Κορωνοϊός: 853 νέα κρούσματα - Στους 491 οι διασωληνωμένοι

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: 853 νέα κρούσματα - Στους 491 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 853 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 132430, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες.

5248 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 38804 (29.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

491 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 156 (31.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 823 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

κορωνοϊός νέα κρούσματα

Τέλος, έχουμε 83 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4340 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1754 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις για τα μέτρα των Χριστουγέννων.

Κορωνοϊός: Έτσι θα χωριστούν οι ηλικιακές ομάδες για το εμβόλιο

Σε λίγο καιρό το εμβόλιο καταφθάνει στην Ελλάδα και έχουν ήδη βγει οι αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να χωριστούν οι ηλικιακές ομάδες για να εμβολιαστούν αλλά για το πώς πρόκειται να κλειστούν τα ραντεβού.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησε πως μαζί με τους υγειονομικούς, πρώτοι στους εμβολιασμούς θα μπουν και οι ηλικιωμένοι, ειδικότερα αυτοί που φιλοξενούνται σε δομές.

Ο κ. Ζαριφόπουλος εξήγησε ότι θα χρησιμοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση και μέσω του ΑΜΚΑ θα γίνει ο διαχωρισμός σε ηλικίες. Οπως προκύπτει, η πρώτη φάση θα αφορά τους άνω των 85 ετών, ενώ θα ακολουθήσει η ομάδα άνω των 75 ετών κ.ό.κ, τη στιγμή που εγκρίθηκε από τον Ευρπωαϊκό οργανισμό φαρμάκων το εμβόλιο της Pfizer.

εμβολιασμός Ελλάδα

Στην πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί θα περιληφθούν και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα (αιμοκαθαιρόμενοι, μεταμοσχευμένοι κ.ά.). O κ. Ζαριφόπουλος υποστήριξε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα καθοριστεί η διαδικασία με την οποία θα παρέχονται ευαίσθητες πληροφορίες -όπως οι αλλεργίες και τα υποκείμενα νοσήματα ή ειδικά φάρμακα που λαμβάνει ασθενής- για κάθε πολίτη.