Ανατροπή με το άνοιγμα των καταστημάτων - Τι συμβαίνει με τα σούπερ μάρκετ;

Η αποκάλυψη του Άδωνι Γεωργιάδη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ανατροπή με το άνοιγμα των καταστημάτων - Τι συμβαίνει με τα σούπερ μάρκετ;

Μία μεγάλη ανατροπή πρόκειται να συμβεί με το άνοιγμα των καταστημάτων λιανεμπορίου μετά την άρση του lockdown, η οποία πρόκειται να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν για λίγο καιρό τα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο στοχεύει σε άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών, μην επιτρέποντας στα σούπερ μάρκετ να πωλούν τα αντίστοιχα προϊόντα. Ο Γεωργιάδης το αποκάλυψε μιλώντας στο διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποιεί το Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με θέμα «Σούπερ μάρκετ 2030 – Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της στρατηγικής του κλάδου των σούπερ μάρκετ», τη στιγμή που επικρατεί συναγερμός για ουκ ολίγα κρούσματα.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου. «Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Δείτε εδώ ποιο είναι το νέο προϊόν που μπήκε στα σούπερ μάρκετ σε περίοδο lockdown.

Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση».

Το πλάνο για τις επιχειρήσεις στις επόμενες μέρες

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο συνέδριο αναφέρθηκε στην απαγόρευση πώλησης διαρκών αγαθώς στα σούπερ μάρκετ, μια απόφαση που όπως είπε δημιούργησε δυσαρέσκεια και τόνισε: «Θέλω να συμμεριστώ μαζί σας την αγωνία που έχουμε να μπορέσουμε την επόμενη ημέρα η αγορά να παραμείνει όρθια λειτουργική και οι επιχειρήσεις να υπάρχουν, να μην έχουν υποστεί ανήκεστο βλάβη».

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του κλάδου των σούπερ μάρκετ (ιδιοκτησία και εργαζόμενους) που αυτή τη δύσκολη περίοδο κρατήσανε την αγορά σε εξαιρετικά καλό επίπεδο λειτουργίας. Τόνισε μάλιστα ότι «η ελληνική αγορά κινήθηκε με πολύ καλύτερους κανόνες, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέδειξε ότι είμαστε ικανοί για τα δύσκολα».

Προσέθεσε επίσης, ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που έχει χτυπήσει με σφοδρότητα τους πάντες εξακολουθεί ο κλάδος να κρατάει τα μέτρα ασφαλείας. «Εγώ πρώτος βγήκα και διέψευσα όλες τις φήμες που προέκυψαν ότι δήθεν τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊόυ.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μίλησα με τον ΕΟΔΥ και δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να τεκμηριώνει αυτή την άποψη. Αντιθέτως έχει αποδειχθεί ότι η αγορά σούπερ μάρκετ έχει κινηθεί με τρόπο μεγάλης υγειονομικής ασφάλειας».

Ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η περίοδος της πανδημίας του κορωνοϊού θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών και στο μέλλον. Όπως είπε, πολλοί άνθρωποι δεν είχαν αγοράσει από το διαδίκτυο ποτέ και αναγκάστηκαν να κάνουν διαδικτυακές αγορές ενώ αρκετές επιχειρήσεις που δεν είχαν διαδικτυακό κατάστημα απέκτησαν και προσαρμόστηκαν στις αλλαγές.

Ένα κομμάτι της αγοράς θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται περισσότερο «διαδικτυακά» και λιγότερο «φυσικά» και μετά την πανδημία. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι το λιανικό εμπόριο και η φυσική παρουσία του θα συνεχίσει να έχει τη μερίδα του λέοντος και αποτελεί στοίχημα για την αγορά, για το υπουργείο και τις επιχειρήσεις η παροχή καλών υπηρεσιών και καλών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.

«Να μην αφήσουμε κανέναν αυτή η περιπέτεια της πανδημίας του κορωνοϊού να αποτελέσει ευκαιρία εύκολου κέρδους. Δεν είναι η ώρα για το εύκολο κέρδος. Είναι η ώρα της υπευθυνότητας απέναντι στους πολίτες και η εξασφάλιση επάρκειας αγαθών» τόνισε και πρόσθεσε:

«Το υπουργείο είναι στη διάθεσή σας για να λύνει τα προβλήματα που ανακύπτουν. Θέλουμε να πετύχουμε εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη μεταξύ μας συνεννόηση. Η συνεργασία με εσάς είναι πολύ κρίσιμος κρίκος στην ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Πηγή: athensmagazine.gr

Συναγερμός σε γνωστό σούπερ μάρκετ - Δεν φορούσαν μάσκες οι εργαζόμενοι πάνω από τα φαγητά

Πρόστιμο σε σούπερ μάρκετ, στον Κορυδαλλό γιατί δύο υπάλληλοί του γιατί βρισκόντουσαν στο παρασκευαστήριο τροφίμων και συνομιλούσαν σε κοντινή απόσταση χωρίς να φορούν μάσκα, επέβαλλαν χθες οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Yπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 44 (παρ. 3) της Υγειονομικής Διάταξης Α1β/8577/1983 (ΦΕΚ Β-526/8-09-1983: «Αν τα ανωτέρω καταστήματα (σ.σ. σούπερ μάρκετ) διαθέτουν και φαγητά ή γλυκίσματα, παρασκευαζόμενα στο ίδιο το κατάστημα, θα υπάρχουν και ιδιαίτερα παρασκευαστήρια φαγητών ή γλυκισμάτων, εμβαδού 40 τ.μ. τουλάχιστον το καθένα. Αν υπάρχουν και τα δύο εργαστήρια (μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής), αυτά θα είναι χωρισμένα μεταξύ τους με τοίχο ύψους 2,50 μ. τουλάχιστον.

Σε περίπτωση που ψήνονται μόνον κοτόπουλα, ο χώρος προετοιμασίας, ψησίματος και προσφοράς τους θα είναι τουλάχιστον 20 τ.μ. Πάντως, για κάθε τμήμα πωλήσεως φαγητών ή γλυκισμάτων, ανεξάρτητα από το αν τα είδη αυτά παρασκευάζονται σε παρασκευαστήρια του ίδιου του καταστήματος, εντός ή εκτός τούτου, ή προέρχονται από άλλα νομίμως λειτουργούντα εργοστάσια ή εργαστήρια, θα υπάρχει ιδιαίτερος νοητώς χώρος εμβαδού 20 τ.μ. τουλάχιστον. Σε εμφανές σημείο του κάθε τμήματος θα υπάρχει αναρτημένη επιγραφή με την ένδειξη «Τμήμα έτοιμων φαγητών» ή «τμήμα ειδών ζαχαροπλαστικής».

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, Δημοτική Αστυνομία, Σ.ΕΠ.Ε. και Ε.Α.Δ.) διενήργησαν την Σάββατο, 28.11.2020 συνολικά 65.388 ελέγχους και κατέγραψαν 1.773 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 521.550€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε δύο (2) επιχειρήσεις. Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (53.184).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

  • Μη χρήση μάσκας
  • Μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων
  • Μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα)

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  • Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε τρεις (3) συλλήψεις για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Στην Περιφέρεια Αττικής επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών και πρόστιμο 5.000€ σε καφέ, ενώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επιβλήθηκε κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών και πρόστιμο 3.000€ σε καφέ.
  • Στην Περιφέρεια Αττικής επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000€ σε κατάστημα ρούχων.
  • Στο Δήμο Κορυδαλλού επιβλήθηκε πρόστιμο 600€ (2x300€) σε δύο (2) υπαλλήλους super market γιατί βρισκόντουσαν στο παρασκευαστήριο τροφίμων και συνομιλούσαν σε κοντινή απόσταση χωρίς να φορούν μάσκα.

Δείτε εδώ ποιο νέο προϊόν θα προστεθεί σε όλα τα ράφια των σούπερ μάρκετ από μέρα σε μέρα!