Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Kορωνοϊός: Σκέψεις για δεύτερη καραντίνα - Στο τέλος την εβδομάδας η απόφαση

Όλες οι πληροφορίες

Kορωνοϊός: Σκέψεις για δεύτερη καραντίνα - Στο τέλος την εβδομάδας η απόφαση
Ενημέρωση 23.09.2020 10:16
Από Ιωάννα Πολυχρόνη

Στο τέλος της εβδομάδας θα εκτιμηθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Αττική και το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για τον κορωνοϊό. Σκέψεις για καραντίνα λίγων εβδομάδων υπάρχουν από τους ειδικούς!

Τότε αναμένεται να υπάρξει μια καθαρή εικόνα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και να φανεί εάν ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τουλάχιστον συγκρατηθεί και δεν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Η χθεσινή ημέρα ήταν γι’ ακόμη μία φορά «καμπανάκι», αφού 210 από τα συνολικά 346 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ καταγράφηκαν στην Αττική.

Η πιθανότητα ενός lockdown

Όμως, το ενδεχόμενο ενός lockdown δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Θα εξεταστεί πάντως ως έσχατη λύση στην περίπτωση που η κατάσταση θα ξεφύγει από ελεγχόμενα επίπεδα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πληρότητα των ΜΕΘ και τις αντοχές του συστήματος υγείας. Νέο κρούσμα σε λύκειο στο Μαρκόπουλο!

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσαν, άλλωστε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστηρίζοντας ότι επικρατεί η λογική της αποφυγής οριζόντιων μέτρων και της εφαρμογής στοχευμένων παρεμβάσεων, με έμφαση σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα.

Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι δεν έχει καν συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε εμπειρία από το εξωτερικό για να εφαρμοστούν τοπικά lockdown στην Αττική (σ.σ.: σε επίπεδο δήμων).

Σκέψη για καραντίνα 2-3 εβδομάδων

Από την άλλη πλευρά, και στην κυβέρνηση φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις οικονομικές συνέπειες ενός lockdown, παρά το γεγονός ότι η σκέψη έχει πέσει στο τραπέζι στη λογική πως ένα «γρήγορο» lockdown 2-3 εβδομάδων – στα πρότυπα του Ισραήλ – μπορεί να ανασχέσει τη διάδοση του ιού και ταυτόχρονα να μην παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να την πλήξει μέσα από τα αποσπασματικά μέτρα διακοπής λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων της.

Πάντως, η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα στον ΣΚΑΪ πως «η ελληνική οικονομία αντέχει ένα lockdown» προκάλεσε αίσθηση, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που και οι ειδικοί και η κυβέρνηση… ξορκίζουν το lockdown. Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, φαίνεται πως λειτούργησε συνειδητά και με διττό στόχο: αφενός γιατί υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα – όπως έχει βεβαιώσει και ο πρωθυπουργός – εάν χρειαστούν περιοριστικά μέτρα που συνεπάγονται την περαιτέρω στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων. Αφετέρου για να «ηρεμήσει» τις αγορές, οι οποίες κλυδωνίζονται τα τελευταία 24ωρα σε παγκόσμιο επίπεδο ακριβώς υπό το φόβο ενός γενικευμένου lockdown, όπως αυτό του Μαρτίου-Απριλίου.

Μέσα Μεταφοράς και ξενοδοχεία καραντίνας

Η κυβέρνηση πάντως εξετάζει άμεσα δύο παρεμβάσεις, οι οποίες θ’ ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα. Η πρώτη έχει να κάνει με τα μέσα μεταφοράς, όπου οι εικόνες που καταγράφονται καθημερινά στην Αθήνα, με συνωστισμό επιβατών στις αποβάθρες του Μετρό ή εντός των λεωφορείων, είναι δραματικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική παρέμβαση θα στοχεύει με κάποιο τρόπο (π.χ. «επιστράτευση» των ΚΤΕΛ) στην ενίσχυση της πυκνότητας των δρομολογίων των λεωφορείων, ώστε αυτό να συμπαρασύρει και το Μετρό και να οδηγήσει σε αποσυμφόρηση. Η δεύτερη αφορά σε «ξενοδοχεία καραντίνας» στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία θα συμβάλλουν στην αντίστοιχη αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.

Κορωνοϊος: 3 νέα κρούσματα στο Άγιο Όρος

Άλλα τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού τα οποία προστίθενται στα δέκα υπάρχοντα των προηγούμενων ημερών- εντοπίστηκαν σήμερα στο Άγιον Όρος. Σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία κρούσματα εντοπίζονται σε σκήτη της ευρύτερης περιοχής των Καρυών.

Το απόγευμα επέστρεψαν από την χερσόνησο του Άθω, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου οι οποίοι είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους με της Αγιορείτικης Κοινότητας και της πολιτικής διοίκησης με σκοπό την λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού ενώ παρέμεινε στις Καρυές το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών ελέγχων τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός : Στην Αττική τα 210 από τα 346 κρούσματα!

Κορωνοϊός: Σοκάρει η φωτογραφία από ακτινογραφία - Ραγδαία επιδείνωση στους πνεύμονες!

Share