Κορωνοϊός: Νέος νεκρός στην Ελλάδα μέσα σε λίγες ώρες

Τι συνέβη;

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Νέος νεκρός στην Ελλάδα μέσα σε λίγες ώρες

Ακόμη ένας άνθρωπος προστέθηκε στη λίστα των νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Μέσα σε λίγες ώρες ακόμη ένας άνθρωπος έφυγε από τη ζωή.

Κατέληξε από κορωνοϊό 81χρονος, αργά το απόγευμα της Τετάρτης, ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ και είχε μεταφερθεί από το γηροκομείο «Αγία Κυριακή», με υποκείμενα καρδιολογικά προβλήματα.

Ο θάνατος του ηλικιωμένου ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα μας στους 275. Λόγω κορωνοϊού έκλεισαν δυο από τα πιο γνωστά μαγαζιά στην Μύκονο.

Η ανακοίνωση του ΕΟΥΔ για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Σήμερα ανακοινώνουμε 233 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10757, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

2141 (19.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4779 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 273 θανάτους συνολικά στη χώρα. 99 (36.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

κρουσμα κορωνοιου

Οκτώ νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε υγειονομικούς υπαλλήλους

Οκτώ νέα θετικά κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε εργαζόμενους στις υγειονομικές μονάδες της χώρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 108 τον Αύγουστο. Οι 76 εξ αυτών είναι ασυμπτωματικοί.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), από τους οκτώ υγειονομικούς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό SARS-CoV-2, οι έξι ήταν ασυμπτωματικοί. Οι πέντε εντοπίστηκαν σε τεστ που τους έγινε μετά την επιστροφή τους από καλοκαιρινή άδεια, ενώ το έκτο άτομο είχε επαφή με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι υπόλοιποι δύο υποβλήθηκαν σε μοριακό έλεγχο κατόπιν ελαφριάς συμπτωματολογίας που έθετε την υπόνοια νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, στο Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» μια δεύτερη νοσηλεύτρια βρέθηκε θετική καθώς είχε έρθει σε επαφή με τη νοσηλεύτρια χειρουργείου που είχε διαγνωστεί ως θετική την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με τους υγειονομικούς που επέστρεψαν από καλοκαιρινή άδεια είναι ένα διοικητικός υπάλληλος, ένας κλιβανιστής και ένας γυναικολόγος, όλοι ασυμπτωματικοί όπως προαναφέρθηκε. Μέχρι την έκδοση του μοριακού τεστ εργάζονταν κανονικά. Με τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος των τεστ, δέκα συνάδελφοι τους ετέθησαν προληπτικά σε κατ' οίκον περιορισμό.

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» βρέθηκε μια νοσηλεύτρια της Ογκολογικής Κλινικής θετική όταν επέστρεψε από την καλοκαιρινή της άδεια, χωρίς να έχει συμπτώματα. Έκανε και δεύτερο τεστ μετά από λίγες ημέρες και βγήκε αρνητικό. Να σημειώσουμε πως είναι πιθανά τα μέτρα ακόμη και το 2022.

Επίσης, μια εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό, όντας κι αυτή ασυμπτωματική. Δύο συνάδελφοί της έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Τέλος, ένας γιατρός και ένας τραυματιοφορέας από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης βρέθηκαν θετικοί στο νέο κορωνοϊό μετά από μοριακό τεστ που τους έγινε. Και οι δύο είχαν τις προηγούμενες ημέρες εμφανίσει πολύ ήπια συμπτώματα.

«Εκατόν οκτώ οι θετικοί συνάδελφοι σε ένα μήνα με 76 ασυμπτωματικούς. Οι 76 συνάδελφοι δούλευαν κανονικά από δύο ημέρες εως μια εβδομάδα έως ότου γίνουν και εκδοθούν τα τεστ. Ήταν κινούμενες υγειονομικές βόμβες άθελά τους με δεδομένες τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Πηγή: protothema.gr