Πάσχα: Το έθιμο της Μ.Πέμπτης στην κουζίνα - Αυτή την συνταγή φτιάχνουν όλοι αύριο

Θα στολίσει μοναδικά το γιορτινό σας τραπέζι τη Λαμπρή

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Πάσχα: Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου και γι’ αυτό πολλοί πιστοί προσέρχονται στην εκκλησία για να κοινωνήσουν ενώ το βράδυ, στη λειτουργία ψάλλονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και περιφέρεται ο Σταυρός με τον Ιησού.

Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι. Αφιερώνουν τη μέρα στην παράδοση. Ζυμώνουν τα τσουρέκια (δείτε εδώ την πιο τέλεια συνταγή), πλάθουν πασχαλινά κουλουράκια, βάφουν τα αυγά (δείτε εδώ τα λάθη που κάνετε και σας βγαίνουν χάλια) και κατά κύριο λόγο φτιάχνουν λαµπρόψωµο ή αλλιώς λαμπροκουλούρες.

Με αφορμή αυτό η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει για την Μ. Πέμπτη την αγαπημένη της συνταγή για λαμπρόψωμο

Δείτε επίσης: Πάσχα: Το έθιμο της Μ.Παρασκευής στην κουζίνα - Αυτή την συνταγή φτιάχνουν όσοι δεν τρώνε λάδι!

Τα υλικά που θα χρειαστείς

  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα (κοπανισμένη)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1½ κ.γ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 αυγά μεγάλα (σε θερμ. δωμ)
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (σε θερμ. δωμ.)
  • 50 γρ. βούτυρο (λιωμένο και χλιαρό)
  • 300 γρ. γάλα (χλιαρό)
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • 1 ασπράδι για το άλειμμα του ψωμιού
  • Κόκκινα αυγά για το στόλισμα

Εκτέλεση

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά σκόνη, το μαχλέπι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα κοπανισμένη και τα ανακατεύουμε.
  2. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα για να γίνει χλιαρό (κάτω από 40°C).
  3. Αποσύρουμε το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι.
  4. Με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε να διαλυθεί το γιαούρτι.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το σύρμα.
  6. Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά.
  7. Βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά να βραχεί το αλεύρι.
  8. Δυναμώνουμε το μίξερ σε μεσαία ταχύτητα και χτυπάμε τα υλικά για 4 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί ζύμη και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του κάδου.
  9. Λίγο-λίγο με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε με ροή κλωστής το λιωμένο χλιαρό βούτυρο.
  10. Δυναμώνουμε το μίξερ και δουλεύουμε την ζύμη για 2 με 3 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
  11. Η ζύμη τώρα είναι εύπλαστη, ελαστική και δεν πρέπει κολλάει στα χέρια.
  12. Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
  13. Με βουτυρωμένα χέρια βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και μαζεύουμε τις ενώσεις από κάτω.
  14. Την βάζουμε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μεμβράνη ή βρεγμένη πετσέτα.
  15. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο μακριά από ρεύματα αέρα να ξεκουραστεί για 1 ώρα και να φουσκώσει. Ο χρόνος αναμονής για το φούσκωμα της ζύμης εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.
  16. Θα χρησιμοποιήσουμε ταψί αντικολλητικό βουτυρωμένο 30 εκατ. ή θα βάλουμε στο ταψί λαδόκολλα.
  17. Κρατάμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης για να φτιάξουμε φυτίλια-κορδόνια ζύμης για τη διακόσμηση.
  18. Δίνουμε σχήμα στρογγυλό στο Πασχαλινό ψωμί και κάνουμε τέσσερις βαθιές τρύπες σε σχήμα σταυρού πάνω στο Λαμπρόψωμο.
  19. Βυθίζουμε μέσα τα κόκκινα αυγά μέχρι τη μέση τους, γιατί με το φούσκωμα της ζύμης ανεβαίνουν πάνω.
  20. Κάνουμε σχέδια με το κομμάτι ζύμης που κρατήσαμε και τα βάζουμε πάνω στο Λαμπρόψωμο.
  21. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.
  22. Χτυπάμε 1 ασπράδι και αλείφουμε ολόγυρα.
  23. Για διχρωμία στο πασχαλινό ψωμί, αλείψτε τα στολίδια ζύμης με κρόκο και το υπόλοιπο ψωμί με ασπράδι.
  24. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο.
  25. Ψήνουμε στους 180°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά να ροδίσει.
  26. Το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
  27. Αν θέλετε, βάλτε στη ζύμη σπόρους γλυκάνισο ή βράστε τον γλυκάνισο για 2 με 3 λεπτά σε 1/2 φλ. νερό.
  28. Αφαιρέστε 1/2 φλ. γάλα από το συνολικό και προσθέστε αντίστοιχη ποσότητα αρωματισμένο νερό με γλυκάνισο.
ΠΗΓΗ Argiro.gr