Κορωνοϊός: Κλειστά τα σχολεία μέχρι τον Ιανουάριο - Η απάντηση των λοιμωξιολόγων

Γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση;

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Κλειστά τα σχολεία μέχρι τον Ιανουάριο - Η απάντηση των λοιμωξιολόγων

Το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκε μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει ή όχι να ανοίξουν τα σχολεία πριν της Γιορτές και τελικά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έκρινε πως πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας για τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα, εξηγώντας τους λόγους που η Επιτροπή εισηγήθηκε τη διατήρηση των κλειστών σχολείων, γεγονός που αποτέλεσε τον οδηγό για την απόφαση της κυβέρνησης.

«Παρά την υποτονική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, εισηγηθήκαμε την αναβολή του ανοίγματος των σχολείων για δύο λόγους. Το πιο σημαντικό κριτήριο από την έναρξη της πανδημίας είναι η εικόνα στις ΜΕΘ και η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε. Έτσι οποιαδήποτε κινητικότητα εντός και εκτός των σχολείων θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα.

Αμφισβητήθηκε επίσης το όφελος του ανοίγματος των σχολείων αφού απέμεναν ημέρες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η απόφασή μας δεν αναιρεί τη θέση ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίξουν. Η τηλεκπαίδευση λειτουργεί άριστα, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τη δια ζώσης εκπαίδευση. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση στα σχολεία, ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Για αυτό εισηγηθήκαμε το άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα», ενώ λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο άνοιγμα της νυχτερινής διασκέδασης.

Πηγή: protothema.gr

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

Σήμερα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, 1251 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες.

5007 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 31293 (26.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 668 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3092 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1237 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.