Σωτήρη Τσιόδρας: Συμμαθητές του μιλούν και αποκαλύπτουν - "Μου είχε ζητήσει να τα φτιάξουμε"

Εκδρομές και πάρτι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σωτήρη Τσιόδρας: Συμμαθητές του μιλούν και αποκαλύπτουν -

Για τις άγνωστες πλευρές της ζωής του Σωτήρη Τσιόδρα μίλησαν συμμαθητές του, που μας αποκάλυψαν όλα όσα δεν γνωρίζαμε για τον καθηγητή, που μας ενημερώνει για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό. Μάλιστα παλιά του συμμαθήτρια, είπε ότι της είχε ζητήσει να τα φτιάξουν Διαβάστε όλα όσα είπαν, μιλώντας στο Star.

Η καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ένα απογευματινό «ραντεβού» που έγινε συνήθεια στην εποχή της καραντίνας, σταματά. Στο εξής θα τον βλέπουμε λιγότερες φορές, ενώ θα μαθαίνουμε τις εξελίξεις και από γραπτές ανακοινώσεις, εφόσον δεν συντρέχει λόγος.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κατάφερε να καθηλώσει όλη την Ελλάδα και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και ο Γιάννης Ευσταθίου παρουσιάζουν για πρώτη φορά σπάνιες φωτογραφίες και μαρτυρίες από τα μαθητικά του χρόνια.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν ώριμος και μετρημένος από παιδί. Φορώντας τα γυαλιά του, στεκόταν με τον ίδιο τρόπο στον φακό, όπως και σήμερα. Την δεκαετία του ‘80 είχε πλάι του τους συμμαθητές του. Δεν υπήρχε Νίκος Χαρδαλιάς, δεν υπήρχε φυσικά ούτε ούτε κορωνοϊός. Οι ανησυχίες ήταν άλλες.

«Με τον Σωτήρη ήμασταν συμμαθητές από το δημοτικό μέχρι την Γ’ λυκείου, για 12 χρόνια. Ο Σωτήρης ήταν πάντα ο αθόρυβος εργάτης. Δεν ήταν ούτε ο φασαριόζος, ούτε ο εξυπνάκιας, ούτε το σαΐνι, αλλά ούτε και ο απουσιολόγος. Ήταν ένα ήσυχο παιδί, ο αθόρυβος εργάτης», αναφέρει παλιά συμμαθήτρια του καθηγητή και λοιμωξιολόγου.

Εκδρομές και πάρτι με τον Σωτήρη Τσιόδρα

Η Ευγενία Χριστιανούδη, συμμαθήτρια του Σωτήρη Τσιόδρα περιγράφει το αθώο φλερτ της με τον καθηγητή στο δημοτικό.

«Θυμάμαι ότι στην 5η Δημοτικού είχε βρει το θάρρος -που ήθελε θάρρος εκείνη την εποχή- και μου είχε ζητήσει να τα φτιάξουμε. Είχα μείνει εμβρόντητη, δεν υπήρχε κανείς που να μην κάνει παρέα με τον Σωτήρη. Βγαίναμε και παίζαμε όλοι μαζί μπουγέλα. Θυμάμαι την απορία των δασκάλων που δεν καταλάβαιναν πώς γίνεται τώρα αυτό, δηλαδή ένα παιδί που δεν ακούγεται ποτέ, να ξέρει τόσο καλά το μάθημα», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι τα πάρτι και οι εκδρομές δεν έλειπαν από το πρόγραμμα.

Τα μαθητικά χρόνια στη Φωκίωνος Νέγρη και τα βραβεία

Ο Σωτήρης Τσιόδρας φοίτησε στο 110ο Δημοτικό Σχολείο στη Φωκίωνος Νέγρη, αμέσως μόλις γύρισε από την Αυστραλία σε ηλικία 6 ετών. Οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει σε ελληνικό σχολείο.

Ο γιος του Παναγιώτη και της Φωτεινής από το Νεοχώρι Αρκαδίας βοηθούσε όποιον είχε ανάγκη και έπαιρνε το ένα βραβείο μετά το άλλο. Κατάφερε να ξεχωρίσει στο Harvard και να κάνει μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα.

Ο καθηγητής Τσιόδρας έγινε animation, σκίτσο, παιδικό τραγούδι. Αναγκάστηκε να κλείσει τις εκκλησίες, το δικό του καταφύγιο, για να μας σώσει. Και τελικά τα κατάφερε. Τα ξένα μέσα υποκλίνονται και εμείς μαζί τους στον επιστήμονα που θα μείνει στην ιστορία ως ο γιατρός που μας έβγαλε από την καραντίνα.

Ωστόσο να σας πούμε ότι υπάρχουν και ορισμένες πληροφορίες που θέλουν την ζωή του να γίνεται ταινία. Σας έχουμε εδώ όλη την αλήθεια. Διαβάστε τι θα γίνει!

Γιατί είχε ξεσπάσει ο Σωτήρης Τσιόδρας που είδαμε τώρα την άγνωστη ζωή του, μέσα από τα όσα αποκάλυψαν οι συμμαθητές του;

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε την παραφιλολογία, όπως τη χαρακτήρισε, σχετικά με τον τρόπο που η επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού καταγράφει τα θύματα από την πανδημία.

Σχολιάζοντας το θέμα κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως ο αντικειμενικός τρόπος να καταγράφονται οι θάνατοι είναι όταν όποιος ασθενής, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, είχε θετικό μοριακό πρόσημο και πέθανε. Όπως είπε, «έχεις θετική PCR, είσαι κρούσμα». Δεν υποκαταγράφουμε θανάτους, δεν τους κρύβουμε» είπε ο λοιμωξιολόγος.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια είναι σαφείς. Οποιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR (μοριακό έλεγχο για τον κορωνοϊό) δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη αιτιολόγηση. Στην Ελλάδα, ως σήμερα έχουν καταγραφεί 147 νεκροί από τον κορωνοϊό.

Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Ωστόσο για να μην εμπίπτει στη λίστα των θυμάτων κορωνοϊού κάποιος ασθενής θα πρέπει να βγει αρνητικός στον ιό, να περάσει καιρός και τότε ο θάνατός του να αποδοθεί σε άλλη αιτία.

«Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν, τότε θα καταγράφαμε λιγότερους θανάτους και δεν θα τηρούσαμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες» επανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν ακολούθησαν το πρωτόκολλο αυτό, παρότι ο αριθμός των θανάτων γενικά παρουσιάζεται ασυνήθιστα αυξημένος. «Παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, μεγάλο μέρος των οποίων αποδίδεται στον νέο ιό» είπε, χωρίς αυτό να μπορεί να διαπιστωθεί.

Σωτήρης Τσιόδρας: Δεν πρόκειται για επινόηση δικιά μου

«Δεν πρόκειται για επινόηση δικιά μου. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας ακολουθεί τις ευρωπαϊκές οδηγίες, την επιστημονική πρακτική, δεν εξυπηρετούμε καμιά σκοπιμότητα» σημείωσε κλείνοντας το θέμα της καταγραφής θανάτων του κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε ωστόσο, το ποσοστό που αντιπροσώπευε τους θανάτους από τον ιό στην Ελλάδα και τα θύματα του οποίου παρουσίαζαν την τυπική εικόνα της νόσου Covid-19 είναι συντριπτικό. Η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια ήταν κλινική εικόνα που παρουσίασαν σχεδόν όλοι οι θανόντες από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα.Να πούμε ότι αναφορικά με τον κορωνοϊό είχαμε και μια δυσάρεστη είδηση καθώς πέθανε ο Dave Greenfield.

Πηγή: iefimerida.gr