Κορωνοϊός: Στους 16 οι νεκροί σήμερα

Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Στους 16 οι νεκροί σήμερα

Μακραίνει η λίστα των νεκρών από κορωνοϊό στη χώρα μας, με 16 άτομα να έχουν καταλήξει τις τελευταίες ώρες. Χθες σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα ήταν 1.388, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 549 ενώ το προηγούμενο 24ωρο σημειώθηκαν 84 θάνατοι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν μέχρι χθες σε 93006 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 53.3% άνδρες.

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 1.714 θάνατοι, ενώ θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και ο Τζον Φαν'τ Σχιπ.

Πηγή: protothema.gr

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το πλάνο για τα Χριστούγεννα - Ποια μέτρα θα ισχύουν;

Σε όλες τις κυβερνητικές συχνότητες ηχούσε χθες το μήνυμα της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, καθώς η χώρα διανύει την τελευταία -θεωρητικά- εβδομάδα ισχύος του δεύτερου στην ίδια χρονιά lockdown, το οποίο ήρθε για να μείνει για τα καλά, όπως φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι και τα φετινά Χριστούγεννα.

Εκτιμώντας ως «ανεδαφική» τη συζήτηση περί άρσης του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υγείας, εξήγησε χθες πως «όταν θα έρθει η ώρα να αρθούν ένα-ένα τα περιοριστικά μέτρα», προσθέτοντας παράλληλα όμως ότι «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο Ε.Σ.Υ. αλλά και τη διασπορά, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να αρθούν στο τέλος του μήνα. Είμαι υποχρεωμένος να βλέπω τα δεδομένα μέρα-μέρα. Είναι ανεδαφική αυτή η κουβέντα».

Την πόρτα της άρσης των περιοριστικών μέτρων από την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών στα τέλη Νοέμβρη έκλεισε χθες με θόρυβο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δηλώνοντας, ωστόσο, πως η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της όσα μέτρα εισηγηθεί η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τις… δόσεις κανονικότητας λόγω των γιορτών τις επόμενες ημέρες, με πιθανότερη ημερομηνία επανεκκίνησης την 7η Δεκέμβρη.

Χριστούγεννα μέτρα

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι «η εξάπλωση του κορωνοϊού γίνεται εντός των οικογενειών», ο κ. Πέτσας κάλεσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να περιορίσουν αριθμητικά τον κύκλο των συναναστροφών τους, αποφεύγοντας να συναντούν πρωτίστως άτομα της τρίτης ηλικίας.

«Ο ιός - όπως επισημαίνουν οι ειδικοί - πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων–30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συνέχισε, λέγοντας πως «τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Μιας και λέμε ωστόσο για τις ημέρες των Χριστουγέννων, δείτε εδώ την υπέροχη γιορτινή διαφήμιση των Lidl!

Πηγή: protothema.gr