Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Μητσοτάκης: Μπορεί να έχουμε πιο αυστηρά μέτρα - Κρίσιμος ο μήνας

Όσα είπε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης: Μπορεί να έχουμε πιο αυστηρά μέτρα - Κρίσιμος ο μήνας
Ενημέρωση 01.04.2020 16:10
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να έχουμε νέα μέτρα για τον ιό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει "κρίσιμο" μήνα τον Απρίλη. Ποια αυτά που είπε;

Σαφές μήνυμα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πιθανή αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού για την αναχαίτιση του κορωνοϊού στην χώρα, με τον πρωθυπουργό να τονίζει, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ότι όποτε κριθεί ορθό, τότε θα είναι τότε πιο σκληρή η απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον ίδιο για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη στήριξη ευάλωτων πολιτών πραγματοποιήθηκε σήμερα (1/4), με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, και «παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες, θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια. Και οι πολύ λίγοι -γιατί είναι πολύ λίγοι τελικά- αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν ώστε να αντιληφθούν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο, και τελικά την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι τα όποια προβλήματα επιλύονται τη στιγμή που προκύπτουν και επικρότησε την παρέμβαση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και του δήμου Θεσσαλονίκης «να ελέγξουν το ζήτημα στη Νέα Παραλία». Παράλληλα σημείωσε ότι έγινε άμεσα μία παρέμβαση στις τράπεζες και με ειδικό spot -το οποίο έχει από χθες δοθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- εξηγείται στους ηλικιωμένους γιατί δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουν στις τράπεζες, και ζήτησε «και τη συστράτευση των νεότερων γενιών, να βοηθήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες, να τους εξηγήσουν ότι μπορούν ορισμένες από τις πράξεις αυτές να τις κάνουν από το σπίτι, ώστε να μην υπάρχει αυτή η πίεση».

Εξήρε τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκσης στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο χαρακτήρισε «απολύτως κρίσιμο» για την υποστήριξη ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να βγουν από το σπίτι τους σε αυτές τις συνθήκες.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αναγκαία υποστήριξη μέσω προμηθειών και εξοπλισμού προς τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» ώστε να έχουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα για να αισθάνονται ασφαλείς να επιτελούν την αποστολή τους, και πρόσθεσε:

«Τώρα είναι η ώρα να δείξουμε ένα ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα, να αποδείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε αυτήν την κρίση ενωμένοι. Κανείς δεν μένει πίσω και ειδικά οι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να μείνουν στο σπίτι έχουν την απαραίτητη υποστήριξη σε επίπεδο Δήμων».

Για το ζήτημα της εφαρμογής των μέτρων, ο Πρωθυπουργός τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης: «Είμαστε μία δημοκρατία της πειθούς και έχουμε καταφέρει και έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας. Την ηθική της ατομικής ευθύνης, νομίζω την έχουμε κάνει πράξη. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε».

Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης η στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη ενισχυθεί με 15,7 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω κορωνοϊού και θα ενισχυθεί επιπλέον με άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ, για τη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη.

Ένα από τα βασικά «εργαλεία» σε αυτή την προσπάθεια είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 75.000 πολίτες σε καθημερινή βάση, ενώ οι οικογένειες που λαμβάνουν τρόφιμα πανελλαδικά είναι 210.000. Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συμμετέχουν 273 Δήμοι, στους οποίους απασχολούνται 3.047 υπάλληλοι. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με περίπου 1.200 εργαζομένους από τις δημοτικές υποδομές που έκλεισαν (ΚΑΠΗ, Βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ) προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες που ωφελούνται.

Συγκεκριμένα κάθε Δήμος δημιουργεί τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορεί να απευθυνθεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ συζητήθηκε να διανέμονται κατ’ οίκον μερίδες φαγητού σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα σιτίζονταν από συσσίτια. Γι’ αυτό τον λόγο θα ζητηθεί και η δωρεάν συνδρομή μεγάλων εταιρειών Catering, ενώ για τη μεταφορά τροφίμων σε χωριά, όπου δεν επαρκούν τα δημοτικά οχήματα, θα ζητηθεί η δωρεάν συνδρομή εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η επέκταση των προγραμμάτων τηλεϊατρικής και μεταφέρθηκε θετική εμπειρία από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν δωρεάν σε πρόγραμμα 80 γιατροί, οι οποίοι σε μια εβδομάδα απάντησαν και έδωσαν συμβουλές σε 1.600 βιντεοκλήσεις πολιτών.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος επίσης ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Να πούμε ότι ο κ Μητσοτάκης έκανε πρόσφατα και μια έκκληση προς τους βουλευτές του αναφορικά με τον κορωνοϊό. Τι ζήτησε;

Πηγή: Athensmagazine.gr

Ο Μητσοτάκης που χαρακτήρισε κρίσιμο τον Απρίλη και έκανε λόγο για νέα μέτρα είχε στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τον ιό

Με μια συγκλονιστική φωτογραφία που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, και πιο συγκεκριμένα στα instastories του, ο Πρωθυπουργός, θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια τον κάθε γιατρό και νοσηλευτή.

Οι ίδιοι δίνουν την δικιά τους καθημερινά μάχη με τον κορωνοϊό στα ελληνικά νοσοκομεία, θέλοντας να βοηθήσουν όσο πιο πολύ γίνεται τους πολίτες σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό, «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό. Σας ευχαριστούμε και Μένουμε Σπίτι».

Ενώ στο συγκινητικό στιγμιότυπο που δημοσίευσε ο Πρωθυπουργός, φαίνονται οι γιατροί αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό, που αναφέρουν με λόγια που συγκινούν, «Εμείς μένουμε εδώ για εσάς, εσείς μείνετε σπίτι για εμάς».

Κυριάκος Μητσοτάκης ανάρτηση για γιατρούς

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει το δικό του «αντίο» στον Μανώλη Γλέζο

Το ηχηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου και τον κορωνοϊό

Share