Νέο διάγγελμα "βόμβα" από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Πότε θα γίνει;

Θα ενημερώσει για το σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Νέο διάγγελμα

Νέο διάγγελμα "βόμβα" περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου θα ενημερώσει για το σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων. Πότε θα γίνει και τι ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας;

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Έλληνες για το σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων πιθανότατα στις 27 Απριλίου, αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η τήρηση των μέτρων από τους πολίτες ήταν καθολική γι αυτό σταδιακά η χώρα θα επιστρέφει στην κανονικότητα. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός, αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα μετάβασης στην πραγματική ζωή, επαναφέροντας τις ίδιες ημέρες και την «Ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή.

Από την Δικαιοσύνη ξεκινά η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, καθώς ανοίγουν στις 27 Απριλίου υποθηκοφυλακεία (άμισθα και έμμισθα), Πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Η αρχή, μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που έχουν λιγότερο κίνδυνο και από οικονομικές δραστηριότητες, όπως τα μικρά καταστήματα του λιανεμπορίου. Μπορεί να γίνει και από τα σχολεία, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας γνωστοποίησε ότι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. «Η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα μέτρα υπήρχε καθολική» τις ημέρες του Πάσχα σχολίασε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι οι επιδημιολογικές καμπύλες επισημαίνουν πως πηγαίνουμε καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όλα όσα ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας για το πρώτο μέτρο ελάφρυνσης

«Επεξεργαζόμαστε ήδη ένα σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα» εξήγησε ο ίδιος και έκανε λόγο για μια διαδικασία «σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη», για να «μην έχουμε πισωγυρίσματα».

Στο πλαίσιο αυτό, «η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που έχουν λιγότερο κίνδυνο» ανέφερε ο κ. Πέτσας, αλλά και από «οικονομικές δραστηριότητες με μικρότερο συνωστισμό», δηλαδή από το λιανεμπόριο, καθώς «έχουμε χρέος να προστατέψουμε τους ηλικιώμενους», αλλά και πολίτες με χρόνια νοσήματα.

Με αυτά τα δεδομένα, «συμβολικά από τη Δικαιοσύνη» θα εκκινήσει η επαναφορά στην κανονικότητα, ενώ για την ελαχιστοποίηση φαινομένων συνωστισμού θα υπάρξουν προσομοιώσεις. «Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει κα κάποια στοιχεία την νέας κανονικότητας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εντάσσοντας σε αυτά την τις αποστάσεις και την έλλειψη χειραψιών και κοντινών επαφών.

Ποια τα μέτρα που θα έχουμε την Πρωτομαγιά σύμφωνα με την κυβέρνηση

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 συνεχάρη τους Έλληνες πολίτες, για την πειθαρχία την οποία επέδειξαν, η οποία, όπως τόνισε, συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τόνισε:

«Δίνει το δικαίωμα στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή, αλλά και στην κυβέρνηση, να εξετάζει κάποια μέτρα, μετά τις 27 Απριλίου, τα οποία ελπίζουμε μέχρι και τότε να καταγραφούν τα θετικά αποτελέσματα, να περάσουμε και την Πρωτομαγιά και σιγά-σιγά να προχωρήσουμε, βήμα-βήμα».

 Πρωτομαγιά μέτρα Πάσχα

«Ο δρόμος είναι μακρύς και πρέπει να κατακτούμε κάθε μέρα θετικά αποτελέσματα στον αγώνα αυτό, για να πάμε σε μια κανονικοποίηση, η οποία βέβαια θα διαρκέσει ως προς την οικονομική και κοινωνική ζωή».

Αναφερόμενος στην επόμενη μεγάλη «δοκιμασία» της κυβέρνησης, δηλαδή το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ο κ. Οικονόμου απάντησε, ότι τα μέτρα θα είναι αντίστοιχα εκείνων που εφαρμόστηκαν έως τώρα. «Υπάρχει ευσυνείδητη εφαρμογή τους, έχουμε εμπιστοσύνη στον πολίτη ότι θα τα τηρήσει», σημείωσε.

Για το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί κάποιο «μπόνους» επιβράβευσης στους αστυνομικούς, για τη συμβολή τους εν μέσω της πανδημία, ο υφυπουργός είπε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται κάτι τέτοιο. «Είναι ένα θέμα το οποίο το χειρίζεται ο πρωθυπουργός και θα το δούμε εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες». συμπλήρωσε. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα οι νεκροί έφτασαν τους 119. Δείτε όλες τις πληροφορίες.