Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ - Ανακαλεί ρολό κοτόπουλο για σαλμονέλα

Μεγάλη προσοχή!

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ - Ανακαλεί ρολό κοτόπουλο για σαλμονέλα

Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ, καθώς ανακαλεί ρολό κοτόπουλο για σαλμονέλα. Παράγεται και συσκευάζεται στην ΕΕ από την εταιρεία Pimel Trading ltd., (Vasil Aprilov Blvd. 157, Plovdiv, Βουλγαρία).

Ρολό κοτόπουλο με μπέικον και τυρί ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένου παρασκευάσματος από κρέας πουλερικών που προορίζεται να καταναλωθεί μαγειρεμένο. Στο συγκεκριμένο δείγμα διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp.

Το προϊόν διανέμεται από την εταιρεία ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (υποκατάστημα MyMarket), με την εμπορική ονομασία «ΠΕΔΙΝΕΣ ΦΑΡΜΕΣ ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ» με ημερομηνία παραγωγής 18/11/19 και ημερομηνία λήξης 18/11/20.

Παράγεται και συσκευάζεται στην ΕΕ από την εταιρεία Pimel Trading ltd., (Vasil Aprilov Blvd. 157, Plovdiv, Βουλγαρία).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

"Βόμβα" από τον ΕΦΕΤ: Τι ισχύει με τα τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ

Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί - Αν δεν ακολουθήσετε αυτά τα βήματα τα φαγητά σας το καλοκαίρι θα χαλάνε

Προειδοποιεί ο ΕΦΕΤ για φέτος το καλοκαίρι. Δείτε αναλυτικά όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να μην χαλάσουν και χρειαστεί να τα πετάξεις, λόγω της ζέστης.

  • ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ: Καθαριότητα και απολύμανση σκευών και επιφανειών χειρισμού τροφίμων.
  • ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ: Σαφής διαχωρισμός των μαγειρεμένων (έτοιμων-προς-κατανάλωση - ΕΚΠ) τροφίμων από τα ωμά., π.χ. με διατήρηση τους σε ξεχωριστούς περιέκτες, ή/και τοποθέτηση των μαγειρεμένων ή «ΕΠΚ» πάνω από τα ωμά!
  • ΕΠΑΡΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ: Καλό μαγείρεμα/ψήσιμο ώστε η θερμοκρασία μαγειρέματος να φτάσει ως το κέντρο του τροφίμου. Αν αυτό είναι δυνατό, να γίνεται χρήση θερμομέτρου.
  • ΕΠΑΡΚΗΣ ΨΥΞΗ / ΚΑΤΑΨΥΞΗ: Διατήρηση των τροφίμων σύμφωνα με τις αναγραφόμενες συστάσεις θερμοκρασιακής συντήρησης στην ετικέτα τους ή/και τις ανάγκες σε επιπροσθέτως των ανωτέρω 5 «κλειδιών», ένας γενικός κανόνας είναι να διατηρούνται τα ζεστά τρόφιμα ζεστά, και τα κρύα τρόφιμα κρύα. Ψύξη/κατάψυξη. Μην αφήνετε τα τρόφιμα που συντηρούνται υπό ψύξη να εισέρχονται στην επικίνδυνη θερμοκρασιακή ζώνη (5 έως 60°C) και μην αφήνετε τα κατεψυγμένα τρόφιμα (θερμοκρασία χαμηλότερη των -4°C, ή των -18°C) να αποψυχθούν αν δεν σκοπεύετε να τα μαγειρέψετε αμέσως.
  • ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ & ΝΕΡΟΥ: Χρήση πόσιμου νερού και ασφαλών πρώτων υλών, από έμπιστους προμηθευτές.

Επιπροσθέτως των ανωτέρω 5 «κλειδιών», ένας γενικός κανόνας είναι να διατηρούνται τα ζεστά τρόφιμα ζεστά και τα κρύα τρόφιμα κρύα.

Σημειώνεται ότι ο ΕΦΕΤ στην προσπάθεια του να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα που στην ετικέτα τους παρέχονται οι σωστές πληροφορίες και παράγονται ή διακινούνται από επιχειρήσεις που λειτουργούν σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές, έχει αναπτύξει ένα σύστημα αξιολόγησης και διαχείρισης των βάσιμων ανησυχιών που δέχεται, το οποίο περιγράφεται στην «Πολιτική Διαχείρισης Αναφορών/Καταγγελιών» και έχει δημιουργήσει στην Κεντρική Υπηρεσία του ειδική μονάδα το «Κέντρο Λήψης Αναφορών». Οι αναφορές /καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν στον ΕΦΕΤ: ηλεκτρονικά, ταχυδρομικά, τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πολιτών 11717, με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Κέντρο Λήψης Αναφορών ή τα γραφεία των Περιφερειακών Διευθύνσεών του.

TAGS