Ανακοινωθέν από τα σούπερ μάρκετ προς το καταναλωτικό κοινό - Προσοχή

Μετά την είδηση πως διασπείρεται ο κορωνοϊός εκεί καθησυχάζουν τους πολίτες

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ανακοινωθέν από τα σούπερ μάρκετ προς το καταναλωτικό κοινό - Προσοχή

Μετά την είδηση πως ο κορωνοϊος διαδίδεται ταχύτατα μέσω των σούπερ μάρκετ ανοιχτή επιστολή προς το καταναλωτικό κοινό μέσω του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) έστειλαν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το πρωί το Δευτέρας.

Το ανακοινωθέν των σούπερ μάρκετ όλης της Ελλάδας

Αναγνωρίζουμε ως Ινστιτούτο ότι μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού είναι ανήσυχο σε σχέση με την εξάπλωση του ιού COVID-19. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί αριθμός δημοσιευμάτων τα οποία ενδέχεται να δημιουργήσουν ανησυχία ή ακόμα και πανικό στο καταναλωτικό κοινό σε σχέση με την ασφάλεια των αγορών στα σουπερμάρκετ.

Τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι τα καταστήματα σουπερμάρκετ αποτελούν εστίες υπερμέταδοσης του κορωνοϊού COVID-19 είναι ανυπόστατα. Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε ότι «καμιά ένδειξη ή απόδειξη δεν υπάρχει, δεν προκύπτει, από τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε ιχνηλατήσει για συρροές, ή για επιδημιολογικά clusters στα σούπερ μάρκετ ή στα σχολεία.» Στην ίδια θέση κατέληξε λίγο νωρίτερα και ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολογων, αναφέροντας ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πώς μεταφράζουμε τις μελέτες, και πως μεταφράζουμε τα στοιχεία για να μη δημιουργούμε αυτές τις πλασματικές εικόνες.»

Θα θέλαμε να γνωρίζουν όλοι, ότι οι αλυσίδες σουπερμάρκετ κάνουν τα πάντα προκειμένου τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή καταστήματα, σε ασφαλή προϊόντα, πάντα με επάρκεια προϊόντων. Τους τελευταίους μήνες οι αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν επωμιστεί κόστος για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, το οποίο ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, μέχρι τον Οκτώβριο 2020, έχουν προσληφθεί πάνω από 7.000 εργαζόμενοι, έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 2,83 εκατ. μάσκες, 8,62 εκατ. γάντια και 302 χιλ. συσκευασίες αντισηπτικών. Η υπεύθυνη στάση καταγράφεται στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και αναγνωρίζεται και από το κοινό, όπως καταγράφεται στα ευρήματα της πρόσφατης πανελλήνιας έρευνας του ΙΕΛΚΑ (Νοέμβριος 2020), όπου:

  • μόλις 8% φοβάται να επισκεφτεί τα καταστήματα Σουπερμάρκετ
  • μόλις 14% δεν εμπιστεύεται ότι τα Σουπερμάρκετ λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για στην δημόσια υγεία
  • μόνο 5% δεν εμπιστεύεται ότι τα Σουπερμάρκετ έχουν επαρκή αποθέματα προϊόντων

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες όλες οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στις εξ αποστάσεως αγορές και στα ηλεκτρονικά καταστήματα με κόστος, το οποίο εκτιμάται στα 8 εκατ. ευρώ, παρότι μόλις το 5% των καταναλωτών χαρακτηρίζει το ηλεκτρονικό σουπερμάρκετ ως το κύριο κανάλι αγορών τροφίμων και οι διαδικτυακές πωλήσεις αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% της συνολικής κατανάλωσης.

Εν όψει της αγοράς των εορτών είναι σημαντικό όλοι να γνωρίζουν ότι οι αλυσίδες σουπερμάρκετ λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δημόσια υγεία και την επάρκεια στη διάθεση των προϊόντων. Χρειάζεται όμως και η βοήθεια σας.

  • Θα θέλαμε να παροτρύνουμε όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, όπως αποστάσεις και χρήση μάσκας.
  • Θα θέλαμε να παροτρύνουμε όλους να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους και να μην διαδίδουν στοιχεία παραπληροφόρησης, τα οποία μπορούν να βλάψουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Μόνο μαζί θα φροντίσουμε όσους είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο και είναι σημαντικό να προστατευτούν, αλλά και την κανονικότητα στην προμήθεια βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο με μεγάλα σούπερ μάρκετ της Ελλάδας - Η είδηση που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει από εχθές το βίντεο από την συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων όπου αποκαλύπτουν σκάνδαλο με μεγάλα σούπερ μάρκετ τα οποία εν μέσω πανδημίας κράτησαν κρυφά κρούσματα κορωνοϊού στα καταστήματά του.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν καθώς και η λίστα με τα σούπερ μάρκετ και τις περιοχές:

Καλημέρα συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι στα super market, στο εμπόριο, συνάδελφοι που μπαίνετε στα super market ως καταναλωτές,

Πήραμε την πρωτοβουλία για τη σημερινή συνέντευξη τύπου, θέλοντας να μιλήσουμε με στοιχεία και αριθμούς, να γίνουμε η φωνή των συναδέλφων που «πνίγονται» και ανησυχούν, η φωνή που έρχεται μέσα από τις εκατοντάδες καθημερινά καταγγελίες. Ακόμα και λίγο πριν τη συνέντευξη μας οι καταγγελίες από συναδέλφους πέφτουν βροχή.

Με τη σημερινή συνέντευξη θέλουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια να σπάσει ένα πέπλο σιωπής που κυριαρχεί στον κλάδο του εμπορίου και ιδιαίτερα στα super market από κυβέρνηση, εργοδοσία, ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και πρόθυμα επιχειρησιακά σωματεία που αποτελούν στην ουσία γραφεία τύπου των επιχειρήσεων. Όλοι μαζί θέλουν να κρύψουν πίσω από την κουρτίνα των υγειονομικών πρωτόκολλων και των υποτιθεμένων covid free, την πραγματική κατάσταση που υπάρχει μέσα στα καταστήματα.

Τις τελευταίες μέρες τα τηλέφωνα των σωματείων εμποροϋπαλλήλων στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα χτυπούν ασταμάτητα καθώς μετράμε δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε super market, σε αποθήκες και γραφεία. Κρούσματα που αποκρύβονται αλλά και κρούσματα για τα οποία ακολουθούνται διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στεκόμαστε με ιδιαίτερη ευθύνη και είμαστε προσεχτικοί σε ότι καταγγέλλουμε. Εμείς δεν κάνουμε καταγγελίες στον αέρα, δεν ερμηνεύουμε μελέτες, δε γινόμαστε υγειονομικοί. Πατάμε πάνω σε πραγματικά στοιχεία, σε συγκεκριμένες καταγγελίες, σε πραγματικά γεγονότα. Γνωρίζουμε πως σε συνθήκες πανδημίας το εμπόριο τροφίμων και των αγαθών πρώτης ανάγκης δε μπορεί να κλείσει. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι η κατάσταση πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη.

Λόγω της επαφής και του συντονισμού με αντίστοιχα σωματεία εμπορίου στο εξωτερικό, εκεί που το πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν πιο σφοδρό, έχουμε τη δυνατότητα να μετράμε τα λόγια μας, να μην υπερβάλλουμε, να είμαστε συγκεκριμένοι όσον αφορά τα μέτρα προστασίας της υγείας εργαζόμενων και καταναλωτών.

Κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια, κάθε εργαζόμενος από άλλον κλάδο, σχεδόν όλοι μας από την έναρξη της πανδημίας έχουμε μπει μέσα σε καταστήματα super market. Ο καθένας από εμάς έχει δει με τα μάτια του και μπορεί να αντιληφθεί πως στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, αν δεν παρθούν συγκεκριμένα ουσιαστικά και προληπτικά μέτρα, μπορούν να αποτελέσουν μια μεγάλη υγειονομική βόμβα, καθώς καθημερινά εναλλάσσονται εκατοντάδες άνθρωποι, υπάρχουν αμέτρητες επιφάνειες, ράφια, ψυγεία που ο ιός μπορεί να παραμένει ενεργός για ώρες.

Αυτές τις μέρες όλοι παίρνουμε μέτρα προστασίας, στο σπίτι μας, στη δουλειά μας, στις μετακινήσεις μας. Έχουμε το νου μας στους παππούδες και τις γιαγιάδες, στους γονείς μας, στις ευπαθείς ομάδες, στα παιδιά μας. Κυριαρχεί ο αντικειμενικός φόβος, η ανασφάλεια.

Αξίζει ο καθένας μας, ειδικά τώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας καλπάζει, να αναρωτηθεί για το εξής: Τα ταμεία, τα ράφια, τα καλάθια, οι διάδρομοι που συνωστίζονται εκατοντάδες πελάτες, κάθε πότε καθαρίζονται και από ποιούς; Υπάρχει μέριμνα για να απολυμαίνονται τα καταστήματα συνεχώς και όχι μόνο μετά το κλείσιμο τους; Η μία και μοναδική στιγμή καθαριότητας που γίνεται στα περισσότερα καταστήματα και συνήθως από εργολαβικά συνεργεία καθαρισμού, επαρκεί σαν μέτρο προφύλαξης, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες-καταναλωτές; Και το πιο βασικό: Γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στα super market με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους προκειμένου να υπάρχει πρόληψη;

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα από κρατικό φορέα στη Βρετανία που δείχνει πως την τελευταία εβδομάδα και σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας οι χώροι των super market αποτελούν το πιο συνηθισμένο μέρος που βρέθηκαν άνθρωποι θετικοί στον κορωνοϊό, αποδεικνύει ότι οι καταγγελίες και οι διεκδικήσεις των εμποροϋπαλλήλων και των σωματείων του εμπορίου γύρω από τα μέτρα προστασίας της υγείας στους συγκεκριμένους τόπους δουλειάς, είναι σωστές και δίκαιες.

Κανείς δεν είπε ότι τα κρούσματα μεταδόθηκαν εκεί! Εμείς όμως λέμε καθαρά το εξής: Αν αποκρύπτονται τα κρούσματα ώστε να μη χαλάσει το προφίλ της επιχείρησης, αν δεν σταματήσει το άθλιο καθεστώς της μετακίνησης υπαλλήλων από κατάστημα σε κατάστημα προκειμένου να παραμείνουν αυτά ανοιχτά, αν η καραντίνα εργαζομένων σε αυτά φιλτράρεται με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο τότε τα super market θα είναι βραδυφλεγείς βόμβες στην καρδιά κάθε γειτονιάς, ιδιαίτερα στην περίοδο που ακολουθεί δηλαδή στην περίοδο των γιορτών ανεξαρτήτως αν έχει ανοίξει συνολικά η αγορά ή αν θα υπάρχει ακόμα lockdown.

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κωφεύουν. Τα υπομνήματα και οι καταγγελίες για την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας της υγείας εργαζομένων και καταναλωτών με συγκριμένα στοιχεία που θα πούμε και στη συνέχεια, η ανησυχία των εργαζομένων για την υγεία τους, η έλλειψη μαζικών τεστ στους χώρους δουλειάς συνθέτουν μία άγρια κατάσταση η οποία έχει ως βάση ότι τα πρωτόκολλα υγείας είναι πρώτα και κύρια πρωτόκολλα της εργοδοσίας. Είναι πρωτόκολλα διασποράς του ιού.

Οι καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο μας επιβεβαιώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι στα super market οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας για την υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους άλλα και των καταναλωτών.

Αυτό δεν είναι τυχαίο! Οχτώ μήνες τώρα μάταια προσπαθούμε να μάθουμε τι ακριβώς προβλέπεται σύμφωνα με τους επιστήμονες και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς για χώρους όπως είναι τα καταστήματα και οι αποθήκες των super market, χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος που απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι και εξυπηρετούνται χιλιάδες καταναλωτές καθημερινά.

Σίγουρα δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το μοναδικό μέτρο προστασίας είναι η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία που συστήνεται από την εργοδοσία μέχρι και από στελέχη υπουργείων και αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό που επανειλημμένα έχουμε λάβει ως απάντηση ότι δηλαδή “δεν έχουμε σαφείς οδηγίες”, ότι “δεν θεωρούνται στενές επαφές οι συνάδελφοι που εργάζονται δίπλα – δίπλα, στο ίδιο πόστο γιατί φοράνε μάσκα” και άλλα τέτοια παρόμοια. Στην υπαρκτή και άμεση ανάγκη να γίνουν μαζικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους για να διακοπεί η ροή της μετάδοσης σε τμήματα και χώρους δουλειάς που υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, η συνήθης απάντηση όχι φυσικά από το σύνολο των επιχειρήσεων είναι «βάλτε το χέρι στην τσέπη για να τα κάνετε».

Μιλάμε για χώρους κλειστούς, χωρίς παράθυρα χωρίς καλό εξαερισμό. Αναφερόμαστε σε χώρους που δε μπορεί να αποκοπεί το ένα τμήμα με το άλλο καθώς είναι ενιαίοι πχ αν υπάρχει κρούσμα στο μανάβικο ή στα τυριά δεν αρκεί η καραντίνα των εργαζομένων μόνο εκεί. Είναι εργαζόμενοι που έχουν κοινό χώρο διαλείμματος, είναι εργαζόμενοι που μπορούν να βρεθούν μέσα στη μέρα σε αρκετά πόστα, γενικά υπάρχει ασταμάτητη κινητικότητα.

Όλο αυτό το διάστημα με έκπληξη παρατηρούμε ότι ο κάθε εργοδότης στον κλάδο του εμπορίου κάνει τις «δικές του» διαδικασίες, λες και δεν υπάρχουν προβλεπόμενα πρωτόκολλα από το κράτος για αυτές τις περιπτώσεις. “Ενεργούμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ” είναι η απάντηση που λαμβάνουμε σωματεία και εργαζόμενοι όταν ρωτάμε τι μέτρα πήραν, πόσα κρούσματα έχουμε, ποιος έκανε την ιχνηλάτηση. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον αριθμό των συναδέλφων μας που διαπιστώνονται θετικοί στον ιό, την ιχνηλάτηση την κάνει η εργοδοσία και κρίνει ποιοι και πόσοι συνάδελφοι θα βγουν σε προληπτική καραντίνα, οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται πάντα “νύχτα”. Η αναπλήρωση των συναδέλφων που βρίσκονται σε καραντίνα γίνεται με μετακινήσεις άλλων από κατάστημα σε κατάστημα και από πόστο σε πόστο.

Τα σούπερ μάρκετ που απέκρυψαν τα κρούσματα κορωνοϊού

  • ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ: Άλιμος 11 κρούσματα, Μαρούσι – Avenue 5, Γαλάτσι (Ελευθερίου Βενιζελου) 6, Καισαριανής 3, Ν. Σμύρνη 3., Χαλκηδόνα 7, Σεβαστουπόλεως 7, Κεντρικά (μόνο σε ένα τμήμα) 2,
  • ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: στο Μαρούσι 3, Σταμάτα 4, Λαμπρινή 3, Βριλήσσια, Μελίσσια 1, Πατήσια 11, Παγκράτι 1(Σπύρου Μερκούρη), και σε άλλα καταστήματα με την εργοδοσία να μην διαψεύδει άλλα και μην επιβεβαιώνει την ύπαρξη κρουσμάτων! Να φτάνει στο σημείο να λέει σε εκπροσώπους του σωματείου «δεν φταίμε εμείς αν πάνε στις πλατείες και κολλάνε «
  • Mασούτης Αγ. Παρασκευής, τουλάχιστον 4 κρούσματα
  • My Market: Ν. Σμύρνη 1, Αγ. Παρασκευή 1
  • Γαλαξίας: Μενίδι 2 κρούσματα με τους συναδέλφους να μας καταγγέλλουν ότι κρούσματα υπάρχουν και σε άλλα καταστήματα άλλα δεν τα λένε.
  • ΑΝΕΔΗΚ ΚΡΗΤΙΚΟΣ – αποθήκες 7 κρούσματα.
  • LIDL Περιστέρι (Τζον Κένεντι), Περιστέρι (Κηφισού), Αμπελόκηποι, Ελαιώνας, Ελληνικό, Πατήσια 1 κρούσμα (δείτε εδώ την χριστουγεννιάτικη διαφήμιση που έβγαλαν και συγκίνησε του πάντες)