Προειδοποίηση του ΕΟΦ για συγκεκριμένες μάσκες - Τι πρέπει να προσέξετε

Ποιες μάσκες είναι μόνο για ενήλικες;

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Προειδοποίηση του ΕΟΦ για συγκεκριμένες μάσκες - Τι πρέπει να προσέξετε

Μέσα από μία νέα ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ θέλησε να προειδοποιήσει το καταναλωτικό κοινό για μία συγκεκριμένη κατηγορία προστατευτικών μασκών οι οποίες απευθύνονται μόνο σε ενήλικες. Δώστε μεγάλη προσοχή καθώς το θέμα αυτό σας αφορά.

Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων τόνισε πως οι μάσκες που είναι εμποτισμένες με οξείδιο χαλκού, είναι κατάλληλες μόνο για ενήλικες και επιτρέπεται να φορέσει κανείς μόνο 5 κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, κρίνεται σκόπιμο να ζητείται η συμβουλή ιατρού πριν τη χρήση τους. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα με αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής στο χαλκό, από ασθενείς ή φορείς της νόσου Wilson, από ασθενείς με χολοστατικές παθήσεις ή άλλες ηπατικές παθήσεις που μπορεί να σχετίζονται με το χαλκό.

Ο ΕΟΦ σημειώνει ότι κατά τη χρήση της συγκεκριμένης μάσκας, το άτομο μπορεί να εμφανίσει ερεθισμό στο δέρμα και στους οφθαλμούς καθώς, επίσης και αλλεργικές αντιδράσεις όπως κνίδωση ή σπανιότερα αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, ενώ παράλληλα ο ΕΟΦ προειδοποίησε και για ορισμένα εμβόλια.

μάσκες ΕΟΦ

Η μάσκα αυτή φέρει τη χαρακτηριστική οσμή χαλκού, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Σε περίπτωση ερεθισμού του αναπνευστικού ή του δέρματος, πρέπει να διακόπτεται άμεσα η χρήση της μάσκας και δεν πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθεί το προϊόν. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο ΕΟΦ εξηγεί ότι ο κατασκευαστής θέτει τη σήμανση CE πληρώντας τις ισχύουσες διατάξεις και αυτά τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ΕΟΦ ανακάλεσε από την κυκλοφορία γνωστό αντιβιοτικό

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ, η ανάκληση αφορά ορισμένες παρτίδες από το αντιβιοτικό ZERBAXA® PD.C.SO.IN (1+0.5)G/VIAL., το οποίο είναι σε μορφή ενέσιμης σκόνης, για διάλυση και έγχυση ενδοφλεβίως.

Η απόφαση για ανάκληση του φαρμάκου πάρθηκε «λόγω αποτελεσμάτων εκτός προδιαγραφών στις δοκιμές στειρότητας που πραγματοποιήθηκαν» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ.

ΕΟΦ αντιβιοτικό

Να υπενθυμίσουμε, επίσης, πως ο ΕΟΦ προσφάτως ανακάλεσε και γνωστό αντισηπτικό χεριών, δείτε εδώ ποιο.