Κορωνοϊός: Πιθανή επιστροφή του 13033 - Νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα; 

Τι θα δούμε;

Αρθρογράφος: Χριστιάνα Μπράμο
Χριστιάνα Μπράμο
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Πιθανή επιστροφή του 13033 - Νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα; 

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό σε ολάκερη τη χώρα είναι άκρως τεταμένη. Νέα μέτρα είναι υπό εξέταση και η κυβέρνηση εργάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για την προστασία των πολιτών. Ο γνωστός σε όλους μας αριθμός 13033 φαίνεται να "καραδοκεί", ενώ νέα μέτρα είναι πιθανά ακόμη και πριν τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, προ των πυλών είναι η επιστροφή του SMS 13033, με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα να κρούει το καμπανάκι και να κάνει λόγο για νέα μέτρα πιθανόν ακόμα και πριν την Δευτέρα, λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού. «Καμπανάκι» σήμανε και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος λέγοντας ότι: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού! Έρχεται κλιμάκωση σκληρών μέτρων».

Πιθανή επιστροφή του 13033 - Νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα;

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα υπάρχει ο φόβος ότι ταξιδιώτες μπορεί να πυροδοτήσουν την επιδημία με την επιστροφή τους, γι' αυτό και συμβουλεύει όσους επιστρέφουν από διακοπές να «θεωρήσουν τον εαυτό τους μολυσμένο» και να τεθούν σε ένα 7ημερο οικιοθελή αυτοπεριορισμό.

«Πρέπει να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικωμένους στην οικογένειά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται να επιβληθεί ή να δοθεί κάποια οδηγία από την Πολιτεία, είναι ευθύνη του καθενός μας να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες, είναι αυτονόητο».

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως η επιστροφή του SMS, τόνισε ότι «είναι πάνω στο τραπέζι η επιστροφή του SMS τοπικά, γεωγραφικά αν υπάρχει κάπου μεγάλη διασπορά του ιού».

κορωνοϊός νέα μετρα 13033

Τόνισε δε, ότι οι ειδικοί «επιτηρούμε συνεχώς την πανδημία. Δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέα μέτρα πριν τη Δευτέρα, και χθες κάναμε προτάσεις στην κυβέρνηση».

Αναφορικά με την έναρξη των σχολείων, ανέφερε πως «δεν έχουμε λάβει ακόμα αποφάσεις για τα σχολεία, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου θα ληφθούν οι αποφάσεις, σίγουρα θα ανοίξουν», τόνισε.


«Σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλο φορτίο, θα ανοίξουν σε κανονικές συνθήκες με τα παιδιά να φορούν μάσκα. Σε περιοχές με υψηλό φορτίο (όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) ενδεχομένως τα σχολεία να ανοίξουν όπως άνοιξαν στα τέλη Μάη».

Παρέμβαση στην κουβέντα έκανε ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος που αναφέρθηκε στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ενδεχομένως θα λειτουργήσουν τα σχολεία.


«Ακόμα και αν δεν δυσκολέψουν τα πράγματα, υπάρχει πρόταση για Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα σχολεία να ανοίξουν εκ περιτροπής ή εξ' αποστάσεως τα σχολεία», σημείωσε.

Για να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι υπάρχει η Γ' Λυκείου, με τους μαθητές από όλη την Ελλάδα να καλούνται να δόσουν πανελλαδικές έχοντας διδαχθεί την ίδια ύλη.

«Πρέπει να καλυφθεί το έξοδο με τις μάσκες, εφόσον είναι απαραίτητο», πρόσθεσε, σημειώνοντας τις ελλείψεις ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς κάτω από ειδικές συνθήκες. «Τα τεχνικά είναι ζητήτημα του Υπ. Παιδείας», απάντησε ο κ. Σύψας.

Ανησυχητική η ύπαρξη κρουσμάτων σε κλειστές δομές

«Είναι αρνητική εξέλιξη η διασπορά σε κλεισές δομές γιατί εκεί υπάρχει υπερμετάδοση. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξέλιξη. Παρατηρούμε επίσης ενδοιατρικές διασπορές. Πλέον γίνεται έλεγχος σε όλους τους γιατρούς που γυρνούν από τις διακοπές τους, πειν αναλάβουν υπηρεσία», τόνισε επίσης ο κ. Σύψας.

Σενάρια για νέα μέτρα

«Θα υπάρξει κάποια πρόταση για τα άτομα που θα επιτρέπεται να είναι συγκεντρωμένα ακόμα και σε ανοιχτό χώρο, αλλά δεν έχει σημασία να ζητάμε συνεχώς από την πολιτεία να αστυνομεύει τον πολίτη, αν ο ίδιος δεν αντιληφθεί τον κίνδυνο», επεσήμανε ο λοιμοξιωλόγος.

«Περιμένουμε οι πολίτες να κάνουν το καθήκον τους», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Τα σενάρια θα είναι εφιαλτικά, το σύστημα υγείας θα πιεστεί», ανέφερε ερωτηθείς για μια πιθανή αρνητική εξέλιξη.


Ωστόσο παρουσιάστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι: «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρχές Αυγούστου, θα αποδόσουν και θα έχουμε σταθεροποίηση της επιδημίας».

Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο, είναι ο αυξημένος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών (πέρα από τα κρούσματα και τους θανάτους), σύμφωνα με τον γνωστό λοιμωξιολόγο, που ανέφερε ότι «δεν είμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, έχουμε 24 διασωληνωμένους, το σύστημα δεν πιέζεται αλλά πρέπει να ανακοπεί η δυναμική της επιδημίας».

ΠΗΓΗ: athensmagazine.gr

Νέο σενάριο για το άνοιγμα των σχολείων. Τι θα συμβεί τελικά;

Κορωνοϊός: Σήμανε καμπανάκι ο Εξαδάκτυλος - Τι πρέπει να κάνουμε μετά τις διακοπές

Τώρα τον Αύγουστο η πλειονότητα τον πολιτών σπεύδει να κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές που όλοι τόσο χρειάζονται. Η ανάπαυλα όμως αυτή φαίνεται να εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους. Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία και τα πράγματα δεν φαίνεται να βαίνουν καλώς. Ο κ. Εξαδάκτυλος σήμανε καμπανάκι και ενημέρωσε για τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες μετά τις διακοπές

Αναλυτικά, για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς και για τους νέους που ταξιδεύουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αυτό πρέπει να κάνουμε μετά τις διακοπές σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο

Σχετικά με τον Δεκαπενταύγουστο, ο κ. Εξαδάκτυλος, είπε ότι δεν τον φοβάται παραπάνω από τις προηγούμενες μέρες ή από την επιστροφή των εκδρομέων. «Είναι ένας δύσκολος κάβος που θα πρέπει να τον ξεπεράσουμε με προσοχή και ασφάλεια», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, καλό θα είναι να κάνουμε τη σκέψη ότι η μη τήρηση των μέτρων φέρνει και οικονομική ζημιά και ζημιά στην υγεία μας. «Για όποιον δεν ανησυχεί για την υγεία του αλλά για την οικονομία, έχει συμφέρον να τηρήσει τα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

κορωνοϊός επιστροφή διακοπές

Όσον αφορά τους νέους που ενδέχεται να είναι φορείς του ιού είπε ότι «οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι στο να μολυνθούν, γιατί είναι οι δραστηριότητές τους τέτοιες. Είναι όμως και πιο προστατευμένοι από το συγκεκριμένο ιό, γιατί νοσούν ελαφρύτερα. Τους νέους να τους αντιμετωπίζουμε με κατανόηση. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία τους», δήλωσε.

Αυτό που συνιστά ο κ. Εξαδάκτυλος είναι να αποφεύγουν τις επαφές με τους δικούς τους και ειδικά με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για 7 μέρες μετά την επιστροφή τους από διακοπές. «Το τεστ να το κάνουν λίγες μέρες μετά την επιστροφή, όχι αμέσως μετά, γιατί μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό». Επίσης, όποιος επιστρέφει από διακοπές, θα πρέπει να φορά μάσκα για τουλάχιστον 7 μέρες.

Για το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της χώρας εκείνη την περίοδο, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα. Τέλος, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, απευθύνθηκε στους νέους, στέλνοντας τους το μήνυμα, «Παιδιά βοηθήστε, σας χρειαζόμαστε».

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Καμπανάκι κρούει στη Χαλκιδική καθώς βρέθηκαν θετικοί 2 εργαζόμενοι σε beach bar.