Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 | Επικοινωνία

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος

Έπειτα από μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος
Ενημέρωση 30.10.2020 13:38
Από Ελένη Ζουγανέλη

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος εκοιμήθη, σε ηλικία 82 ετών, μετά από μία μάχη τριών εβδομάδων που έδωσε με τον κορωνοϊό.

Ο ιεράρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) βρέθηκε θετικός στο ιό στις 6 Οκτωβρίου και μερικές ημέρες αργότερα παρουσίασε δυσκολία στην αναπνοή και εισήχθη σε κλινική της Ποντγκόριτσα. Προχθές, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν, η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται, εμφάνισε οξεία πνευμονία και σήμερα το πρωί κατέληξε.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος υπήρξε ηγετική μορφή της σερβικής Εκκλησίας. Ήταν από τους ιεράρχες με την καλύτερη μόρφωση. Σπούδασε θεολογία και κλασική φιλολογία στο Βελιγράδι και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Το 1973 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Μιλούσε πέντε γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρωσικά) και στα συγγράμματά του χρησιμοποιούσε την αρχαία ελληνική και τη λατινική γλώσσα.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος είχε έντονη δράση στα εκκλησιαστικά ζητήματα που προέκυψαν στο Μαυροβούνιο μετά την ψήφιση, τον Δεκέμβριο του 2019, του νέου νόμου για τις «θρησκευτικές ελευθερίες και τη νομική υπόσταση των θρησκευτικών κοινοτήτων».

Ο νόμος αυτός προβλέπει τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι θρησκευτικές κοινότητες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918, όταν το Μαυροβούνιο απώλεσε την ανεξαρτησία του και εντάχθηκε στο βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων. Ο Αμφιλόχιος υποστήριζε ότι ο νέος νόμος στοχεύει στην απόσπαση από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ναών και μοναστηριών και την παραχώρησή τους στη σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου (CPC).

Για τον λόγο αυτό τέθηκε επικεφαλής κινητοποιήσεων με τη συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών, σε καθημερινή βάση, που αντιδρούσαν στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου. Οι κινητοποιήσεις αυτές που οργάνωσε ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος επηρέασαν την πολιτική κατάσταση στο Μαυροβούνιο και στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 30 Αυγούστου, το Σοσιαλιστικό κόμμα του Μίλο Τζουκάνοβιτς, μετά από τρεις δεκαετίες στην εξουσία, αναγκάστηκε να περάσει στην αντιπολίτευση. Πέθανε και γνωστός πρωθυπουργός.

Πηγή: protothema.gr

Θρήνος - Εκοιμήθη ο ηγούμενος της Λαύρας του Αγίου Σεργίου από κορωνοϊό

Εκοιμήθη ο ηγούμενος της Λαύρας του Αγίου Σεργίου από κορωνοϊό. Ο μακαριστός ιερέας σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας, κατέληξε από επιπλοκές που προκλήθηκαν από λοίμωξη του ιού.

Σε κλίμα οδύνης και με την παρουσία ελάχιστων κληρικών τελέστηκε την Πέμπτη 7 Μαϊου η εξόδιος ακολουθία του Ηγουμένου της Λαύρας του Αγίου Σεργίου στη Μόσχα, αρχιμανδρίτη Τύχωνος (Μπαρσούκωφ), που πέθανε από τον κορωνοϊό (Covid-19) την Τετάρτη 6 Μαΐου.

Ο μακαριστός ιερέας σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της Ρωσικής Εκκλησίας, κατέληξε από επιπλοκές που προκλήθηκαν από λοίμωξη του κοροναϊού.

Η τελετή λιτή, το φέρετρο σφραγισμένο και έξω από το ναό, στην κεντρική πλατεία της Λαύρας, με παρόντες ελάχιστο κόσμο, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας, ενώ πένθος έχει σκορπίσει και ο θάνατος της Άννας Ρηγούτσου.

πηγή: orthodoxia.info

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Θρήνος - Νεκρή η Κατερίνα Καρνάρου

Θρήνος - Πέθανε ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Share