O Σωτήρης Τσιόδρας "σπάει" την σιωπή του για το κάπνισμα και το mRNA

Τα είπε όλα!

O Σωτήρης Τσιόδρας

O Σωτήρης Τσιόδρας "σπάει" την σιωπή του για το κάπνισμα και το mRNA και τα αποκαλύπτει όλα. Ποιος ο πραγματικός τους ρόλος; Δείτε αναλυτικά όλα όσα αποκάλυψε.

Το πρώτο του σχόλιο ήταν χαρακτηριστικό: «σε κάτι τέτοια δημοσιεύματα αναφέρομαι όταν μιλάω για fake news». Συνεχίζοντας τόνισε ότι υπήρξε μία επιδημιολογική μελέτη που έδειξε ότι οι καπνιστές έχουν κάποια αντίσταση, ωστόσο, από την άλλη μεριά «όλοι γνωρίζουμε ότι η νικοτίνη είναι βλαβερή ουσία για πνεύμονες, προκαλεί στεφανιαία νοσήματα».

Όπως είπε η μελέτη στη Γαλλία έδειξε ότι το κάπνισμα δεν λειτουργούσε επιβαρυντικά, μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε το αντίθετο αποτέλεσμα. Συνέστησε «να περιμένουμε τα δεδομένα, για μένα τα δεδομένα είναι ότι σαφώς το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για να αναπτύξει κανείς νοσήματα» εκτιμώντας ότι είναι πιθανό η μελέτη των ΗΠΑ να έχει ορθότερο αποτέλεσμα.

O Σωτήρης Τσιόδρας και το mRNA

Ο κ. Τσιόδρας όμως αναφέρθηκε και στη νέα μελέτη εμβολίου η οποία άρχισε χθες στις ΗΠΑ που βασίζεται στην τεχνική Messenger RNA. Με αυτή την πρωτοπόρα τεχνική εμβολιασμού, κατά κάποιο τρόπο δίνονται «οδηγίες» στα κύτταρα του εμβολιασμένου για το πώς να κατασκευάσει πρωτεΐνες που μοιάζουν, αλλά δεν είναι ο ιός. Έτσι το εμβόλιο οδηγεί στην παραγωγή σε κάτι που μοιάζει με ένα κομμάτι του ιού, κάποιον ψευτο-ιό. Και άρα δεν αρρωσταίνεις, αλλά φτιάχνεις αντισώματα που καταπολεμούν τον πραγματικό ιό.

Ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι η αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες, κυρίως μεταξύ ασυμπτωματικών ασθενών. Εκτενή αναφορά έκανε στην υγιεινή των χεριών, ως βασικό μέτρο πρόληψης, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής των Χεριών. Το πλύσιμο των χεριών, είπε, είναι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρτα ασπίδα προστασίας. Το να πλένει κανείς τα χέρια του είναι σημαντικό να γίνεται με το σωστυό τρόπο και την κατάλληλη στιγμή.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στα 2.642, εκ των οποίων το 55,4% είναι άνδρες. Ογδόντα ένας ασθενείς έχουν βγει από τις εντατικές, ενώ μεταξύ των 35 διασωληνωμένων ασθενών βρίσκονται 8 γυναίκες. Το 97% των βαρέως πασχόντων είναι είτε ηλικιωμένοι είτε έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε δύο μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το κάπνισμα ως παράγοντα αυξημένου κινδύνου για τους ασθενείς με Covid-19. Μελέτη στη Γαλλία έδειξε ότι δεν λειτουργούσε επιβαρυντικά, μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα, αλλά εκτίμηση ότι είναι πιθανό η μελέτη των ΗΠΑ να έχει ορθότερο αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι στην Ελλάδα ρισκάραμε να καταγράψουμε περισσότερους θανάτους, παρά να υποκαταγραφούν. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα περίπτωση ασθενούς με εγκεφαλική αιμορραγία, που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό και ο θάνατός του θα μπορούσε να είχε καταγραφεί από το πρώτο αίτιο. Ωστόσο, καταγράφηκε ως θάνατος από τον κορωνοϊό, από τη στιγμή που είχε προσβληθεί.

«Οι καμπύλες φθίνουν, αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Τσιόδρας, «είμαστε σε μια φάση που η επιδημία έχει ελεγχθεί. Ολα συνυπολογίζονται. Το R0 είναι πολύπλοκη συνάρτηση με πολλές μεταβλητές, που αλλάζουν. Τα βλέπουμε καθημερινά, και διατυπώνουμε εκτιμήσεις ανάλογα. Δεν θέλω να κάνω τον προφήτη κακών, όσο καλύτερη θα είναι η συμπεριφορά μας, τόσο καλύτερα θα πάμε». Δείτε εδώ και τον νέο αριθμό κρουσμάτων και νεκρών.

Πηγή: protothema.gr

Η διαφωνία του Σωτήρη Τσιόδρα με τον ΠΟΥ

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι ο στόχος είναι να χτιστεί σταδιακά η ανοσία «όπως δείχνει η εμπειρία άλλων χωρών, στις οποίες είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες με την αύξηση της θνησιμότητας και την υπερφόρτωση των δομών υγείας».

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι διίστανται οι απόψεις για το θέμα της ανοσίας. «Η σταδιακή ανοσία που θα οδηγούσε σε εξασφάλιση του πληθυσμού δεν είναι γνωστή. Μερικοί μιλούν για 50%, άλλοι για 70%. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να γίνει απότομα» είπε και προσέθεσε:

«Με τον όρο σταδιακή ανοσία εννοούμε να εκτεθούν κάποιοι στον ιό και να εμφανίσουν αντισώματα που θα τους προστατεύσουν. Υπάρχουν δυο απόψεις. Η μια είναι αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί μη ανάπτυξης αντισωμάτων, η οποία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Η δεύτερη τοποθέτηση βασίζεται στην εμπειρία που έχουμε από τους κορωνοϊούς. Βάσει αυτής (σ.σ. όσοι προσβάλλονται από τον κορωνοϊό) θα έχουν ανοσία για τουλάχιστον ένα χρόνο. Θα αποδειχθεί στο μέλλον αυτό, όταν θα έχουμε τεστ αντισωμάτων».

Πηγή: iefimerida.gr