Kορωνοϊός: Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ο ιός «γραπώνεται» στο σώμα μας

Τι έδειξε η νέα μελέτη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Kορωνοϊός: Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ο ιός «γραπώνεται» στο σώμα μας

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ο κορωνοϊός «γραπώνεται» στο σώμα μας.Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν τρισδιάστατο χάρτη της προεξέχουσας πρωτεΐνης, την οποία διαθέτει ο νέος ιός.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν τρισδιάστατο χάρτη της προεξέχουσας πρωτεΐνης, την οποία διαθέτει ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 για να προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και να μολύνει τον οργανισμό.

Η μελέτη του βιολογικού μηχανισμού λοίμωξης ελπίζεται ότι θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη φαρμακευτική αντιμετώπιση του ιού που προκαλεί την πανδημική νόσο Covid-19. Μία βασική διαπίστωση είναι ότι η πρωτεΐνη-άγκιστρο του ιού «γραπώνεται» στα κύτταρα των ασθενών με περίπου τετραπλάσια ισχύ σε σχέση με εκείνη του προηγούμενου κορωνοϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) το 2002-03.

Αυτή η έξτρα δύναμη του νέου ιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σημαίνει ότι τα σωματίδια του νέου κορωνοϊού, τα οποία εισπνέονται από τη μύτη ή το στόμα των ανθρώπων μέσω των σταγονιδίων που εκτινάσσει ένας ασθενής, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα και ικανότητα να προσαρτηθούν στα κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Συνεπώς, εκτιμάται ότι χρειάζονται σχετικά λιγότερα σωματίδια του ιού για να προκληθεί μία νέα λοίμωξη, από ό,τι συνέβαινε στην περίπτωση της νόσου SARS.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φανγκ Λι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με τη Gurdian, χρησιμοποίησαν κρυσταλλογραφία ακτίνων-Χ για να δημιουργήσουν έναν «χάρτη» σε ατομικό επίπεδο της προεξέχουσας πρωτεΐνης του ιού, καθώς και της αντίστοιχης πρωτεΐνης υποδοχέα ACE-2 στα ανθρώπινα κύτταρα. Μόλις ο ιός έχει μπει στο σώμα, η εν λόγω πρωτεΐνη του προσκολλάται στον αντίστοιχο υποδοχέα των ανθρωπίνων κυττάρων, πράγμα που επιτρέπει στον SARS-CoV-2 να εισδύει στα κύτταρα και να πολλαπλασιάζεται μέσα σε αυτά.

«Η τρισδιάστατη δομή δείχνει ότι, σε σχέση με τον ιό που προκάλεσε το ξέσπασμα της νόσου SARS το 2002-2003, ο νέος κορωνοϊός έχει εξελίξει νέες στρατηγικές για να προσδένεται στον ανθρώπινο υποδοχέα του, με αποτέλεσμα η προσκόλλησή του να είναι πιο γερή. Αυτό βοηθάει τον ιό να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και να εξαπλώνεται μεταξύ των ανθρώπων», δήλωσε ο Λι..Δες ωστόσο και πως θα καθαρίσεις τα ψώνια του σούπερ μάρκετ για να μην έχουν μικρόβια

Ο νέος 3D χάρτης του ιού θα χρησιμοποιηθεί τώρα από τους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο για να βρουν πιθανά φάρμακα που μπορούν να τον εξουδετερώνουν πριν προλάβει να πολλαπλασιαστεί. «Αν ένα νέο φάρμακο αντισωμάτων μπορεί να προσκολληθεί στις ίδιες περιοχές του ιού πιο γερά και πιο συχνά από ό,τι ο ανθρώπινος υποδοχέας, τότε θα μπλοκάρει τον ιό έξω από τα κύτταρα», ανέφερε ο Λι.

Πηγή: iefimerida.gr

Ωστόσο δείτε πως να μην πιάνετε το πρόσωπο σας για να μην εξαπλώνεται εύκολα ο ιος

Πιάνεις συνέχεια το πρόσωπο σου; 3 tips για να σταματήσεις να το κάνεις για να μην μεταφέρεις μικρόβια και κινδυνεύεις να κολλήσεις και εσύ τον κορωνοϊό από βρώμικες επιφάνειες που μπορεί να ακουμπάς.

Διαρκώς τρίβεις τα μάτια σου, ακουμπάς τα χέρια στο στόμα σου, βάζεις δάχτυλο στη μύτη σου και όλα αυτά μπορεί και 26 φορές μέσα σε μια ώρα, όπως δείχνουν επιστημονικές έρευνες που καταλήγουν σχεδόν στο ίδιο συμπέρασμα. Το πρόβλημα είναι ότι το κάνουμε όλοι μηχανικά.

Μπορεί να μας πουν ότι «επιβάλλεται» να μη βάλουμε το χέρι στο πρόσωπο και εμείς από συνήθεια να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτή η κοινή συνήθεια βέβαια γίνεται σπάνια με καθαρά χέρια. Όλοι έχουμε μια τάση να έχουμε πιάσει το χερούλι της πόρτας του ασανσέρ, τον ιμάντα της κυλιόμενης σκάλας στο μετρό, τις λαβές στα λεωφορεία, το χέρι του φίλου μας αλλά και άλλες επιφάνειες στις οποίες μπορεί να υπάρχει οποιοδήποτε μικρόβιο και στη συγκεκριμένη φάση ο κορωνοϊός που πρέπει να αποφύγουμε και να προσέχουμε.

Κανένας από τους επιστήμονες δεν έχει συμβουλεύσει να κυκλοφορούμε αποστειρωμένοι και με γάντια, ωστόσο οι οδηγίες που έχουν δώσει είναι να πλένετε καλά τα χέρια σας. Μπορούμε όμως να τα πλένουμε συνέχεια; Οχι φυσικά αφού κάποιες φορές είμαστε έξω. Και η οδηγία αυτή υπάρχει ακριβώς επειδή αγγίζοντας τις επιφάνειες και ακολούθως βάζοντας τα χέρια στο πρόσωπο, έχουμε πολλές πιθανότητες να κολλήσουμε οποιονδήποτε κυκλοφορεί εκεί έξω.

Πάμε να δούμε 3 tips για να σταματήσεις να πιάνεις το πρόσωπο σου

Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα

Καταπολεμήστε την επιθυμία να αγγίξετε το πρόσωπό σας κρατώντας τα χέρια σας απασχολημένα - δοκιμάστε μια μπάλα στρες, μια ελαστική ζώνη ή ακόμα και ένα fidget spinner.

Δώστε προσοχή στις οπτικές ενδείξεις

Αν αγγίζετε το πρόσωπό σας γίνεται συχνά υποσυνείδητα. Η τοποθέτηση πραγμάτων όπως οι σημειώσεις μετά τη χρήση με το τι μπορείτε να πάθετε είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να σας καταστήσει ενήμερους και να κόψετε τη συνήθεια.

Σκεφτείτε τον κίνδυνο για τους άλλους.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους,είναι πιο πιθανό να σταματήσουμε μια συνήθεια εάν απειλεί τη ζωή άλλων. Η απλή σκέψη ότι αγγίζετε το πρόσωπό σας μπορεί να διακινδυνεύει τη ζωή άλλων ανθρώπων είναι ένας καλός τρόπος να περιορίσετε τη συνήθεια.