Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Στα 26 έφτασαν τα κρούσματα στο γηροκομείο στον "Εύοσμο"

Τεράστια η ανησυχία για τις εξελίξεις

Αρθρογράφος: Χριστιάνα Μπράμο
Χριστιάνα Μπράμο
Youweekly Editor
Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Στα 26 έφτασαν τα κρούσματα στο γηροκομείο στον

Οι ηλικιωμένοι ανήκουν στην κατεξοχήν ευπαθή ομάδα και το σενάριο μόλυνσης ενός οίκου ευγηρίας που αποτελεί ένα από τα χείριστα σενάρια, είδαμε να πραγματοποιείται τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη και το γηροκομείο "Εύοσμος" εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού και σήμερα έρχεται η είδηση πως ο αριθμός των προσβεβλημένων ηλικιωμένων αγγίζει τα 26 κρούσματα. Έντονη είναι η ανησυχία για την εξέλιξη της υπόθεσης και την υγεία των συνανθρώπων μας.

Ειδικότερα, στους 26 έφτασε ο αριθμός των θετικών στον κορονοϊό τροφίμων και εργαζομένων στο γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου» της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, αφού άλλοι τέσσερις ηλικιωμένοι διαπιστώθηκε ότι νοσούν, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου μοριακού ελέγχου που έγινε σε τροφίμους και εργαζομένους.

Στα 26 έφτασαν τα κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο στον "Εύοσμο" της Θεσσαλονίκης

«Τα αποτελέσματα του δεύτερου μοριακού ελέγχου έδειξαν ότι άλλοι τέσσερις ηλικιωμένοι - τρόφιμοι του γηροκομείου μας είναι θετικοί στον κορονοϊό, ενώ κανένας επιπλέον εργαζόμενος, πλην των εφτά που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, δεν είναι θετικός.

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη 26 κρούσματα γηροκομείο Εύοσμος

Έτσι, ο αριθμός των θετικών στον κορονοϊό αριθμός τροφίμων και εργαζομένων έφτασε τους 26. Δόξα τω Θεώ είναι όλοι τους καλά, αφού παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα», τονίζει στο ethnos.gr ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Ευόσμου και εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, πατήρ Γεώργιος Μίλκας.

Κατά τον ίδιο, και οι τέσσερις τρόφιμοι, που εντοπίστηκαν θετικοί κατά το δεύτερο μοριακό έλεγχο, βρίσκονταν στο νοσοκομείο πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αφού είχαν ήδη ανεβάσει πυρετό.

Όπως αναφέρει ακόμα ο π. Γεώργιος είναι πολύ πιθανό το Σάββατο να γίνει κι άλλο τεστ για κορονοϊό σε τρόφιμους και εργαζόμενους. «Θέλουμε να βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση», λέει ο κ. Μίλκας.

Υπενθυμίζεται ότι στον οίκο ευγηρίας «Εστία Παπαγεωργίου» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20 Αυγούστου εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό 15 τρόφιμοι και εφτά εργαζόμενοι.

Εικάζεται ότι στο γηροκομείο ο ιός εισήλθε, όταν ηλικιωμένος τρόφιμος αναγκάστηκε να επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό, ενώ προκαταρκτική εξέταση για το θέμα διέταξε και η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Αυτά είναι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στα Πανεπιστήμια. Δείτε εδώ πως θα διεξαχθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δωρεάν το εμβόλιο του κορωνοϊού για όλους»

Η πολιτεία θα μεριμνήσει για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε όλους τους Έλληνες πολίτες, όταν θα είναι διαθέσιμο, ενώ παράλληλα θα φροντίσει για την παροχή δωρεάν μασκών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή τακτική σύσκεψη για τον κορωνοϊό.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους Έλληνες πολίτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των σχολείων ανέφερε: «Όλες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους. Αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού.

Σήμερα ανακοινώθηκε και η θέση της Νίκης Κεραμέως για τη χρήση μάσκας στα σχολεία. Δείτε εδώ πώς θα λειτουργήσει.

Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του λυκείου. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία».

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να λάβει επίσημα και υπεύθυνα θέση όσον αφορά τις κεντρικές επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες, για την έγκαιρη επαναλειτουργία των σχολείων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στην προφύλαξη του κοινού.

«Αυτό το οποίο δεν χρειαζόμαστε σήμερα είναι μία κυνική, αφοριστική, καταστροφολογική κριτική, που αδικεί την προσπάθεια την οποία κάνει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά συνολικά η χώρα, να ελέγξει αυτό το δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού. Μια μηδενιστική κριτική η οποία πολλές φορές τροφοδοτεί και θεωρίες και σενάρια συνωμοσίας τα οποία πρέπει να αποκρούσουμε όλοι με ευθύνη και με τον πιο απόλυτο τρόπο», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση ενημερώνει «πάντα με απόλυτη ευθύνη και με απόλυτη διαφάνεια» τους πολίτες και αναλαμβάνει την ευθύνη των πολιτικών της, ούσα ανά πάσα στιγμή έτοιμη να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε στη διάρκεια της σύσκεψης να γίνει ενημέρωση και συζήτηση την Τρίτη σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την παρουσία των Υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Παιδείας Νίκης Κεραμέως, προκειμένου να παρατεθούν τα δεδομένα, να αναλυθούν οι αποφάσεις και να κληθούν τα κόμματα να πάρουν υπεύθυνη θέση.

Πηγή: protothema.gr