Στο νοσοκομείο με κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Καστοριάς

Μεγάλη αγωνία

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Στο νοσοκομείο με κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Καστοριάς

Στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης ο Μητροπολίτης Καστοριάς, Σεραφείμ, ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα κορωνοϊού. Ο Μητροπολίτης Καστοριάς υποβλήθηκε σε τεστ Covid-19, το οποίο βγήκε θετικό.

Ως εκ τούτου, κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, ώστε να τύχει της καλύτερης δυνατής ιατρικής βοήθειας. Δείτε εδώ τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Πηγή: protothema.gr

Κορωνοϊός: 90χρονη έκανε το πρώτο εμβόλιο στην Βρετανία

Η 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον δυτικό κόσμο που εμβολιάστηκε κατά του κορωνοϊού, αφού σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στη Βρετανία, μετά την έγκριση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα το εμβόλιο της Pfizer.

Η Μάργκαρετ Κίναν, που θα κλείσει τα 91 της χρόνια την ερχόμενη εβδομάδα, είναι από το Κόβεντρι και έκανε το εμβόλιο στο τοπικό νοσοκομείο στις 8:31 (ώρα Ελλάδας).

«Νιώθω τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζομαι κατά του κορωνοϊού. Είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα ποτέ να ζητήσω, γιατί έτσι μπορώ επιτέλους να ανυπομονώ για τις στιγμές που θα περάσω με την οικογένειά μου και με τους φίλους μου την Πρωτοχρονιά, αφού πέρασα μόνη το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά η 90χρονη ηλικιωμένη.

Η συνταξιούχος πωλήτρια κοσμημάτων πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να ευχαριστήσω αρκετά την Μέι (η Μέι Πάρσονς είναι η νοσοκόμα που της έκανε το εμβόλιο) και το νοσηλευτικό προσωπικό του NHS, οι οποίοι με πρόσεξαν ιδιαιτέρως. Η συμβουλή μου σε οποιονδήποτε τους προσφερθεί το εμβόλιο είναι να το κάνει. Αν μπορώ να το κάνω εγώ στα 90 μου, μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε».

Εμβολιάστηκε και δεύτερος ηλικιωμένος

Λίγο πριν τις 9:30 (ώρα Ελλάδος), εμβολιάστηκε και δεύτερος ηλικιωμένος, το όνομα του οποίου σίγουρα... θα μείνει στην ιστορία, καθώς πρόκειται για τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το Γουόργουικσάιρ.

Σε δήλωσή του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ευχαρίστησε «το προσωπικό του NHS, τους επιστήμονες που δούλεψαν τόσο σκληρά για το εμβόλιο, τους εθελοντές και όλους όσοι τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα και προστάτευαν τους συνανθρώπους τους». «Θα κερδίσουμε μαζί», τόνισε.

Ο επικεφαλής του NHS της Αγγλίας, Σερ Σίμον Στίβενς, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλους όσοι εμπλέκονται στην παράδοση του νέου εμβολίου.

«Σε λιγότερο από ένα χρόνο από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας, το NHS πλέον προχωρά στον εγκεκριμένο εμβολιασμό του πληθυσμού και αυτό είναι τρομερό επίτευγμα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Ένα ευχαριστώ μέσα από καρδιάς σε όλους που δούλεψαν για να γίνει αυτό πραγματικότητα -στους επιστήμονες και τους γιατρούς που δούλεψαν σκληρά και στους εθελοντές που ανιδιοτελώς συμμετείχαν στις δοκιμές. Κατάφεραν μέσα σε μήνες, αυτό που συνήθως παίρνει χρόνια» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Οι συνάδελφοί μου στον χώρο της υγείας είναι περήφανοι για αυτή την ιστορική στιγμή».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην 90χρονη Μάργκαρετ ή Μάγκι, όπως την φωνάζουν συγγενείς και φίλοι, λέγοντας: «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Μάργκαρετ, τον πρώτο μας ασθενή που έκανε το εμβόλιο».

Και συνέχισε: «Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα στο μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει γίνει ποτέ σε αυτή τη χώρα. Θα χρειαστούν κάποιοι μήνες για να ολοκληρωθεί η δουλειά, καθώς ολοένα και περισσότερες προμήθειες εμβολιου θα είναι διαθέσιμες. Αν όλοι παραμείνουμε προσεκτικοί στις εβδομάδες που έρχονται, θα μπορούμε να κοιτάμε τη σημερινή μέρα και να τη βλέπουμε ως ένα καθοριστικό σημείο στη μάχη κατά του ιού».

Όπως και πολλοί ηλικιωμένοι, έτσι και η Μάργκαρετ Κίναν, πέρασε το 2020 απομονωμένη και για αυτό θέλει τα Χριστούγεννα να τα περάσει με την οικογένειά της. Με λίγους και καλούς συγγενείς και με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Μάλιστα, σε 21 ημέρες, θα λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και να έχει τη μέγιστη δυνατή προστασία από τον ιό.

Από την πλευρά της, η νοσοκόμα Μέι Πάρσονς χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» το γεγονός ότι ήταν η πρώτη νοσοκόμα που έκανε το εμβόλιο σε ασθενή.

«Είναι τεράστια τιμή που ήμουν η πρώτη νοσοκόμα που έκανε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό σε ασθενή. Είμαι τόσο χαρούμενη που ήμουν μέρος αυτή της ιστορικής μέρας», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι τελευταίοι μήνες ήταν πάρα πολύ σκληροί για εμάς που δουλεύουμε στο NHS, αλλά τώρα νιώθουμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ». Στο μεταξύ, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση υγείας του Γιάννη Πλακιωτάκη!

Πηγή: protothema.gr