Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023 | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: Πότε θα γυρίσουμε στην κανονικότητα; - Ελοχεύει νέος κίνδυνος

Θα τελειώσει η καραντίνα;

Κορωνοϊός: Πότε θα γυρίσουμε στην κανονικότητα; - Ελοχεύει νέος κίνδυνος
Ενημέρωση 26.03.2020 10:34
Από Youweekly Team

Ένας νέος κίνδυνος ελοχεύει αναφορικά με τον κορωνοϊό. Διαβάστε πότε αναμένεται να μπει τέλος στην καραντίνα και να γυρίσουμε στην κανονικότητα.

Με την έλευση του κορωνοϊού, πολλά ήταν τα καινούρια πράγματα που μάθαμε, χωρίς να το θελήσουμε, αλλά απαραίτητα για τη διασφάλιση του συνόλου. Ανάμεσα σε άλλα, το social distancing, δηλαδή οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούμε ο ένας από τον άλλο αλλά και πώς μοιάζει η καραντίνα σε πραγματικές συνθήκες, πώς είναι στην πράξη το #μένουμε_σπίτι.

Τώρα που τα μάθαμε, όμως, ένα είναι το ερώτημα που μας ενώνει όλους - ή, έστω, τους περισσότερους: πότε θα λήξει όλο αυτό; Πότε θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κοινωνική μας ζωή με ασφάλεια;

Για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια σε αυτό. Ωστόσο, σύμφωνα με το livescience.com, η διαδικασία της πλήρους επαναφοράς στην προηγούμενη κατάσταση όπως την γνωρίζαμε, μπορεί να πάρει μήνες. Το πόσοι θα είναι αυτοί οι μήνες, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η επιστημονική κοινότητα θα μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού και να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αν θα κατασταλεί στη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω ζέστης.

Φαίνεται, ωστόσο, πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι για αυτό το σενάριο. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών, ο ιός δεν θα γίνει λιγότερο επικίνδυνος σε ζεστές και υγρές καιρικές συνθήκες, γεγονός που μειώνει τις ελπίδες να απαλλαγούμε από αυτόν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το Κέντρο, βασιζόμενο σε στοιχεία από την Κίνα όπου και πρωτοεμφανίστηκε ο ιός και υπήρξε ανθεκτικός σε μέρη με τροπικό κλίμα όπως η Σιγκαπούρη, αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμία σχετική ένδειξη πως ο ιός θα επιδείξει χειμερινή εποχικότητα, όπως συμβαίνει με άλλους κορονοϊούς στο βόρειο ημισφαίριο». Παράλληλα, τονίζει τη σημασία του social distancing, της απομόνωσης των μολυσμένων ατόμων και το κλείσιμο των σχολείων.

Σύμφωνα με το Reuters, το Κέντρο παρέθεσε στοιχεία κατά τα οποία ο ιός επιβιώνει στον αέρα έως 3 ώρες, έως και 4 ώρες σε επιφάνειες από χαλκό, μέχρι 24 ώρες σε επιφάνειες από χαρτόνι και έως 2-3 ημέρες σε επιφάνειες από χαλκό και ανοξείδωτο χάλυβα, αν και με μειωμένη ισχύ.

Δεύτερο «κύμα» του ιού το καλοκαίρι;

Αν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αποφυγής των επαφών (social distancing), όπως το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων και γραφείων, αρθούν πολύ γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης μέσα στο καλοκαίρι της νόσου Covid-19, την οποία προκαλεί ο κορωνοϊός SRAS-CoV-2, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Κιέσα Πρεμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «Lancet Public Health», εκτιμούν ότι αν η πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα έως τις αρχές Απριλίου (είχαν επιβληθεί στις 23 Ιανουαρίου) - παρόλο που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και μέρες εγχώρια κρούσματα- και στη συνέχεια οι δραστηριότητες των πολιτών και της οικονομίας επαναληφθούν σταδιακά, τότε ένα πιθανό δεύτερο κύμα της νόσου θα καθυστερήσει έως το φθινόπωρο (πιθανώς στο τέλος Οκτωβρίου).

Αυτό θα δώσει χρόνο στο σύστημα υγείας να προετοιμαστεί έγκαιρα για τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης θα μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων (κατά 24%) και των θυμάτων της νόσου έως το τέλος του 2020. Αν όμως τα μέτρα αρθούν πρόωρα μέσα στο Μάρτιο, τότε τον Αύγουστο υπάρχει πιθανότητα για ένα νέο ξέσπασμα των κρουσμάτων.

Αν και η μελέτη εστιάζει στην Κίνα, το συμπέρασμα φαίνεται να ισχύει για κάθε χώρα. «Πιστεύουμε ότι ένα πράγμα πιθανότατα έχει ισχύ παντού: τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πολύ χρήσιμα και πρέπει να προσαρμόσουμε προσεκτικά την άρση τους, ώστε να αποφύγουμε επόμενα διαδοχικά κύματα λοιμώξεων, όταν οι εργαζόμενοι και οι μαθητές θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα τους. Αν αυτά τα κύματα έλθουν πολύ γρήγορα, μπορεί να κατακλύσουν τα συστήματα υγείας», προειδοποίησε η η δρ Γιανγκ Λιού, με βάση τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα που μελετήθηκαν.

Ο Ρόμπερτ Χάιμερ, καθηγητής Επιδημιολογίας της Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου του Γέηλ, μιλώντας στο ethnos.gr και τον Τάσο Οικονόμου, έκανε τη δική του πρόβλεψη για το πότε θα βγούμε από αυτά τα περιοριστικά μέτρα:

«Σε ένα βαθμό εξαρτάται από το πόσο επιτυχημένη θα είναι τώρα η προσπάθειά μας. Εάν αποδειχθούν μη αποτελεσματικά τα μέτρα, τότε ο ιός θα διαδοθεί σε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σε μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή τους επόμενους 3-4 μήνες. Εάν τα κράτη μπορέσουν να ελέγξουν με επιτυχία τη διάδοση του ιού, αυτό που θα δούμε είναι χαμηλότερο αριθμό ανθρώπων να μολύνονται αρχικά. Μπορεί όμως να ακολουθήσουν διαδοχικοί κύκλοι μολύνσεων με μικρότερους αριθμούς, εν τούτοις θα είναι ένας ικανός αριθμός ανθρώπων ώστε να διατηρήσει τον κύκλο της επιδημίας. Ακόμη και σε χώρες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα, οι οποίες κατάφεραν να αναστρέψουν την καμπύλη της διάδοσης του ιού - στην Κίνα για παράδειγμα δεν υπάρχουν καθόλου νέες μολύνσεις τελευταίες 4 ημέρες - δεν σημαίνει πως ο ιός εξαφανίστηκε από τον πληθυσμό».

Παράλληλα, τόνισε: «Υπάρχει ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο της εμφάνισης νέου κύματος μολύνσεων. Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε το χρονικό διάστημα. Με αυτά που ξέρουμε μπορούμε να καταγράψουμε πως ήταν η κατάσταση πριν από μία εβδομάδα ή πριν από 2 εβδομάδες, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Άρα λοιπόν δεν έχουμε σαφή εικόνα για το ποια είναι η κατάσταση σήμερα εκτός από προγνωστικά μοντέλα τα οποία μας λένε ποιες είναι οι πιθανότητες. Υπάρχει ένα εύρος εκτεταμένων πιθανοτήτων από 5 με 6 μήνες έως 18 μήνες».

Πηγή: ethnos.gr

Να πούμε ότι στην Ελλάδα όπως έγινε γνωστό σήμερα Πέμπτη (26/3) ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε κι άλλο καθώς ένας ακόμα άνθρωπος έχασε τη μάχη με την ζωή.

Από τον κροωνοϊό και τον κίνδυνο που ελοχεύει στα όσα είπε λοιμωξιολόγος - Ποια η προειδοποίηση του ποια η εκτίμηση για την επιστροφή στην κανονικότητα;

Μέσα από μία αναλυτική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Δέκα» της ΕΡΤ, ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς θέλησε να προειδοποιήσει για τον κορωνοϊό, σχολιάζοντας πως η προσωπική του εκτίμηση είναι πως το όλο θέμα δε θα έχει τελειώσει μέχρι το Μάιο.

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος θέλησε να είναι ειλικρινής και να εκφράσει την προσωπική του οπτική για την εξέλιξη του κορωνοϊού αλλά και της πανδημίας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Μάλιστα δε δίστασε να πει πως πολλοί θα είναι αυτοί που θα διαφωνήσουν με την προσωπική του άποψη, ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει τη σκέψη του.

Ο κ. Λαζανάς αναφέρθηκε και στην χλωροκίνη, τονίζοντας ότι είναι ένα φάρμακο που έχει «γνωστές παρενέργειες», επισημαίνοντας πως χρησιμοποιείται πρωτίστως από αυτούς που παίρνουν το φάρμακο εδώ και χρόνια και «δευτερευόντως και επειγόντως» αυτοί που έχουν πρόβλημα με τον κορωνοιό.

«Θα σας πω την προσωπική μου άποψη η οποία μπορεί να δεχθεί κριτικές. Δεν νομίζω ότι μέχρι τον Μάιο θα έχει τελειώσει το θέμα στην Ελλάδα. Δεν έχουμε δει την κορύφωση του προβλήματος» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Προσοχή! - Αλλάζει από σήμερα το ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Ο κορωνοϊός έφερε το "λουκέτο" για 5 εφημερίδες

Share