Κορωνοϊός: "Έσκασε" ανακοίνωση από Τσιόδρα - Θα είμαστε με μάσκες παντού

Τι απόφαση πάρθηκε;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός:

Με μάσκες θα είμαστε από εδώ και πέρα και μάλιστα παντού. Τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την σημερινή (27/4) ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως η επιτροπή του υπουργείου υγείας για τον κορωνοϊό, είχε να επιλέξει μεταξύ της ισχυρής σύστασης ή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τον γενικό πληθυσμό.

Τελικά, οι ειδικοί εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πολυσύχνατους κλειστούς χώρους, με εξαίρεση την περίπτωση αντενδείξεων για ιατρικούς λόγους. Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε παντοπωλεία, κουρεία, κέντρα αισθητικής και άλλους κλειστούς χώρους, τόσο για τους πελάτες, όσο όμως και για τους εργαζόμενους.

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε πως βασικό όπλο κατά της μετάδοσης του ιού είναι η σωστή υγιεινή, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Έτσι, συνέστησε για μια ακόμη φορά προσοχή στην ψευδαίσθηση προστασίας που μπορεί να δίνει η χρήση μάσκας.

Πάντοτε χρειάζεται ο πολίτης να έχει μαζί του αντισηπτικά μαντηλάκια, να τηρεί τις αποστάσεις, αλλά και τους κανόνες που απαιτούνται όταν βάζει ή βγάζει τη μάσκα. Πρόκειται για ένα πρόσθετο μέτρο που σκοπεύει να προλάβει τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς ασθενείς ή και προσυμπτωματικούς, δηλαδή ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν ακόμη εμφανίσει συμπτώματα.

Συχνά, τα συμπτώματα του κορωνοϊού απαιτούν 3 με 5 ημέρες, από την στιγμή που το άτομο εκτέθηκε σε αυτόν, προκειμένου να εμφανιστούν. Το διάστημα αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη και σε 14 ημέρες. Να σημειώσουμε ότι υποχρεωτικές είναι πλέον οι μάσκες και σε κλινικές και νοσοκομεία της χώρας. Δείτε αναλυτικά εδώ τα όσα ισχύουν.

Πηγή: iefimerida.gr

Από την ανακοίνωση του Τσιόδρα για τις μάσκες στην ευχάριστη εξέλιξη για τον κορωνοϊό - Τι ανακάλυψαν;

Ένα σπρέι επίστρωσης, που μπορεί να παρέχει «σημαντική» προστασία κατά των βακτηρίων και των ιών, όπως ο κορωνοϊός, για 90 ημέρες υποστηρίζουν ότι παρασκεύασαν ερευνητές σε πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ (HKUST) υποστηρίζουν ότι το σπρέι επίστρωσης, που ονόμασαν MAP-1, χρειάστηκε δέκα χρόνια για να παρασκευαστεί και μπορεί να ψεκάζεται σε επιφάνειες οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά από το κοινό, όπως τα κουμπιά των ανελκυστήρων και οι κουπαστές της σκάλας.

«Αυτά τα μέρη αγγίζονται συχνά και ταυτόχρονα λειτουργούν ως ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο μετάδοσης ασθενειών», δήλωσε ο βοηθός καθηγητή Τζόζεφ Κουάν, ένας από τους επικεφαλής των ερευνητών που παρασκεύασαν αυτό το προϊόν.

Η επίστρωση που σχηματίζεται μετά τον ψεκασμό του σπρέι περιέχει εκατομμύρια νανοκάψουλες με απολυμαντικά, τα οποία σύμφωνα με τον Κουάν, παραμένουν αποτελεσματικά στην εξόντωση των βακτηρίων και των ιών ακόμη και αφού στεγνώσει η επικάλυψη.

Σε αντίθεση με τις κοινές μεθόδους απολύμανσης, όπως είναι η αραιωμένη χλωρίνη και η αλκοόλη, το MAP-1 είναι επιπλέον ενισχυμένο με πολυμερή που είναι ευαίσθητα στην θερμότητα και τα οποία περιλαμβάνουν και απελευθερώνουν απολυμαντικά με την ανθρώπινη επαφή, εξήγησε ο Κουάν.

Επιπλέον οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το προϊόν αυτό δεν είναι τοξικό και είναι ασφαλές για το δέρμα και για το περιβάλλον.

Τον επόμενο μήνα θα διατίθεται στα καταστήματα του Χονγκ Κονγκ

Έπειτα από κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν φέτος σε ένα νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ και σε έναν οίκο ευγηρίας, το προϊόν διατέθηκε για εμπορική εκμετάλλευση από την Germagic, μια μονάδα του βιομηχανικού εταίρου του πανεπιστημίου Chiaphua Industries Ltd.

Έλαβε έγκριση για χρήση από τους καταναλωτές τον Φεβρουάριο και τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η διάθεσή του στα καταστήματα του Χονγκ Κονγκ.

Με τη βοήθεια μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της περιοχής, το σπρέι χρησιμοποιήθηκε ήδη σε σπίτια τουλάχιστον χιλίων οικογενειών με χαμηλό εισόδημα στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εμπορικά κέντρα, σχολεία και χώροι άθλησης στην πρώην βρετανική αποικία έχουν προμηθευτεί το προϊόν.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Συνολικά έχει καταγράψει τέσσερις θανάτους από covid-19 και 1.038 κρούσματα κορωνοϊού.

protothema.gr