Κορωνοϊός: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού

Στο τραπέζι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται το σχέδιο για έκτακτη οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά βήμα-βήμα την διαδικασία προκειμένου να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρόμοια με αυτή που δόθηκε το περασμένο Πάσχα. Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται καταλήξει σε μία λύση εφάπαξ βοηθήματος το οποίο θα δοθεί κατά προτεραιότητα στο προσωπικό που εργάζεται στις ΜΕΘ.

Γρίφος, όμως παραμένει το ύψος του ποσού αυτού, αφού στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται δύο διαφορετικά σενάρια. Ένα από αυτά είναι η καταβολή ενός συγκεκριμένου ποσού το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 700 ευρώ, κάτι που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες, ενώ μία άλλη υπόθεση είναι να δοθεί στους δικαιούχους ένα ποσοστό του μισθού τους.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες, αν όχι ώρες. Στο θέμα άλλωστε αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ 100,3 FM, όπου και τόνισε πως «τις όποιες εξαγγελίες θα τις κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «φαίνεται πως υπάρχει η σχετική δυνατότητα για αυτούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή». Ο πρωθυπουργός, στο μεταξύ, τόνισε πως μας περιμένουν δύσκολες μέρες!

Πότε θα δοθεί το Δώρο Χριστουγέννων

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχολίασε την αποζημίωση για την αναστολή εργασίας και ξεκαθάρισε ότι το επίδομα των 800 ευρώ ήταν η εξαίρεση του Νοεμβρίου και ο κανόνας είναι το επίδομα των 534 ευρώ. «Πάντα είναι σε αντιστοίχιση της οικονομίας, δεν μπορούμε να δώσουμε 800άρι και τον Δεκέμβρη» απάντησε σε ερώτηση που του τέθηκε για το αν υπάρχει περίπτωση, λόγω και των εορτών, το κονδύλι να αυξηθεί.

Για το δώρο Χριστουγέννων τόνισε ότι θα κατατεθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Πηγή: protothema.gr

Κορωνοϊός: Ο Μητσοτάκης προειδοποιεί - «Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος»

«Οδηγίες» για την προσοχή στο συγχρωτισμό την οποία πρέπει να επιδείξουμε στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι φέτος θα περάσουμε διαφορετικά τα Χριστούγεννα εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού.

«Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις.

Μας έκανε όμως ταυτόχρονα πιο δυνατούς και θέλω να πιστεύω ότι θα μας κάνει και πιο ενωμένους, ως κοινωνία. Διότι ο εχθρός είναι ένας, είναι ο ιός και μακάρι όλοι να έβλεπαν την πρόκληση μέσα από αυτή τη διάσταση της», τόνισε ο Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης ενώ ταυτόχρονα έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό άλλοι 3 άνθρωποι στο Βόλο.

Μητσοτάκης: Μειώνεται αισθητά πια το ιικό φορτίο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν αισθητή μείωση του ιικού φορτίου. «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο. Ο πρώτος δείκτης που κοιτάω εγώ πάντα πια είναι οι συγκριτικές εισαγωγές στις εφημερίες, αυτές μας δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών είναι πια θετικό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε, ενώ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην εφημερία που μόλις τελείωσε οι εισαγωγές ήταν πολύ λιγότερες. «Είχαμε 5-6 εισαγωγές, ενώ στην προηγούμενη είχαμε περισσότερες από 80», είπε.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατό. «Να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι την επόμενη ημέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει πιο ισχυρό, πολλαπλά πιο ισχυρό. Θα βγει πιο ισχυρό σε προσωπικό. Θα βγει πιο ισχυρό σε εμπειρίες, διότι αυτή η διαδικασία είναι μια πρωτοφανής εμπειρία για όλους σας, αλλά μας κάνει καλύτερους στο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις. Θα είμαστε πιο ισχυροί σε εξοπλισμό, θα είμαστε πιο ισχυροί και ως προς την αντίληψή μας για την Υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ξέρουμε ότι θα έχουμε ακόμη μία με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας πιστεύω, και εγώ πρώτος έχω αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην Πολιτεία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τελικά ότι οι ατομικές συμπεριφορές είναι αυτές που καθορίζουν το ρυθμό διασποράς της πανδημίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση θα γίνει στην Πρωτοβάθμια Υγεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα γίνει θα είναι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Έχουμε Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, η Πρωτοβάθμια θα σηκώσει το βάρος του εμβολιασμού άρα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αξιολογήσουμε δυνατότητες και αδυναμίες στην πρωτοβάθμια και αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Υγείας για την οποία έχουμε μιλήσει και μιλάμε δεκαετίες τώρα. Ήρθε η ώρα να την κάνουμε πράξη, όπως ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη και ακόμη πιο ενεργές πολιτικές στο κομμάτι της δημόσιας υγείας και της πρόληψης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι «οι συνθήκες που ζούμε αυτή τη στιγμή είναι τελείως πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες, αλλά έχουμε τη στήριξη όλου του προσωπικού. Όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό έχει κάνει τα αδύνατα-δυνατά, για να έχουμε την καλύτερη ιατρική φροντίδα για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται εδώ και ζητούν τη βοήθειά μας. Αναπτύξαμε έξι κλίνες ΜΕΘ στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Αυτό, όμως, δυστυχώς, δεν έφτασε και φτάσαμε σε σημείο να έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε αναπτύξει 44 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες δηλαδή είναι το όριο αυτή τη στιγμή που μπορούσαμε να κάνουμε στο νοσοκομείο». Ο κ. Καραβιώτης αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική βοήθεια που έχει δώσει στο Νοσοκομείο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που προσλήφθηκε τους τελευταίους μήνες. «Από τότε που ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια έχουν μπει 84 άτομα νοσηλευτικό και 42 ιατρικό προσωπικό. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης ανέφερε πόσο σημαντική ήταν η ενίσχυση της Περιφέρειας σε προσωπικό. «Είχαμε πάνω από 975 προσλήψεις προσωπικού που ήρθαν να ενδυναμώσουν το σύστημα.

Ήτοι 190 άτομα επικουρικό ιατρικό και λοιπό ιατρικό προσωπικό, 384 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε να ενδυναμώσει τη λειτουργία του συστήματος και 400 άτομα, πλέον, λοιπό βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό» είπε ενώ πρόσθεσε ότι «στην ανάπτυξη της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου περιλαμβάνεται και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, μπορέσαμε και πετύχαμε αλματώδη αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και κλινών που μπορούν να αναπτύσσουν αναπνευστική λειτουργία, ώστε μέχρι σήμερα οποιοδήποτε περιστατικό χρήζει υποστήριξης να μπορεί να ικανοποιηθεί».

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος αναφέρθηκε στην έγκαιρη προετοιμασία του Συστήματος Υγείας ενόψει του αναμενόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας. «Να σημειώσω ότι η προετοιμασία είχε ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του δεύτερου κύματος και γι’ αυτό το νοσοκομείο ήταν έτοιμο.

Υπήρχε το στρατηγικό απόθεμα του Υπουργείου Υγείας σε αναπνευστήρες, το χρησιμοποιήσαμε κατάλληλα όταν ήταν η κατάλληλη ώρα, ενισχύθηκε το νοσοκομείο και κατάφερε να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της στήριξης του υγειονομικού συστήματος στη Θεσσαλονίκη. Και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη διοίκηση και σε όλο το προσωπικό» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου εργαζόμενων Παναγιώτης Τουχτίδης ανέφερε: «Θα σας πω από τη μεριά του προσωπικού ότι καταβάλλεται ένας τιτάνιος αγώνας, οι ενισχύσεις οι οποίες έχουν έρθει ήταν καίριες αλλά δυστυχώς δεν φτάσανε. Λίγο, ας πούμε, ότι επαναπαυθήκαμε στην επιτυχία του πρώτου κύματος», ενώ στη συνέχεια μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας, το λέμε 20 χρόνια, εγώ έχω αρχίσει και γκριζάρω πλέον και δεν την είδα.

Πραγματικά θα σας πω το εξής, ότι αν στην πρόληψη επενδύσουμε γλιτώνουμε πάρα πολλά από τη θεραπεία. Είναι πολύ πιο ακριβό να θεραπεύεις παρά να προλαμβάνεις. Η Πρωτοβάθμια λοιπόν πρέπει να είναι ακρογωνιαίος λίθος νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τι να το κάνω όταν θα έχω 1.000 ΜΕΘ και δεν θα μπορώ να βάλω άλλον άρρωστο μέσα γιατί δεν θα έχω 1.001. Βέβαια είναι κάτι το οποίο το βλέπεις μια φορά στα 100 χρόνια αλλά ίσως ήμασταν τυχεροί που έτυχε στα χέρια μας και όχι σε άλλους».

«Τα νοσοκομεία άντεξαν, αντέχουν και θα αντέχουν»

Ο Πρωθυπουργός που επισκέπτεται από το πρωί τη Θεσσαλονίκη και τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, το ΕΚΑΒ και είδε τους τοπικούς φορείς, έδωσε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Status Fm και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση.

«Παρά την πρωτοφανή πίεση που δέχτηκε το σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία άντεξαν, αντέχουν και θα αντέχουν» δήλωσε, στη συνέντευξή του, στον status fm o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε σε επίσης ότι « μόνος δρόμος για την κυβέρνηση είναι η προστασία της δημόσιας υγείας» και τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στα βήματα που θα κάνουμε εφ εξής για να μην διακινδυνεύσουμε μία νέα έξαρση της πανδημίας».

Πηγή: iefimerida.gr