Έκτακτη προειδοποίηση για τον κορωνοϊό - Πιθανό να χρειαστούν νέα lockdown

Το σενάριο της Βάνας Παπαυαγγέλου

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Έκτακτη προειδοποίηση για τον κορωνοϊό - Πιθανό να χρειαστούν νέα lockdown

Το σενάριο των επαναλαμβανόμενων μίνι lockdown δεν απέκλεισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής επιστημόνων στην ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού.

«Ξέρουμε ότι ο χειμώνας που είναι μπροστά μας έχει μακρύ δρόμο και είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν και άλλα lockdown, το οποίο θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας. Ήρθε η ώρα ο καθένας από εμάς να νιώσει κομμάτι αυτής της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, ζητώντας να περιοριστούν οι επαφές και πρόσθεσε: «Κατανοώ ότι αυτό που φέρνει το lockdown μας έχει απογοητεύσει.

Απευθύνομαι σε όσους δεν νιώθουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους ζητώ να φερθούν υπεύθυνα, τηρώντας αποστάσεις και φορώντας τη μάσκα». Δείτε εδώ αναλυτικά τον χάρτη κατανομής των κρουσμάτων.

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες κορονοϊού αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα».

«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος» δήλωσε η κυρία Παπαευαγγέλου. «Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος.

«Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

«Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη» υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών». «Δυστυχώς σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα.

Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται, με ηλικία άνω των 65 ετών και έτσι και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» τόνισε η λοιμωξιολόγος.

«Από την άλλη όμως σήμερα παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι «προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν». «Επειδή έχουμε βέβαια πολλά ενεργά κρούσματα στη Βόρειο Ελλάδα, αναμένουμε αύξηση των νοσηλεύομενων τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε η καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ.

Πηγή: ethnos.gr

Κορωνοϊός: Θετικό το 4% των γιατρών στην Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης αναφέρθηκε στα στοιχεία από τα τεστ κορωνοϊού στους γιατρούς της πόλης, αλλά και στο κάλεσμα για την συμμετοχή σε πορεία την 17η Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο Radio North 98 ο κ. Τσάμης άσκησε σκληρή κριτική στο κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης για συμμετοχή σε πορεία στις 17 Νοεμβρίου. «Αν έχεις προτεραιότητα να κάνεις μια επίδειξη ανόητης ιδεολογικής προσήλωσης, τότε απέχεις από την πλειονότητα των γιατρών. Και πρέπει να ξέρετε ότι -παρά τους βαρύγδουπους τίτλους- εδώ πρόκειται καθαρά για σωματείο – σφραγίδα, που είναι λάθος να δίνεται μεγαλύτερη έκταση σ΄ αυτά που λέει. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια κάποιες ασημαντότητες να φανούν σημαντικές», ανέφερε σχετικά.

Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό των εκπροσώπων της ΕΝΙΘ πως ως γιατροί μπορούν να εφαρμόσουν σωστά μέτρα προστασίας στη διάρκεια της πορείας σημείωσε: «Το πρόβλημα δεν είναι τι θα κάνω ατομικά εγώ ή κάποιος άλλος. Το πρόβλημα είναι ποιο είναι το μήνυμα, που φτάνει σε κάθε συμπολίτη μας.

Και το μήνυμα που φτάνει σε κάθε συμπολίτη είναι ότι εκδηλώσεις – συναθροίσεις μπορεί να γίνονται χωρίς κίνδυνο. Αυτό λοιπόν δεν ισχύει! Κάθε είδους συνάθροιση, από τις μικρές οικογενειακές συναντήσεις μέχρις τις μεγάλες, που γίνονται για λόγους πολιτικούς, θρησκευτικούς, αθλητικούς, κοινωνικούς, μουσικούς και δεν ξέρω τι άλλο, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, είναι επικίνδυνη». Αλλάζουν τα μέτρα καραντίνας - Οι οδηγίες από το υπουργείο

πηγή: iefimerida