Κορωνοϊός: Κλείνουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία

Πώς θα γίνεται η εκπαίδευση

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Κλείνουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία

Εισήγηση για κλείσιμο νηπιαγωγείων και δημοτικών έκανε χθες, η επιτροπή των ειδικών, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίασή της. Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία ειδικής αγωγής, όπως είχε γίνει και στο πρώτο lockdown.

Οι σχετικές εισηγήσεις αναμένονται σήμερα. Παρότι είχε επισήμως γίνει γνωστό ότι οι ανακοινώσεις θα γίνονταν στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης χθες, από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων δεν είχε ολοκληρωθεί ως την ώρα που έγιναν οι τακτικές ανακοινώσεις και μετατέθηκε για σήμερα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, ο δείκτης μεταδοτικότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει χαμηλός, ωστόσο το μέτρο κρίνεται απαραίτητο για να μειωθούν οι μετακινήσεις των γονέων κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και η κίνηση σε μικρά καταστήματα γύρω από τα σχολεία.

Παράλληλα με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η τηλεργασία, ενώ και πάλι θα λειτουργήσει το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού. Πέθανε από κορωνοϊό ο γιατρός της Βουλής.

Κορωνοϊός κλείσιμο σχολείων Ελλάδα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε προϊδεάσει για το κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλώνοντας πως αν χρειασθεί να κλείσουν, η κυβέρνηση θα το κάνει. Αρχικά η επιτροπή συζητούσε να κλείσουν τα δημοτικά σε βεβαρυμμένες μόνο περιοχές , ωστόσο ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση κατέληξαν στην εισήγηση για κλειστά δημοτικά σε όλη τη χώρα.

To κλείσιμο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «συμπαρασύρει» και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που λειτουργούν με ευθύνη των δήμων.

Πως θα γίνει η εξ αποστάσεως στα δημοτικά

1. Εκπαιδευτική τηλεόραση. Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που έγιναν εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων

2. Τηλεκπαίδευση

Η υπουργός έχει πει ότι όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα ενώ σημείωσε πως «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε, μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα με την 2η μέρα τηλεκπαίδευσης να έχουμε συμμετοχή πάνω από 3,2 εκατ συνδέσεις μαθητών και πάνω από 9 εκατ. λεπτά μαθημάτων».

Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού

Διευκρινίσεις και οδηγίες για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας της εκπαιδευτικής λειτουργίας μονάδων παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης λόγω κορωνοϊού, δίνει σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Στην ίδια εγκύκλιο παρέχονται επίσης συστάσεις για τη διευκόλυνση των γονέων σε περίπτωση κατ’οίκον περιορισμού του παιδιού.

Πηγή: protothema.gr

Lockdown 2: Τι ισχύει με τα σούπερ μάρκετ και τα περίπτερα

Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στα σούπερ μάρκετ αλλά και στα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά, μετά την αυστηροποίηση του lockdown για τον περιορισμό στα διασποράς στα κρούσματα από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση αναδιαμορφώνεται το ωράριο στα σούπερ μάρκετ, τα οποία πλέον θα κλείνουν στις 20:30 τις καθημερινές, αντί στις 21:00 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, την Κυριακή δεν θα ανοίξουν, καθώς «αυτή τη στιγμή η ροή είναι φυσιολογική και υπάρχει επάρκεια, δεν υπάρχει λόγος για να ανοίξουν», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ. Διευκρίνισε πως σήμερα Πέμπτη κι αύριο Παρασκευή θα λειτουργήσουν μέχρι τις 21:00 και το Σάββατο κανονικά μέχρι τις 20:00.

«Από την ερχόμενη εβδομάδα τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 20:30 για να δίνουν τον χρόνο σε πελάτες και εργαζόμενους να επιστρέφουν σπίτι τους. Την Κυριακή θα παραμείνουν κλειστά, καθώς υπάρχει φυσιολογική ροή και μεγάλη επάρκεια αγαθών, επομένως θα αποφύγουμε όποια μη αναγκαία κίνηση» τόνισε στην ΕΡΤ 1 ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Σχετικά με το take away ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα λειτουργεί έως τις 21:00, ενώ από εκείνη την ώρα κι έπειτα θα λειτουργεί μόνο το delivery. Δείτε την προειδοποίηση για το ενδεχόμενο τρίτο lockdown εδώ.

Πηγή: ethnos.gr