Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: To πρώτο ελληνικό rapid test είναι γεγονός - Ποιοι το υλοποίησαν

Όλες οι πληροφορίες

Κορωνοϊός: To πρώτο ελληνικό rapid test είναι γεγονός - Ποιοι το υλοποίησαν
Ενημέρωση 30.11.2020 13:20
Από Ιωάννα Πολυχρόνη

Μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική/ερευνητική κοινότητα, καθώς μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του Υπουργείου Ανάπτυξης για την μελέτη του κορωνοϊού, προκύπτει το πρώτο ελληνικό rapid test.

Ανακοινώνεται λοιπόν πως ολοκληρώθηκε η σύνθεση, η απομόνωση και ο χαρακτηρισμός μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του Κορωναϊού SARS-CoV-2. Οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας (“patent pending”) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).

Σε συνέχεια των ανωτέρω, το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (“strip”) για την δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται πως η «Εμβληματική Δράση» του Υπουργείου Ανάπτυξης, ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών. Η δράση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση του Covid19.

Η Ελληνική Ερευνητική και Επιστημονική κοινότητα, μέσα από την συνεργασία 6 (έξι) Ερευνητικών Κέντρων και 4 (τεσσάρων) Α.Ε.Ι, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, διαδραματίζει το δικό της σημαντικό ρόλο και συστρατεύεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.

Οι φορείς που υλοποιούν την Εμβληματική Δράση
Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ιατρικής
Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και τεχνολογικής Ανάπτυξης | Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τμήμα Ιατρικής
Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής
ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ
Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

πηγή: iefimerida

Κορωνοϊός - Ιωάννινα: Έκαναν βόλτες στη πόλη παρά το θετικό rapid test

Δυο αλλοδαποί που είχαν επιστρέψει πρόσφατα στην χώρα μας συνέχισαν να κυκλοφορούν, παρότι ο ένας διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό

Ένας θεός ξέρει σε πόσους έχουν διασκορπίσει τον κορωνοϊό δυο αλλοδαποί που είχαν επιστρέψει πρόσφατα στην χώρα μας όπου διαμένουν μόνιμα καθώς, αν και ο ένας διαγνώστηκε θετικός από το rapid test, εξακολούθησαν να κάνουν... βόλτες σε διάφορες περιοχές των Ιωαννίνων!

Αυτό αποκαλύφθηκε όταν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβαν έναν από τους αλλοδαπούς και έναν Έλληνα οι οποίοι κινούνταν με αυτοκίνητο επί της Περιφερειακής Οδού Ιωαννίνων, το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς στην κατοχή τους κατασχέθηκαν μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και ένα πτυσσόμενο μεταλλικό κλομπ. Δείτε αναλυτικά τα χθεσινά 29/11 κρούσματα.

Όπως προέκυψε, ο αλλοδαπός μαζί με έναν ομοεθνή του είχαν φτάσει με το ίδιο όχημα στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς. Κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα, υποβλήθηκαν σε rapid test από τις υγειονομικές υπηρεσίες και σε έναν από αυτούς που διαγνώστηκε θετικός στον κορονωϊό συστήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός. Όμως, και αυτός «έσπασε» την καραντίνα καθώς, λίγη ώρα μετά την σύλληψη των δυο πρώτων, εντοπίστηκε μαζί με έναν άλλο Έλληνα να κινούνται με αυτοκίνητο στο Καλπάκι Ιωαννίνων και συνελήφθησαν!

Σε βάρος και των τεσσάρων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη των ασθενειών, κατοχή ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων κατά περίπτωση, που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ σε όλους βεβαιώθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα για την παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού.

πηγή: protothema

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκε κρούσμα στην Ορθοπεδική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Κορωνοϊός: Θετικοί 15 φιλοξενούμενοι και 5 εργαζόμενοι σε γηροκομείο της Θεσσαλονίκης

Share