Στέλιος Πέτσας: Νέα "βόμβα" - "Δυσκολότερη η νέα φάση των μέτρων"

Στόχος η επιστροφή στην κανονικότητα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Στέλιος Πέτσας: Νέα

Νέα "βόμβα" έσκασε από τον Στέλιο Πέτσα, όπου και τόνισε σε λόγο του ότι το μέλλον της χώρας θα είναι πιο κρίσιμο τώρα μιας και γίνεται "δυσκολότερη η νέα φάση των μέτρων".

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι η νέα φάση των μέτρων είναι «ασύγκριτα πιο δύσκολη» από την προηγούμενη και κάλεσε τους πολίτες να μην επαναπαύονται. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές.

«Ό,τι ανοίγει από τις 4 Μαΐου μπορεί να ξανακλείσει. Για να μην έχουμε πισωγύρισμα χρειάζεται συνέχιση της πειθαρχίας. Θα υπάρχουν έλεγχοι και τα πρόστιμα για συνωστισμό και θα είναι βαριά. Στην αρχή θα έχουμε συστάσεις και μετά θα έχουμε βαριά πρόστιμα σε όλη την Ελλάδα», προειδοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. «Έχουν εγκριθεί 4.824 προσλήψεις έχουν ήδη γίνει 3.848 προσλήψεις κι από τις 565 ΜΕΘ φτάσαμε σε 1.015 ΜΕΘ. Μεγάλο ποσοστό των προσλήψεων, το μεγαλύτερο, θα παραμείνει για να ενισχυθεί το ΕΣΥ», υπογράμμισε.

Όλα όσα είπε ο Στέλιος Πέτσας για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι 107 χιλιάδες πολίτες πήραν την έκτακτη ενίσχυση πριν το Πάσχα, κυρίως στον τομέα της υγείας, όπου υπήρξε και αύξηση εφημεριών κατά 15%. «Από 18 Μαρτίου απαγορεύτηκαν οι απολύσεις, άλλα είχαμε κάμψη στην απασχόληση γιατί είχαμε κάμψη στις προσλήψεις λόγω τουρισμού θα στηρίξουμε την απασχόληση και το μη μισθολογικό κόστος. Είχαμε πόρους για Μάρτιο – Απρίλιο, έχουμε προβλέψει πόρους και για τον Μάιο και τον Ιούνιο και κρατάμε εφεδρείες για επανεκκίνηση της οικονομίας» παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τέλος, αναφορικά με τα δημοτικά σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η πολιτεία θα προχωρά «βήμα – βήμα εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα για την επιστροφή στην κανονικότητα με τη μέγιστη δυνατή προστασία».

Πηγή: iefimerida.gr

«Τότε καταργείται το SMS»

Μέσα από τη σημερινή ενημέρωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, θέλησε να ξεκαθαρίσει το πλάνο που έχει η κυβέρνηση σχετικά με το πότε πρόκειται να καταργηθεί τελικά ο περιορισμός με το SMS για την έξοδο από το σπίτι.

Το στίγμα του για τα περιοριστικά μέτρα και την άρση τους, έδωσε ο Στέλιος Πέτσας στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«… για να μην χάσουμε, κανείς μας, αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα. Και όλα αυτά, τα καταφέραμε. Όλοι μαζί. Και αυτή η επιτυχία, μας θυμίζει και κάτι ακόμη» είπε στη συνέχεια ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε: «Σκοπός των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι να μένουμε για πάντα μέσα σε μια «γυάλα», κλεισμένοι μόνιμα στα σπίτια μας. Σκοπός είναι, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό: την πανδημία του κορωνοϊού».

Στη λογική αυτή, τόνισε πως «επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες που θα μας συντροφεύουν από δω και πέρα:

Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,

  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,
  • Αποφεύγουμε τις χειραψίες,
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί», ενώ έντονες ήταν και οι δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για την κλινική στο Περιστέρι.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «οι Έλληνες δείξαμε πως, στα δύσκολα, ενωμένοι, τα καταφέρνουμε. Και το ίδιο ενωμένοι θα προχωρήσουμε στη σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα γίνει με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Για να προετοιμαστούν όλοι στη σταδιακή αυτή μετάβαση χρειάζεται έγκαιρη ενημέρωση».

Ανακοίνωσε ότι «τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου παρατείνονται κατά μία εβδομάδα, μέχρι τις 4 Μαΐου» καθώς και πως «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Έλληνες, για να παρουσιάσει το συγκροτημένο σχέδιο της Κυβέρνησης. Το πλαίσιο, δηλαδή, στο οποίο θα κινηθούμε κατά το επόμενο διάστημα.

Όπως έχουμε πει, η μετάβαση στη νέα κανονικότητα θα είναι αργή θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, διαδοχικά μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο».

Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και θα προχωρούμε εβδομάδα με εβδομάδα, ενώ όπως είπε: «Είναι πρόθεσή μας το έντυπο και το sms να φύγουν από την καθημερινότητά μας, θα ενημερωθείτε σταδιακά».

Υπογραμμίζεται ότι - και σε αυτή την περίοδο - βασικό στοιχείο της προσπάθειάς μας θα αποτελεί η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, έτσι ώστε να μην μένει χώρος για fake news και παραπληροφόρηση.