Συψάς: Νέα μέτρα ακόμα και αύριο - "Τα ποιοτικά στοιχεία είναι άσχημα.."

Τι ανακοίνωσε ο Ν. Συψάς;

Συψάς: Νέα μέτρα ακόμα και αύριο -

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Αττική εν μέσω της πανδημίας του κορωνοιού έκρουσε εκ νέου το πρωί της Τετάρτης 23/9 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Τα στοιχεία «προοιωνίζουν θύελλα» επεσήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», αναφέροντας πως «μπορεί και αύριο, αν δούμε νέα έξαρση της επιδημίας, να λάβουμε νέα μέτρα».

«Είμαστε σε αυτό που λέμε "πορτοκαλί" φάση της επιδημίας. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η "κόκκινη", το λεγόμενο lockdown. Αντί όμως να συζητάμε πόσο κοντά είναι το lockdown, είναι καλύτερο να συζητάμε για το τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες για να μη φτάσουμε στο lockdown, που είναι πολύ πιο σημαντικό» σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Νέο κρούσμα κορωνοιού σε λύκειο στο Μαρκόπουλο!

«Η κυβέρνηση και η πολιτεία έχουν λάβει μέτρα, των οποίων την απόδοση περιμένουμε τις επόμενες δέκα ημέρες. Δυστυχώς τα μέτρα που λαμβάνουμε για την πανδημία δεν έχουν άμεση απόδοση» σημείωσε και επεσήμανε πως «κάθε μέρα μπορεί να είναι μία μέρα που πρέπει να λάβουμε αποφάσεις».

Ο ίδιος προχώρησε σε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και επανέλαβε τις τέσσερις προϋποθέσεις που έχουν ορίσει οι ειδικοί: αποστάσεις, μάσκα, πλένουμε χέρια, αποφεύγουμε συνωστισμούς.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι στη Αττική είμαστε σε πολύ δύσκολη φάση. Όλα τα ποιοτικά στοιχεία είναι άσχημα, όχι μόνο όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και στις διασωληνώσεις, τις εισαγωγές, το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ. Όλα αυτά προοιωνίζουν μία θύελλα».

Ο κ. Σύψας μίλησε και για την πιθανότητα να ληφθούν μέτρα περιορισμού σε ορισμένους μόνο δήμους της Αττικής, σημειώνοντας, όμως, πως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο καθώς «επικοινωνούν μεταξύ τους».

«Το κέντρο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», επεσήμανε και είπε πως θα «δούμε αν είναι εφικτό να απομονώσεις μία μικρή περιοχή. Αλλιώς, θα πάμε σε οριζόντια μέτρα». «Αν αποδώσουν τα μέτρα δεν θα έχουμε lockdown», υπογράμμισε.

Kορωνοϊός: Σκέψεις για δεύτερη καραντίνα - Στο τέλος την εβδομάδας η απόφαση

Στο τέλος της εβδομάδας θα εκτιμηθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Αττική και το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα για τον κορωνοϊό. Σκέψεις για καραντίνα λίγων εβδομάδων υπάρχουν από τους ειδικούς!

Τότε αναμένεται να υπάρξει μια καθαρή εικόνα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και να φανεί εάν ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τουλάχιστον συγκρατηθεί και δεν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Η χθεσινή ημέρα ήταν γι’ ακόμη μία φορά «καμπανάκι», αφού 210 από τα συνολικά 346 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ καταγράφηκαν στην Αττική.

Η πιθανότητα ενός lockdown

Όμως, το ενδεχόμενο ενός lockdown δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι – τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Θα εξεταστεί πάντως ως έσχατη λύση στην περίπτωση που η κατάσταση θα ξεφύγει από ελεγχόμενα επίπεδα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την πληρότητα των ΜΕΘ και τις αντοχές του συστήματος υγείας.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσαν, άλλωστε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστηρίζοντας ότι επικρατεί η λογική της αποφυγής οριζόντιων μέτρων και της εφαρμογής στοχευμένων παρεμβάσεων, με έμφαση σε μέτρα τοπικού χαρακτήρα.

Μάλιστα, ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε ότι δεν έχει καν συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε εμπειρία από το εξωτερικό για να εφαρμοστούν τοπικά lockdown στην Αττική (σ.σ.: σε επίπεδο δήμων).

Σκέψη για καραντίνα 2-3 εβδομάδων

Από την άλλη πλευρά, και στην κυβέρνηση φαίνεται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις οικονομικές συνέπειες ενός lockdown, παρά το γεγονός ότι η σκέψη έχει πέσει στο τραπέζι στη λογική πως ένα «γρήγορο» lockdown 2-3 εβδομάδων – στα πρότυπα του Ισραήλ – μπορεί να ανασχέσει τη διάδοση του ιού και ταυτόχρονα να μην παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να την πλήξει μέσα από τα αποσπασματικά μέτρα διακοπής λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων της.

Πάντως, η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα στον ΣΚΑΪ πως «η ελληνική οικονομία αντέχει ένα lockdown» προκάλεσε αίσθηση, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που και οι ειδικοί και η κυβέρνηση… ξορκίζουν το lockdown. Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, φαίνεται πως λειτούργησε συνειδητά και με διττό στόχο: αφενός γιατί υπάρχουν τα ταμειακά διαθέσιμα – όπως έχει βεβαιώσει και ο πρωθυπουργός – εάν χρειαστούν περιοριστικά μέτρα που συνεπάγονται την περαιτέρω στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων. Αφετέρου για να «ηρεμήσει» τις αγορές, οι οποίες κλυδωνίζονται τα τελευταία 24ωρα σε παγκόσμιο επίπεδο ακριβώς υπό το φόβο ενός γενικευμένου lockdown, όπως αυτό του Μαρτίου-Απριλίου.

Μέσα Μεταφοράς και ξενοδοχεία καραντίνας

Η κυβέρνηση πάντως εξετάζει άμεσα δύο παρεμβάσεις, οι οποίες θ’ ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα. Η πρώτη έχει να κάνει με τα μέσα μεταφοράς, όπου οι εικόνες που καταγράφονται καθημερινά στην Αθήνα, με συνωστισμό επιβατών στις αποβάθρες του Μετρό ή εντός των λεωφορείων, είναι δραματικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική παρέμβαση θα στοχεύει με κάποιο τρόπο (π.χ. «επιστράτευση» των ΚΤΕΛ) στην ενίσχυση της πυκνότητας των δρομολογίων των λεωφορείων, ώστε αυτό να συμπαρασύρει και το Μετρό και να οδηγήσει σε αποσυμφόρηση. Η δεύτερη αφορά σε «ξενοδοχεία καραντίνας» στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία θα συμβάλλουν στην αντίστοιχη αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.