Έκτακτο δελτίο καιρού: Καταιγίδες και βροχές σε όλη την χώρα - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο;

Αναλυτική πρόγνωση!

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Έκτακτο δελτίο καιρού: Καταιγίδες και βροχές σε όλη την χώρα - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο;

Έκτακτο δελτίο καιρού ανακοινώθηκε από την ΕΜΥ, καθώς μας περιμένουν καταιγίδες και βροχές σε όλη την χώρα! Ποιες είναι ωστόσο οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο;

Από τα στοιχεία της ΕΜΥ προκύπτει ότι ο καιρός σήμερα θα παραμείνει ζεστός, με λίγες τοπικές νεφώσεις, και πως από αύριο θα έρθει μια σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας.

Μιλώντας στο iefimerida.gr, ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, δ/ντης ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τόνισε, ωστόσο, ότι «την Πέμπτη ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ίσως και μεγαλύτερη των 10 βαθμών Κελσίου. Αναμένουμε από το μεσημέρι και το απόγευμα βροχές και καταιγίδες, ίσως και χαλαζοπτώσεις.»

Καιρός: «Ταβάνι» οι 20 – 23 βαθμοί σε πολλές περιοχές - Τι ανέφεραν για τις καταιγίδες και τις βροχές

Αυτή την εικόνα για τον καιρό επιβεβαιώνουν και από τα αυτοματοποιημένα μοντέλα της ΕΜΥ που για το διάστημα από την Παρασκευή έως και την Κυριακή δείχνουν τις μέγιστες θερμοκρασίες, σε πολλές περιοχές, να περιορίζονται στους 20 – 23 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από αύριο, Τετάρτη, αναμένονται πρόσκαιρες βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίς στη Μακεδονία. Την Πέμπτη, ωστόσο, ο καιρός θα γίνει… πραγματικά βροχερός. Η ΕΜΥ «βλέπει» νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τη Μακεδονία και μετά το μεσημέρι στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τις Σποράδες και αργότερα στα νησιά του βορείουΑιγαίου. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά στα κεντρικά και τα βόρεια.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Παρασκευή ο καιρός θα είναι άστατος με τοπικές βροχές ενώ στα κυρίως στα κεντρικά και στο βόρειο Αιγαίο αναμένονται σποραδικές καταιγίδες. Το Σάββατο θα παρατηρηθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νότια, ενώ την Κυριακή ο καιρός θα είναι, ξανά, αίθριος.

Από την ζέστη στις βροχές

Ραγδαία αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, που μετά την ζέστη "φέρνει" πάλι βροχές. Διαβάστε αναλυτικά πότε αναμένεται να αλλάξουν τα δεδομένα και ποια αυτά που μας λένε οι αστρολόγοι. Θα μας τρελάνει εντελώς! Σας έχουμε και χάρτη.

Ειδικότερα σύμφωνα και το meteo.gr o καιρός θα αλλάξει από την Πέμπτη ενώ σήμερα θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες αλλά μικρή πτώση σε σχέση τουλάχιστον με τις προηγούμενες ημέρες. όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του μικρή υποχώρηση αναμένεται να παρουσιάσει το κύμα ζέστης τη Δευτέρα 18/05, με τις θερμοκρασίες ωστόσο να διατηρούνται γενικά σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στη Δυτική και Νότια Ελλάδα (ιδιαίτερα στη Νότια Πελοπόννησο), στην Ανατολική και Νότια Κρήτη, στα Δωδεκάνησα (κυρίως στη Ρόδο) και στην Αττική, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη θερμοκρασιών που ακολουθεί για τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας.

χάρτης καιρικών φαινομένων

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία μικρή περαιτέρω υποχώρηση θα παρουσιάσουν οι θερμοκρασίες το διήμερο Τρίτη 19/05 και Τετάρτη 20/05.

Την Πέμπτη 21/5 αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά.

Τι είπε για τον καιρό ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών;

«Μέχρι την Τετάρτη θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Οι θερμές αέριες μάζες παραμένουν πάνω από την περιοχή μας και ίσως δούμε τιμές κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Κρήτης, της Νότιας Πελοποννήσου και της Ρόδου, στις οποίες αναμένουμε και σήμερα να έχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες», λέει στο iefimerida.gr o Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος – διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί ότι μέχρι και την Τετάρτη «οι μέγιστες θερμοκρασίες θα είναι 10 με 14 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές. Μπορούμε να μιλήσουμε για μια ακραία κατάσταση, καθώς υπάρχει διάρκεια, δεν ήταν ένα “πυροτέχνημα”, για μια ημέρα. Δεν έχουμε δει ξανά αυτό το φαινόμενο σε αυτόν το βαθμό και, κυρίως, με αυτή τη διάρκεια».

Η ομάδα του Meteo, σύμφωνα με τον Κώστα Λαβουγάρδο, θα περιμένει να ολοκληρωθεί το κύμα καύσωνα και στο τέλος θα εκδώσει έναν συγκεντρωτικό χάρτη με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν αυτό το διάστημα.

Ο «καυτός» καιρός των ημερών θα υποχωρήσει μετά το βράδυ της Τετάρτης. «Την Πέμπτη ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ίσως και μεγαλύτερη των 10 βαθμών Κελσίου. Αναμένουμε από το μεσημέρι και το απόγευμα βροχές και καταιγίδες, ίσως και χαλαζοπτώσεις, κάτι που θα γνωρίζουμε καλύτερα αύριο», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

Τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, «θα συνεχιστούν και τις προσεχείς ημέρες. Περιμένουμε τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο βροχές και καταιγίδες, πιθανότατα λιγότερα έντονες από την Πέμπτη. Επιγραμματικά, μπορούμε να πούμε ότι από την Πέμπτη έως και το Σάββατο θα έχουμε έναν πιο ανοιξιάτικο καιρό. Ο Μάιος έχει συνήθως πολλές καταιγίδες, όμως αυτή τη φορά θα έχει τεράστια διαφορά με τις συνθήκες που επικρατούν μέχρι σήμερα», προσθέτει.

Ενα από τα «κλειδιά» του καιρού των προσεχών ημερών θα είναι και η επιστροφή των ανέμων. «Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή θα είναι πολύ ενισχυμένοι οι βοριάδες στο Αιγαίο. Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες αναμένουμε μια μικρή άνοδο το Σαββατοκύριακο. Από εκεί και πέρα δεν βλέπουμε κάτι ιδιαίτερα έντονο για τον καιρό», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.