Πάσχα: Το έθιμο της Μ.Παρασκευής στην κουζίνα - Αυτή την συνταγή φτιάχνουν όσοι δεν τρώνε λάδι!

Ένα πιάτο από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Η Μεγάλη Παρασκευή του Πάσχα θεωρείται η πιο θλιμμένη μέρα της ορθοδοξίας. Είναι η πιο ιερή από τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, αφού είναι η μέρα της αποκορύφωσης των Παθών του Χριστού με την αποκαθήλωση και την ταφή Του. Είναι μια μέρα θρήνου, αργίας και νηστείας.

Από το πρωί στις εκκλησίες γίνεται η αποκαθήλωση όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι. Παλαιότερα επίσης ομάδες παιδιών γυρνούσαν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούσαν το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός», γνωστό και ως «Μοιρολόι της Παναγίας». Το βράδυ γίνεται η καθιερωμένη λειτουργία και η περιφορά του Επιταφίου, το οποίο αποτελεί και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της Μεγάλης εβδομάδας. Και όλα αυτά υπό τον πένθιμο χτύπο των καμπανών.

Δείτε επίσης: Πάσχα: Το έθιμο της Μ.Πέμπτης στην κουζίνα - Αυτή την συνταγή φτιάχνουν όλοι

Η κατάνυξη είναι τέτοια τη Μεγάλη Παρασκευή που και η νηστεία γίνεται αυστηρότατη με την απαγόρευση και του λαδιού.

Γι' αυτό και η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας προτείνει την κορυφαία συνταγή όλων για την Μ. Παρασκευή: Ταχινόσουπα!

Πάσχα: Το έθιμο της Μ.Παρασκευής στην κουζίνα - Αυτή την συνταγή φτιάχνουν όσοι δεν τρώνε λάδι!
Argiro.gr

Τα υλικά που θα χρειαστείς

  • 1½ lt νερό
  • 1 φλ. κριθαράκι
  • 6 κ.σ. γεμάτες ταχίνι
  • 1 βαθύ πιάτο κρύο νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λεμόνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε πρώτα το νερό και ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι να βράσει για περίπου 10 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια βάζουμε νερό σε ένα βαθύ πιάτο, προσθέτουμε 2 κ.σ. από το ζεστό νερό της κατσαρόλας και το ταχίνι.
  3. Σιγά σιγά το αραιώνουμε (στην αρχή το ταχίνι θα σφίξει, αλλά μετά θα γίνει πιο αραιό).
  4. Καθώς είναι ζεστό, συμπληρώνουμε ζεστή σούπα (ακολουθώντας τη διαδικασία που κάνουμε για το αυγολέμονο) και ανακατεύουμε καλά.
  5. Κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
  6. Κατόπιν, ανακατεύοντας, ρίχνουμε μέσα με κουτάλα το αραιωμένο ταχίνι και αλατίζουμε.
  7. Αν θέλουμε, τρίβουμε πιπέρι και στάζουμε λίγο λεμόνι σε κάθε πιάτο πριν το απολαύσουμε ζεστό.
ΠΗΓΗ Argiro.gr