Ήταν από τους ηθοποιούς που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο. Ο Βύρων Πάλλης αγαπήθηκε μέσα από εμβληματικούς ρόλους, έζησε μια σπουδαία καλλιτεχνική διαδρομή και μοιράστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του με την Αφροδίτη Γρηγοριάδου, ενώ για την κόρη της, Κοραλία Καράντη, υπήρξε ένας άνθρωπος που συνέβαλε καθοριστικά στη μόρφωση και τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της.

Κάποιους ηθοποιούς τους θυμάσαι από μια ταινία και άλλους επειδή έχουν καταφέρει να συνδεθούν με ολόκληρες εποχές, σίγουρα ο Βύρων Πάλλης ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Με τη χαρακτηριστική φωνή του, τη σοβαρή σκηνική παρουσία και την ικανότητά του να κινείται ανάμεσα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και το ραδιόφωνο, άφησε πίσω του μια διαδρομή που εξακολουθεί να έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της ελληνικής ψυχαγωγίας.

Για το ευρύ κοινό, το όνομά του συνδέθηκε με την κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», αλλά και με τη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία «Το σπίτι των ανέμων». Για τους ανθρώπους που τον γνώρισαν μέσα από τη δουλειά του, ήταν ένας ηθοποιός με ευρύ καλλιτεχνικό πεδίο, ο οποίος δεν περιορίστηκε στην κινηματογραφική αναγνωρισιμότητα. Η ταινία “Θανασάκης ο Πολιτευόμενος” που γυρίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950, είναι μία από τις χαρακτηριστικές πολιτικές σάτιρες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Βύρων Πάλλης έδωσε στον χαρακτήρα την απαραίτητη φιλοδοξία και κωμική υπερβολή, υπηρετώντας το σατιρικό πνεύμα του Σακελλάριου. Η επιτυχία του ρόλου συνέβαλε καθοριστικά στην αναγνωρισιμότητά του. Ωστόσο, θα ήταν άδικο να περιοριστεί ολόκληρη η καλλιτεχνική του διαδρομή σε αυτή την ερμηνεία, καθώς ο Πάλλης είχε ήδη αναπτύξει σημαντική θεατρική παρουσία και συνέχισε να εργάζεται σε διαφορετικά είδη. Δες βίντεο από την ταινία “Θανασάκης ο πολιτευόμενος με τους: Ντίνο Ηλιόπουλο, Άννα Συνοδινού”:

Τα πρώτα χρόνια στην Αθήνα

Ο Βύρων Πάλλης γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα. Ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά, θέλοντας ωστόσο να διορθώσει την άρθρωσή του παρακολούθησε το 1942 μαθήματα στη Δραματική Σχολή του Βασίλη Ρώτα. Το θέατρο τον γοήτευσε κι έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από το οποίο αποφοίτησε με δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη. Η πρώτη εμφάνισή του στο θέατρο έγινε τον Νοέμβριο του 1950 με τον θίασο Κοτοπούλη στο ιστορικό δράμα του Μάξγουελ Άντερσον «Η Άννα των χιλίων ημερών». Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Μυράτ, ο οποίος πρωταγωνιστούσε μαζί με τη Μελίνα Μερκούρη, την Ειρήνη Παπά, την Άννα Συνοδινού και τον Μίμη Φωτόπουλο. Δες βίντεο από την ταινία “Τύψεις συνειδήσεως”:

Τα επόμενα χρόνια συνέχισε τις εξαιρετικές επιλογές και τις θαυμάσιες ερμηνείες του δίπλα στον Βασίλη Λογοθετίδη, τον Δημήτρη Χορν, τον Δημήτρη Μυράτ, τον Μάνο Κατράκη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη και την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Από τις μεγάλες του επιτυχίες η παρουσία του στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Πιραντέλο, δίπλα στον Δημήτρη Μυράτ, και στον «Καπετάν Μιχάλη» του Νίκου Καζαντζάκη, δίπλα στον Μάνο Κατράκη. Δες βίντεο από την ταινία “Ζάλογγο το 1959 σε σκηνοθεσία Στέλιου Τατασόπουλου: Το κάστρο της λευτεριάς”:

Μετά τον “Θανασάκη τον Πολιτευόμενο” συνεργάστηκε ξανά με τον Αλέκο Σακελλάριο και δίπλα στον Βασίλη Λογοθετίδη στην ταινία «Ένας ήρωας με παντούφλες» (1958). Δες το βίντεο από την ταινία:

Η συνεργασία του με τη Φίνος Φιλμ είχε ξεκινήσει από το 1955, με την ταινία «Γκόλφω». Δες βίντεο από την ταινία με την Αντιγόνη Βαλάκου:

Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε ακόμη έξι παραγωγές της, ανάμεσά τους: Η «Άγνωστος», το «Είμαι αθώος», ο «Ένας μεγάλος έρωτας», οι «Εχθροί», η «Κοινωνία ώρα μηδέν». Ακολούθησαν ταινίες, όπως η «Γαλήνη» (1958) του ελληνοαμερικανού Γκρέγκορι Μαρκόπουλος, «Αντιγόνη» (1961) του Γιώργου Τζαβέλλα (1961), «Αδελφός Άννα» (1963) του Γρηγόρη Γρηγορίου, «Εχθροί» (1965) του Ντίνου Δημόπουλου και «Στεφανία» (1966) του Γιάννη Δαλιανίδη. Δες βίντεο από την “Στεφανία” με την Ζωή Λάσκαρη:

Οι ταινίες αυτές καλύπτουν διαφορετικές πλευρές της μεταπολεμικής ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Η παρουσία του Βύρωνα Πάλλη σε δραματικές ιστορίες, κοινωνικά έργα και ταινίες με έντονη συναισθηματική φόρτιση αναδείκνυαν το πολύπλευρο ταλέντο του. Δες βίντεο από την ταινία “Το συρτάκι της αμαρτίας” με τους Γιώργο Μούτσιο, Ελένη Προκοπίου, Σπεράντζα Βρανά:

Η σοβαρή φυσιογνωμία του και η εκφραστική φωνή του τον έκαναν κατάλληλο για χαρακτήρες που απαιτούσαν κύρος και εσωτερικότητα. Δεν ήταν ένας ηθοποιός που στηριζόταν αποκλειστικά στην εξωτερική του παρουσία. Η άρθρωση, ο τρόπος εκφοράς του λόγου και η θεατρική του εμπειρία αποτελούσαν σημαντικά στοιχεία των ερμηνειών του. Δες βίντεο από την ταινία “Ο ανήφορος” με την Ξένια Καλογεροπούλου:

Συνολικά, η φιλμογραφία του περιλαμβάνει περίπου 40 κινηματογραφικές παραγωγές, αριθμός που δείχνει το πόσο σημαντική ήταν η παρουσία του στον ελληνικό κινηματογράφο. Δες βίντεο από την ταινία “Αμφιβολίες” το 1964 σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου με την Καίτη Παπανίκα:

«Το σπίτι των ανέμων»: Η φωνή που αγαπήθηκε από το πανελλήνιο

Στα χρόνια του ’60 έκανε τεράστια επιτυχία στο ραδιόφωνο του ΕΙΡ το θρυλικό ραδιοφωνικό σίριαλ «Το σπίτι των ανέμων». Υποδυόταν τον θαρραλέο δικηγόρο Ορέστη Λαμπίρη, που είχε αφιερώσει τη ζωή του στο κυνήγι των παρανόμων και στον θρίαμβο της δικαιοσύνης. Βοηθός του η “αιώνια” αρραβωνιστικιά του Τζοβάνα Δεπάστα, την οποία υποδυόταν η Αφροδίτη Γρηγοριάδου, η δεύτερη σύζυγός του με την οποία πορεύθηκε στη ζωή και την τέχνη. Η καλλιτεχνική τους συνεργασία δεν περιοριζόταν στη σκηνή ή στην κινηματογραφική οθόνη, αλλά επεκτεινόταν και στο ραδιόφωνο.

Οι ραδιοφωνικές σειρές τότε λόγω της δύναμης που είχαν – διότι δεν υπήρχε τηλεόραση ή την είχαν ελάχιστοι στα σπίτια τους – είχαν γίνει καθημερινές συνήθειες, οι ακροατές παρακολουθούσαν τις ιστορίες σαν να γνώριζαν προσωπικά τους ήρωες και οι φωνές των πρωταγωνιστών αποκτούσαν ξεχωριστή θέση στη ζωή τους. Το 1966 ίδρυσε την εταιρεία «Φοίβος Φιλμ» και μετέφερε τις περιπέτειες του Λαμπίρη στη μεγάλη οθόνη με τις ταινίες «Λαμπίρης εναντίον παρανόμων» (1967), «Θύελλα στο σπίτι των ανέμων» (1968) και «Η ώρα της αλήθειας» (1969). Δες βίντεο από την ταινία “Θύελλα στο σπίτι των ανέμων” με την Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Μαριάννα Κουράκου, Μιράντα Μυράτ, Άγγελο Αντωνόπουλο:

Επίσης η επιτυχία του «Σπιτιού των ανέμων» μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο. Το 1968 ο Βύρων Πάλλης ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και τη σκηνοθεσία της κινηματογραφικής εκδοχής. Το 1969 ο Νίκος Μαστοράκης προσπάθησε να μεταφέρει «Το σπίτι των ανέμων» στην τηλεόραση. Γύρισε τον πιλότο της σειράς, η οποία προοριζόταν να γίνει το πρώτο σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης με πρωταγωνιστές το δίδυμο των Πάλλη/Γρηγοριάδου και τη συμμετοχή της Άννας Βαγενά, του Μάκη Ρευματά, του Σπύρου Κωνσταντόπουλου και του Βάσου Ανδρονίδη. Η σειρά τελικά δεν υλοποιήθηκε, λόγω της έλλειψης τεχνικών μέσων από την ΥΕΝΕΔ (νυν ΕΡΤ2), από την οποία επρόκειτο να προβληθεί. Με την ανάπτυξη της ελληνικής τηλεόρασης, ο Βύρων Πάλλης πέρασε και στη μικρή οθόνη. Από το 1972 και έπειτα συμμετείχε σε τηλεοπτικές σειρές της κρατικής τηλεόρασης, ενώ αργότερα εμφανίστηκε και σε παραγωγές ιδιωτικών σταθμών.

Μεταξύ άλλων έπαιξε στις σειρές: η «Βασίλισσα Αμαλία», η «Κάθοδος», «Οι Άθλιοι των Αθηνών», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Ο καρχαρίας και τα εννιά κύματα», «Οι δικηγόροι της Αθήνας» και το «13ο Κιβώτιο». Δες βίντεο από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά “Ο Θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα” με την Μιμή Ντενίση:

Τελευταία τηλεοπτική σειρά του, ήταν ο «Φάκελος Αμαζών» το 1991.

Οι σημαντικές συνεργασίες

Το θέατρο ωστόσο, παρέμεινε βασικός πυλώνας της καριέρας του. Μετά τη συνεργασία του με τη Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Βύρων Πάλλης βρέθηκε σε θιάσους που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ελληνική θεατρική ιστορία. Δες βίντεο από την ταινία “Διωγμός” με τον Πέτρο Φυσσούν μια ιστορική πολεμική ταινία σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου:

Στη διαδρομή του συνάντησε ονόματα όπως της Έλλης Λαμπέτη, του Δημήτρη Χορν, του Μάνου Κατράκη και του Δημήτρη Μυράτ. Οι συνεργασίες αυτές τον έφεραν κοντά σε διαφορετικές σχολές υποκριτικής και σε ένα ευρύ φάσμα έργων. Το 1959 ερμήνευσε τον Παπαφλέσσα στη «Μαντώ Μαυρογένους» του Γεωργίου Ρούσσου, με τον θίασο της Μαίρης Αρώνη. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον θίασο Μυράτ, συμμετέχοντας σε έργα όπως οι «Δίκαιοι» του Αλμπέρ Καμί, οι «Έμποροι της δόξας» και το «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλο.

Το 1962 βρέθηκε στον θίασο Λαμπέτη – Χορν στην «Κληρονόμο», ενώ το 1963 συνεργάστηκε με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη στο έργο «Ο πραματευτής». Αργότερα, το 1970, συγκρότησε θίασο μαζί με τη σύζυγό του Αφροδίτη Γρηγοριάδου. Οι δυο τους περιόδευσαν σε μεγάλα επαρχιακά κέντρα και στην Κύπρο, μεταφέροντας την τέχνη τους και εκτός Αθήνας.

Η σχέση του με το θεατρικό σανίδι συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. Επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο το 1985, ενώ συμμετείχε και σε παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας», αναλαμβάνοντας σε μία περίπτωση και τη σκηνοθεσία. Δες βίντεο από την ταινία “Αδερφός Άννα” με τους Μάνο Κατράκη, Πέτρο Φυσσούν, Ξένια Καλογεροπούλου:

Δυο γάμοι ένα διαζύγιο και ένας μεγάλος έρωτας

Η προσωπική ζωή του Βύρωνα Πάλλη συνδέθηκε στενά με την ηθοποιό Αφροδίτη Γρηγοριάδου. Οι δυο τους υπήρξαν ζευγάρι στη ζωή και συνεργάτες στην τέχνη, μοιράστηκαν θεατρικές, ραδιοφωνικές και κινηματογραφικές εμπειρίες. Το 1970 δημιούργησαν κοινό θίασο και περιόδευσαν στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Εκείνη την εποχή οι θίασοι ταξίδευαν σε ολόκληρη τη χώρα, φέρνοντας το θέατρο κοντά στον κόσμο που δεν είχε πάντοτε εύκολη πρόσβαση στις μεγάλες σκηνές της Αθήνας. Ο Βύρων Πάλλης είχε κάνει προηγουμένως έναν γάμο με την ηθοποιό Νίνα Σγουρίδου, ωραία γυναίκα ψηλή και έχουν ένα γιο τον Φοίβο, ωστόσο δεν κατάφεραν να μείνουν για πολλά χρόνια μαζί. Η σχέση του με την Αφροδίτη Γρηγοριάδου κράτησε για πολλά χρόνια. Ο Πάλλης δεν υπήρξε ο βιολογικός πατέρας της Κοραλίας Καράντη, της κόρης που είχε αποκτήσει η Γρηγοριάδου από προηγούμενη σχέση. Ωστόσο, η παρουσία του στη ζωή της ηθοποιού υπήρξε ουσιαστική.

Κοραλία Καράντη: Τι είχε πει για τον πατριό της

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της προσωπικής ιστορίας του Βύρωνα Πάλλη αποκαλύπτεται μέσα από όσα έχει πει δημόσια η Κοραλία Καράντη. Σε συνέντευξή της στην εκπομπή «The 2Night Show» του ΑΝΤ1, τον Οκτώβριο του 2022, η ηθοποιός αναφέρθηκε στην απουσία του βιολογικού της πατέρα και στον ρόλο που έπαιξε στη ζωή της, ο σύντροφος της μητέρας της. Όπως εξήγησε, όταν ο Βύρων Πάλλης μπήκε στη ζωή τους, εκείνη ήταν εννέα ετών. Μέχρι τότε, όπως περιέγραψε, δεν είχε ανδρικό πρότυπο μέσα στο σπίτι. Η παρουσία του αποτέλεσε ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την ίδια.

«Όταν μπήκε στη ζωή μας ο Βύρων Πάλλης, εγώ ήμουν 9 χρονών, οπότε δεν είχα κανένα αντρικό πρότυπο στο σπίτι. Για εμένα ήταν δύσκολο. Θεωρώ ότι είναι κι οι δύο γονείς απαραίτητοι για να μεγαλώσουν τα παιδιά ήρεμα κι ισορροπημένα. Η προσωπικότητα του πατέρα είναι αυτό που θα κάνει μια γυναίκα να δημιουργήσει το πρότυπο του άντρα που θα αγαπήσει και θα συνδέσει τη ζωή της. Όταν αυτό δεν υπάρχει κι είναι θολό, αχνό, μακρινό ή στραβό, δημιουργεί ένα πρόβλημα στις γυναίκες στο να βρουν μετά».

Αυτός είναι σύμφωνα με την ίδια και ο λόγος που έχει μια «μανία» με τους μεγαλύτερους άνδρες. «Είχα μια μανία με τους μεγαλύτερους άντρες, όταν ήμουν μικρή. Το αποδίδω εκεί. Μεγαλώνοντας και συνεχίζοντας τη ζωή μου, αυτό σταμάτησε να ισχύει τόσο πολύ. Ο Βύρων ήταν ένας άνθρωπος που φρόντισε την καλλιέργεια και τη μόρφωσή μου, την αναλυτική μου σκέψη», συμπλήρωσε η Κοραλία Καράντη. Δες τι είχε πει στην συνέντευξή της η Κοραλία Καράντη:

Η μάχη με τον καρκίνο και η τελευταία αυλαία

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του Βύρωνα Πάλλη σημαδεύτηκαν από τη μάχη του με τον καρκίνο. Παρόλα αυτά εκείνος συνέχισε να εργάζεται όσο του το επέτρεπαν οι δυνάμεις του, περιορίζοντας αναγκαστικά τους ρυθμούς του. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για έναν άνθρωπο που είχε αφιερώσει τη ζωή του στην υποκριτική. Ο Βύρων Πάλλης έφυγε από τη ζωή στις 14 Δεκεμβρίου 1995 σε ηλικία 72 ετών. Η σύζυγός του δεν ξεπέρασε ποτέ πλήρως την απώλειά του, ενώ κράτησε την ίδια ακριβώς περήφανη και αξιοπρεπή στάση μέχρι και τον δικό της θάνατο, το 2020