Κορωνοϊός: Ανακοίνωση Χαρδαλιά για τα περιοριστικά μέτρα σε Πάρο - Αντίπαρο! Τι συμβαίνει με την Αττική;

Δείτε αναλυτικά...

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Ανακοίνωση Χαρδαλιά για τα περιοριστικά μέτρα σε Πάρο - Αντίπαρο! Τι συμβαίνει με την Αττική;

Την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να άρει τα περιοριστικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο από τις 15/9 ανακοίνωσε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς λόγω κορωνοϊού. Τι συμβαίνει με την Αττική;

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για την πανδημία, είπε ότι η εικόνα στα δύο νησιά έχει βελτιωθεί σημαντικά και ευχαρίστησε τους κατοίκους για την τήρηση των οδηγιών. Παράλληλα έκανε έκκληση στους κατοίκους της Ημαθίας, του Κιλκίς, της Πιερίας και της Πέλλας να τηρήσουν αυστηρά τα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή από σήμερα το πρωί.

Έκανε λόγο για τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις περιοχές αυτές από μια μόνο συρροή, τόνισε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη και ζήτησε από τους κατοίκους να τηρούν πιστά τα μέτρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι εξασφαλίστηκαν 200.000 γρήγορα τεστ και η πρώτη φουρνιά θα πάει στη Μυτιλήνη. Είπε ακόμα ότι παρατείνονται τα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε επίσης ότι δημιουργείται «Task Force» για τα Σχολεία με τη συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας τωβ υπουργείων Υγείας και Παιδείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία.

Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση για πιθανή αναστολή λειτουργίας σχολική μονάδας σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού. Η απόφαση θα λαμβάνεται από τον Δ/ντη Εκπαίδευσης κατόπιν σχετικής εισήγησης.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων για την Αττική, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η κατάσταση προβληματιζει και ότι υπάρχουν εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν αν και όποτε χρειαστεί. «Η κατάσταση είναι σε μερικό έλεγχο. Αν δούμε ότι πάει να ξεφύγει έχουμε οριζόντια μέτρα - όχι το lockdown - που εφαρμόζουμε και σε άλλες περιοχές». Δείτε όλα τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν.

Κορωνοϊός: Η ανακοίνωση του Χαρδαλιά για τις μάσκες στα σχολεία

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την πορεία του κορωνοϊού ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ώρες θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα μοιραστεί στα σχολεία και θα ρυθμίζει αναλυτικά όλους τους κανόνες λειτουργίας στα σχολεία, τη χρήση μάσκας και τη λειτουργία των κυλικείων.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων και στους εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός και τόνισε ότι οι μαθητές που δεν φορούν μάσκα δεν θα μπαίνουν στις τάξεις. Παράλληλα υπογράμμισε πως λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, σχολικά πρωταθλήματα και ανταλλαγές μαθητών .

Ειδικά για τα κυλικεία ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως θα πωλούν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ενώ θα τηρούνται και αποστάσεις 1,5 μέτρου από τους μαθητές. Ανέφερε επίσης ότι οι υπεύθυνοι για την λειτουργία των κυλικείων θα πρέπει να μεριμνούν για την απολύμανση του χώρου και για την τοποθέτηση αντισηπτικών.

Κορωνοϊός Νίκος Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε επίσης πως υπάρχει η σύσταση για τοποθέτηση σημάνσεων στο έδαφος. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

«Στόχος είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, να προστατέψουμε τους μαθητές μας , τους εκπαιδευτικούς μας και τις οικογένειές τους», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών αυτά θα λειτουργήσουν με τους κανόνες οι οποίοι πρόκειται να εφαρμοστούν και στις σχολικές μονάδες.

Σε ότι αφορά τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί έχουν επιβληθεί τρία πρόστιμα. Σε ότι αφορά; τους ελέχγους στις πύλες εισόδου της χώρας ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Ιουλίου έχουν εντοπιστεί 972 κρούσματα. Κρούσματα σε βρεφονηπιακό σταθμό και σε γυμνάσιο. Δείτε που.

Πηγή: protothema.gr