Κορωνοϊός - Πέτσας: Πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

Τι είπε για τα εμβόλια;

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός - Πέτσας: Πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου

Ως πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» σημείωσε πως θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες και όχι μόνο τα δημοτικά. Παράλληλα, ανέφερε πως μετά τα σχολεία θα ανοίξουν κι άλλοι τομείς της καθημερινής δραστηριότητας.

Όσον αφορά στα πρώτα εμβόλια που έφτασαν τα Χριστούγεννα στη χώρα μας και σήμερα το πρωί στην Αθήνα, ο Πέτσας είπε ότι από αύριο, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα γίνουν συμβολικά οι εμβολιασμοί της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και σιγά - σιγά τα σκευάσματα θα διανεμηθούν στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Επιπλέον, σημείωσε πως εφόσον τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ, είναι ασφαλή όποιας μάρκας και αν είναι.

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν 70.000 άτομα

70.000 άτομα θα έχουν συνολικά εμβολιαστεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου με προτεραιότητα τους υγειονομικούς, ηλικιωμένους και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του κράτους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ενώ στις 28 θα εμβολιαστεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, θα εμβολιαστούν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, οι ηγεσίες του ΕΟΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, οι ηγεσίες του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και της ΕΥΠ, συνολικά 45 αξιωματούχοι.

Αναλυτικότερα, βάσει του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Εμβολιασμών, στην πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού θα δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς, τους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης, και, τέλος, σε αξιωματούχους που επιτελούν κρίσιμο έργο για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα περίπου 70.000 άτομα που θα εμβολιαστούν έως τις 10 Ιανουαρίου, η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τους 45 αξιωματούχους που έχουν καίριες θέσεις για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και θα εμβολιαστούν σε αυτό το διάστημα:

Νωρίτερα, δόθηκε στη δημοσιότητα το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού με το κωδικό όνομα Επιχείρηση «Ελευθερία».

Σε αυτό δίνονται πληροφορίες για τον τρόπο διάθεσης των εμβολίων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνέχεια διευκρινίζεται το σχέδιο για τον εμβολιασμό των πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και ποιοι θα έχουν προτεραιότητα.

Σημαντικό μέρος της Επιχείρησης «Ελευθερία» αφορά επίσης στη διαδικασία διαχείρισης των εμβολίων και των εμβολιασμών, δηλαδή από την παραλαβή από τις παραγωγούς εταιρείες μέχρι την αποθήκευση στα ειδικά κέντρα, τη διανομή στα κέντρα εμβολιασμού και τη διενέργεια των εμβολιασμών.