα χεράκια σου.

Τα μυστικά της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για την πιο ονειρική μαγειρίτσα

Μαγειρίτσα μυστικά
Argiro.gr

  1. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα που θα κάνετε στα εντεράκια. Καλό είναι να τα πλύνετε πολύ καλά με τρεχούμενο νερό κάτω από τη βρύση, να τα γυρίσετε και να τα ξαναπλύνετε. Χρησιμοποιήστε ένα ξυλαράκι ή ένα ξύλινο καλαμάκι ή κάτι τέτοιο. Περάστε το μέσα, φτάστε μέχρι το τέλος, γυρίστε και επαναλάβετε.
  2. Αφήνουμε τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες. Με αυτή την προετοιμασία, ασπρίζουνε και γίνονται κρουστά.
  3. Πλέκουμε τα καθαρισμένα εντεράκια κοτσίδα και τα τεμαχίζουμε, για να ψιλοκόβονται εύκολα.
  4. Την προετοιμασία και το καθάρισμα στα εντεράκια, μπορούμε να το κάνουμε 2-3 μέρες πριν και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη.
  5. Για να γίνει η τέλεια μαγειρίτσα, πρέπει να διαλέξουμε εντεράκια από μικρό αρνί ή κατσίκι και αυτό γιατί τρέφονται μόνο με γάλα και δεν βγάζουν βαριά μυρωδιά.
  6. Ζεματάμε τα εντεράκια και την συκωταριά, αφού τα καθαρίσουμε για να φύγει η έντονη μυρωδιά αλλά και για να μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε, αλλιώς μας γλιστράνε.
  7. Χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα μυρωδικά είτε από την λαϊκή αγορά είτε από το σούπερ μάρκετ. Αν μάλιστα έχουμε αρωματικά φυτά σε δικές μας γλαστρούλες ακόμη καλύτερα.
  8. Το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι χυλώνει τη μαγειρίτσα.
  9. Κάνουμε το αυγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή για να μη χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε και μας ψηθεί το αυγό. Δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στο αυγολέμονο, για να μην μας κόψει αλλά να γίνει σωστά, ώστε να χυλώσει όμορφα η σούπα

Δείτε επίσης: Προσοχή: Αυτά είναι τα 5 λάθη που κάνεις όταν βάφεις τα πασχαλινά αυγά και σου βγαίνουν ένα χάλι

Η παραδοσιακή συνταγή για μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 1 συκωταριά από μικρό αρνί
  • 1 αντεριά από μικρό αρνί
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 μαρούλια χοντροκομμένα
  • 1 ματσ. μικρό άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. ζωμό κρέατος (ή νερό)
  • 1/3 φλ. ρύζι γλασέ (προαιρετικά)

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • 2 μέτρια λεμόνια (χυμό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγος ψιλοκομμένος άνηθος

Εκτέλεση

  1. Πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα έντερα και τη συκωταριά.
  2. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄. Πετάμε το νερό.
  3. Στραγγίζουμε τη συκωταριά για τη μαγειρίτσα και την αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.
  5. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα λευκά μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Κρατάμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών για αργότερα.
  6. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια.
  7. Τα σοτάρουμε για 10′ ανακατεύοντας τακτικά.
  8. Προσθέτουμε το βραστό νερό ή ζωμό κρέατος μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Μπορούμε στο μαγείρεμα για τη μαγειρίτσα να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από βραστό κρέας, ζωμό εμπορίου ή νερό.
  9. Σιγοβράζουμε τo φαγητό μας σκεπασμένο για 15-20′ για να μαλακώσουν τα υλικά.
  10. Δένουμε με σπάγκο κουζίνας τα χοντρά κοτσάνια άνηθου σε δεματάκι και τα βάζουμε μέσα.
  11. Προσθέτουμε το χοντροκομμμένο μαρούλι και το ελάχιστο ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα ή γλασέ).
  12. Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα κρεμμυδιών που κρατήσαμε στην αρχή.
  13. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα γύρω στα 15 ‘ μέχρι να σκάσει το ρύζι.
  14. Μετά από 15′ προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα υγρά του φαγητού.
  15. Προσθέτετε ζωμό ή λίγο ζεστό νερό, κατά βούληση, αν θέλετε πιο αραιή σούπα.
Το αυγολέμονο
  1. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα να γίνουν απαλή μαρέγκα.
  3. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε να γίνει παχύ αυγολέμονο κρέμα.
  4. Ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού χτυπώντας με το σύρμα το αυγολέμονο.
  5. Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.
  6. Σβήνουμε τη μαγειρίτσα για να κοπεί ο βρασμός. Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κοτσάνια άνηθου από το φαγητό.
  7. Παίρνουμε δύο κουτάλες ζωμό από το φαγητό και σταδιακά πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα, αραιώνουμε το αυγολέμονο.
  8. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χέρια, ώστε να πάει παντού.
  9. Κάνουμε ένα απαλό ανακάτεμα στην μαγειρίτσα με την κουτάλα.
  10. Ανάβουμε ξανά την εστία στο πιο χαμηλό και αφήνουμε τη μαγειρίτσα για 1΄ χωρίς όμως να πάρει βράση και χωρίς να κοχλάσει το φαγητό. Ίσα που να αρχίσει να αχνίζει από τη θερμοκρασία.
  11. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σταθεί σκεπασμένη για 10′.
  12. Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα φρικασέ με έξτρα άνηθο αν το επιθυμούμε και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  13. Τυχόν αφρός που σχηματίζεται από το αυγολέμονο στην επιφάνεια της μαγειρίτσας, χάνεται σε λίγα λεπτά. Αν θέλετε να τη ξανά ζεστάνετε αργότερα, τότε προσθέστε στο αυγολέμονο εξ αρχής, ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ. Αυτό θα βοηθήσει να μην κόψει το κλασικό αυγολέμονο όταν ξαναζεστάνετε το φαγητό μετά από αρκετές ώρες.
ΠΗΓΗ Argiro.gr