Νέες αποκαλύψεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα - "Δεν αποκλείω να υπήρχαν κρούσματα στην Ελλάδα πριν..."

Πως μπορεί να βρεθεί ο ασθενής μηδέν;

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Νέες αποκαλύψεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα -

Νέες αποκαλύψεις ήρθαν στο φως από τον Σωτήρη Τσιόδρα, όπου και αποκάλυψε, "Δεν αποκλείω να υπήρχαν κρούσματα στην Ελλάδα πριν από τις 26 Φεβρουαρίου". Δείτε όλα όσα ανέφερε.

Με αφορμή την είδηση πως στην Γαλλία υπήρξε κρούσμα νωρίτερα από την ημέρα που επιβεβαιώθηκε το πρώτο, δηλαδή στις 26 Φεβρουάριου, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρχε κρούσμα νωρίτερα και στην Ελλάδα.

Νέες αποκαλύψεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα - Όλα όσα ανέφερε για τα κρούσματα

«Το πότε ακριβώς ξεκίνησε στη χώρα μας, δεν το ξέρουμε. Σίγουρα με βάση το πρώτο κρούσμα το οποίο ήταν τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί να πάει κανείς 10 ημέρες πίσω και να πει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, επειδή παίρνει περίπου δύο σειριακά διαστήματα, δύο γενιές του ιού να δει κρούσμα, ότι κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου», είπε αρχικά και συνέχισε: «Αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε πιο πριν; Όχι, δεν την αποκλείω. Και το είδαμε αυτό σε μελέτες και δημοσιεύσεις που έγιναν, ας πούμε, στην Γαλλία». Συμμαθητές του εντωμεταξύ, μιλούν και αποκαλύπτουν τα πάντα για την προσωπική του ζωή!

Τσιόδρας: Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να βρούμε τον ασθενή «μηδέν»

Όσο για το πως μπορεί να επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα που ενδεχομένως να υπήρξε πριν το πρώτο επιβεβαιωμένο, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό.

«Μπορεί να επιβεβαιωθεί αν υπήρχε πιο πριν; Βεβαίως και μπορεί να επιβεβαιωθεί, γιατί υπάρχουν κρούσματα τα οποία είχαν γρίπη, είχαν μπει στο νοσοκομείο με γρίπη και τα οποία μπορεί κανείς να εξετάσει αναδρομικά και να δει αν υπήρχε ο ιός σε αυτά τα κρούσματα. Αυτός είναι ο ένας τρόπος. Να πάρει δηλαδή όλα τα αρνητικά για γρίπη δείγματα από τα κέντρα αναφοράς και να εξετάσει και την παρουσία του ιού», σημείωσε και αποκάλυψε πως ήδη έχει κάνει συζητήσεις με τον υπεύθυνο ενός από τα εργαστήρια αναφοράς, προκειμένου να κοιτάξει αναδρομικά τα κρούσματα γρίπης.

«Επίσης, υπάρχει πιθανότητα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να βρεις ένα τέτοιο κρούσμα για παράδειγμα τέλος Ιανουαρίου, αυτό το κρούσμα από μόνο του να σταμάτησε τη μετάδοση στον περιορισμένο κύκλο επαφών που είχε, είτε γιατί τήρησαν οι άνθρωποι τα μέτρα που τηρούμε για γρίπη, είτε γιατί απομονώθηκαν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο», συμπλήρωσε.

Πηγή: iefimerida.gr

Τα πολλά πρόσωπα του κορωνοϊού

Το Εργαστήριο (και κέντρο αναφοράς του ιού στη Β. Ελλάδα) έχει ξεκινήσει αυτή την περίοδο μία νέα μελέτη σχετικά με την κυκλοφορία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα. Απαντώντας στην ερώτηση εάν έχει διαπιστωθεί να κυκλοφορεί ή να κυκλοφορούσε άλλο στέλεχος του SARS- CoV-2 στην Ελλάδα, η κ. Παππά εξηγεί «πως σίγουρα υπάρχει και είναι αναμενόμενο γιατί είχαμε εισαγόμενα περιστατικά από διάφορες χώρες. Από την Ιταλία, την Αγγλία… Κάθε εισαγόμενο είναι διαφορετικό στέλεχος… Όπως η ίδια διευκρίνισε, «μιλάμε για παραλλαγές μικρές του στελέχους, ένα είναι το στέλεχος, αλλά έχουν μικρές αλλαγές στο γονιδίωμά τους. Αυτές θα αναδειχθούν με μία μελέτη φυλογενετικής ανάλυσης και φυλο-γεωγραφίας. Σε αυτή βλέπει κανείς πόσο τα στελέχη μοιάζουν μεταξύ τους και με βάση τις αλληλουχίες της τράπεζας γονιδιακών πληροφοριών μπορεί να τα συσχετίσει και ανά χώρα. Αυτά τα αδιάγνωστα, (τα «ορφανά κρούσματα», όπως θέλουν να τα αποκαλούν κάποιοι) «με μία τέτοια μελέτη βλέπουμε με ποια χώρα σχετίζονται. Αυτή η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συμπληρωθεί από δεύτερη που θα ακτινογραφήσει την πορεία του ιού από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και κυρίως με το ρυθμό που αυτός εξελίχθηκε» και εξελίσσεται, συμπεράσματα κρίσιμα για τον πληθυσμό. Πάντως- συμπλήρωσε η κ. Παπά- δεν φάνηκε να υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ των στελεχών εδώ…».

Παραπλήσια μελέτη έγινε στο παρελθόν και για τον ιό του δυτικού Νείλου (που μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα κουνούπια) προσδιορίζοντας το πότε και ποιες φορές ήρθε στη χώρα ο συγκεκριμένος ιός, κρούσματα του οποίου (και θάνατοι) καταγράφονται κάθε καλοκαίρι, από το 2010, σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.

Με δεδομένο ότι σε μερικές εβδομάδες η χώρα θα βρεθεί στην περίοδο εμφάνισης του ιού του δυτικού Νείλου, η κ. Παπά ανέφερε ότι ενδεχομένως «θα υπάρχει πρόβλημα με τα ήπια περιστατικά, δηλαδή αυτά που έχουν μόνο ένα εμπύρετο σύμπτωμα. Εκεί -πρόσθεσε- δεν θα ξέρουμε εάν είναι εμπύρετο που οφείλεται στον “κορώνα” ή στον ιό του δυτικού Νείλου. Πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις: ο ιός του δυτικού Νείλου προσβάλλει συνήθως το νευρικό σύστημα και προκαλεί εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ενώ ο κορωνοϊός είναι ξεκάθαρο ότι προσβάλλει πιο πολύ το αναπνευστικό σύστημα… Κάποια ήπια περιστατικά, με μόνο τον πυρετό μπορεί να μας προβληματίσουν. Τέτοια θα πρέπει να τα ελέγχουμε και για τα δύο (και για το νέο κορωνοϊό και για ιό του Δυτικού Νείλου) και μπορεί -έσπευσε να σημειώσει- να μην είναι και τίποτα απ αυτά τα δύο…».

Πηγή: ethnos.gr