Κορωνοϊός: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ελβετίας, Φλάβιο Κότι

Σε ηλικία 81 ετών

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ελβετίας, Φλάβιο Κότι

Έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό σήμερα το απόγευμα ο πρώην πρόεδρος της Ελβετίας Φλάβιο Κότι σε ηλικία 81 ετών.

Ο Φλάβιο Κότι υπήρξε μεταξύ των άλλων υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών της χώρας του.

«Με πολύ μεγάλη μου θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Φλάβιο Κότι», ανέφερε μέσω του Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ιγκνάσιο Κασίς.

Σύμφωνα με μια ιταλόφωνη εφημερίδα, ο πρώην πρόεδρος άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα σε νοσοκομείο του Λοκάρνο όπου νοσηλευόταν «λόγω επιπλοκών του νέου κορωνοϊού».

Ο Φλάβιο Κότι είχε σπουδάσει νομικά και ήταν μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος του Τιτσίνο. Υπηρέτησε επί 12 χρόνια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, από το 1987 μέχρι το 1999 και ανέλαβε πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας δύο φορές, το 1991 και το 1998.

Είναι γνωστός επειδή εργάστηκε για την προσέγγιση της Ελβετίας με τους διεθνείς οργανισμούς, τασσόμενος υπέρ της ένταξής της στον ΟΗΕ και αγωνίστηκε για να παραμείνει η Γενεύη έδρα διαφόρων διεθνών οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Στο μεταξύ, σε καραντίνα μπήκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο καθώς ήρθε σε επαφή με κρούσμα!

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Ελβετίας, Φλάβιο Κότι από κορωνοϊό

Πέθανε από κορωνοϊό ο πρωθυπουργός στο Εσουατίνι

Ο πρωθυπουργός του μικρού αφρικανικού βασιλείου Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Αμπρόζ Ντλαμίνι, πέθανε χθες σε νοσοκομείο της Νοτίου Αφρικής από κορωνοϊό. Ο 52χρονος άφησε την τελευταία του πνοή κάτι που έγινε γνωστό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

«Η αυτού μεγαλειότης μου ανέθεσε να ενημερώσω το έθνος για τον λυπηρό και πρόωρο θάνατο της αυτού εξοχότητος» του πρωθυπουργού «το απόγευμα, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Νότιας Αφρικής», ανέφερε ο Θέμπα Μασούκου.

Ο Ντλαμίνι είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Νότιας Αφρικής την 1η Δεκεμβρίου, δύο εβδομάδες και πλέον αφού διαγνώστηκε πως είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ανακοίνωσε πως μολύνθηκε τη 15η Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι ήταν «ασυμπτωματικός» και προσθέτοντας πως αισθανόταν καλά. Προετοιμαζόταν τότε να συνεχίσει να «εργάζεται από το σπίτι» ώσπου να λάβει πράσινο φως από τους γιατρούς.

Όμως κατόπιν αποφάσισε, «για να επιταχύνει την αποθεραπεία του» να πάει σε νοσοκομείο της Νότιας Αφρικής στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Δείτε εδώ και την προειδοποίηση που έκαναν οι λοιμωξιολόγοι για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Κατά τα επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, προτού γίνει γνωστός ο θάνατος του πρωθυπουργού, το Εσουατίνι έχει καταγράψει πάνω από 6.700 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 127 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, επί συνόλου 1,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο Αμπρόζ Ντλαμίνι, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος τράπεζας και αργότερα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, χωρίς καμία εμπειρία στην πολιτική, ονομάστηκε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2018. Διαδέχθηκε τον Σιμπουσίσο Ντλαμίνι, που είχε πεθάνει εξαιτίας ασθένειας.

Ο ρόλος του επικεφαλής της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά περιορισμένος στο Εσουατίνι, όπου ο βασιλιάς, στον θρόνο από το 1986, ονομάζει τους υπουργούς και ελέγχει το κοινοβούλιο. Στη φτωχή, περίκλειστη χώρα στο νότιο τμήμα της Αφρικής, τα πολιτικά κόμματα είναι απαγορευμένα και όλοι οι υποψήφιοι για το κοινοβούλιο είναι «ανεξάρτητοι».