Κορωνοϊός: Έτσι θα κάνουμε ρεβεγιόν - Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Βγήκε το ΦΕΚ

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Έτσι θα κάνουμε ρεβεγιόν - Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Μόλις πριν από λίγο, κυκλοφόρησε το ΦΕΚ το οποίο έχει τις αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν φέτος τα Χριστούγεννα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες.

Σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην κυβέρνηση για ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24-25/12/2020 και 1.1.2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.

Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένα πιστός ανά 15τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Για τα Θεοφάνεια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους. Επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών.

Το ΦΕΚ αναφέρει λεπτομερώς των αριθμό των πιστών που αποτελείται από 25 σε Ναούς και 50 σε Μητροπολιτικούς Ναούς.

Τήρηση κανόνων λειτουργίας, απαιτήσεων και διαδικασιών του Παραρτήματος ΙΙΙ, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, με ευθύνη των οικείων θρησκευτικών αρχών.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά το άρθρο 2 εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

  • Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  • Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής την 25η.12.2020, την 1η.1.2021 και την 6η.1.2021 με την παρουσία φυσικών προσώπων, τηρουμένης πάντως της μέγιστης αναλογίας ενός ατόμου ανά δεκαπέντε (15) τ.μ. και με μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων τα είκοσι πέντε (25) φυσικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των Μητροπολιτικών Ναών, όπου αυτοί υφίστανται, στους οποίους ο μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζεται στα πενήντα (50) φυσικά πρόσωπα.
  • Στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, έως εννέα (9) ατόμων και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.
  • Κατά την εορτή των Θεοφανείων (6.1.2021) δεν πραγματοποιείται αγιασμός των υδάτων σε οποιοδήποτε ανοιχτό δημόσιο χώρο, παρά μόνο εντός των Ιερών Ναών.

Στις 21 Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου της Pfizer

Μόλις πριν από λίγο έγινε γνωστό πως στις 21 Δεκεμβρίου πρόκειται να αποφασιστεί η έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ώστε να ξεκινήσει η διανομή των εργαλείων σε όλη την Ευρώπη από το νέο έτος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «κάθε ημέρα μετράει» και πρόσθεσε πως «εργαζόμαστε πλήρη ταχύτητα για να εγκρίνουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού».

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε την απόφαση του ΕΜΑ να επιταχύνει τις διαδικασίες, προγραμματίζοντας για πριν τα Χριστούγεννα τη διάσκεψή του για το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech. «Πιθανό οι πρώτοι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν πριν από το τέλος του 2020» σημείωσε η ίδια, αφού χθες έγινε γνωστή και η τιμή του.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως η Γερμανία ασκεί πίεση στον αρμόδιο εποπτικό φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία χορήγησης άδειας χρήσης εμβολίου για την Covid-19.

κορωνοϊός εμβόλιο

Οι υπηρεσίες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, πιέζουν τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και την ΕΕ προκειμένου το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BionNTech να λάβει άδεια για την κατεπείγουσα χρήση του ως την 23η Δεκεμβρίου κι όχι ως την 29η Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται επί του παρόντος.

«Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Σπαν.