Κορωνοϊός: Μία κλίνη ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη - 48 στην Αθήνα

Άσχημα τα νέα

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Μία κλίνη ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη - 48 στην Αθήνα

Δραματική είναι η κατάσταση και ασφυκτική η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, πλέον στην Αττική υπάρχουν 48 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου τα νοσοκομεία έχουν «γονατίσει», μόλις μία!

Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό ότι άλλοι 17 συνάνθρωποί μας έχουν καταλήξει τις τελευταίες ώρες -και μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Κυριακής- από επιπλοκές της νόσου Covid-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Χθες, είχαν καταγραφεί άλλοι 103 θάνατοι σε ένα 24ωρο και συνολικά 1.630 από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη είναι είναι ότι ασθενείς διασωληνώνονται ακόμη και εκτός ΜΕΘ, ενώ αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους γιατρούς είναι ότι διασωληνώνονται κυρίως νέοι, που δεν έχουν ιστορικό. Την ίδια ώρα, ολοκληρώνονται οι εργασίες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου στήνεται ένα κινητό νοσοκομείο στο πάρκινγκ.

Στο ΑΧΕΠΑ, καλυμμένες είναι και οι 44 κλίνες ΜΕΘ COVID. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει και η μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό στις δύο ιδιωτικές κλινικές που έχουν επιταχθεί. Δυστυχώς ωστόσο σήμερα, έγινε γνωστό πως κατέληξε ένας 25χρονος από τις Σέρρες.

ΜΕΘ Θεσσαλονίκη

Προηγουμένως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πνευμονολόγος και διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, είχε επισημάνει εκ νέου την δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης. «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του, με τις εισαγωγές να είναι περισσότερες, καθημερινά, από τα εξιτήρια. «Πρέπει να συζητήσουμε τι πήγε λάθος και δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα της πανδημίας» τόνισε

Όπως είπε, «δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα αυτοπροστασίας. Δεν προβλέφθηκε ο μηχανισμός ανίχνευσης του κρούσματος κορωνοϊού εκείνου που δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αψηφά τον κίνδυνο για τον ίδιο και τους άλλους. Και αυτά κανένα δείγμα δεν τα δείχνει».

Και συνέχισε: «Η Επιτροπή, που βασίζεται σε δείγματα, εμάς στην ουσία μας κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόβλεψε αυτό το σφοδρό κύμα. Ο ιός υπήρχε, έκανε τη δουλειά του, δεν μπορέσαμε να τον ανιχνεύσουμε και αύξησε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Όπως είπε ο κ. Καπραβέλος, «φτάσαμε στο αμήν στα νοσοκομεία. Εμείς στην Εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως όφειλαν. Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα».

Πηγή: protothema.gr

Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση του ΠΟΥ για το τρίτο κύμα της πανδημίας

Ειδικός για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.

«Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα» της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο.

«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», σημείωσε ο Νάμπαρο, ένας Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.

Στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τώρα καταγράφεται και πάλι μια ανοδική τάση: Η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματά τους νέου κορωνοϊού να αυξάνονται και για τις δύο μαζί κατά 33.000, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ενώ η Τουρκία κατέγραψε ένα ρεκόρ 5.532 νέων κρουσμάτων. Δείτε εδώ και πώς θα κυκλοφορήσουμε τα Χριστούγεννα.

Ο Νάμπαρο επισήμανε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι --με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ-- την ώρα που άλλα κράτη στις Άλπεις όπως η Αυστρία έκλεισαν τα χιονοδρομικά κέντρα και σημείωσε ότι η Ελβετία μπορεί να φτάσει σε "ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων".

«Όταν τα ποσοστά των λοιμώξεων πέσουν, και θα πέσουν, τότε μπορούμε να είμαστε όσο ελεύθεροι θέλουμε», σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται η Solothurner Zeitung. "Αλλά τώρα; Πρέπει να είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποιες συνθήκες;», συνέχισε.

Ο Νάμπαρο εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού είναι τώρα σχετικά χαμηλός: «Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες».

Ο Νάμπαρο σημείωσε επίσης ότι η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί», υπογράμμισε και κατέληξε: «Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής».

Πηγή: protothema.gr