Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 | Επικοινωνία

Κορωνοϊός - Πέτσας: «Προτεραιότητά μας να ανοίξουν τα σχολεία»

Όλες οι πληροφορίες

Κορωνοϊός - Πέτσας: «Προτεραιότητά μας να ανοίξουν τα σχολεία»
Ενημέρωση 28.12.2020 14:19
Από Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην πρώτη μετά τα Χριστούγεννα ενημέρωση πολιτικών συντακτών τόνισε πως προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία.

Ο Στέλιος Πέτσας επισήμανε αρχικά: «Σε λίγες μέρες αφήνουμε πίσω μας το 2020. Στη χρονιά που φεύγει οι κοινωνίες αλλά και οι οικονομίες παντού στον κόσμο δοκιμάστηκαν από τη σοβαρότερη υγειονομική κρίση και τη χειρότερη ετήσια παγκόσμια ύφεση από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

«Το 2020 έφερε δυστυχώς τεράστιες ανθρώπινες απώλειες. Επέβαλε ασφυκτικούς περιορισμούς στις κοινωνίες του κόσμου. Καθήλωσε την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Έπληξε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2020 ζήσαμε καταστάσεις που δεν είχαμε διανοηθεί. Άλλαξε η ζωή μας και η χώρα μας υπέστη τις συνέπειες της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Πέτσας.

«Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας ωστόσο, τα πήγαμε συγκριτικά καλύτερα από πολλές άλλες χώρες», τόνισε.

«Στον πιο πρόσφατο χάρτη θετικότητας που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων την περασμένη Πέμπτη, η χώρα μας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές της Β. Ελλάδος είναι σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στο πράσινο. Με καλύτερη δηλαδή επιδημιολογική εικόνα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε «Στο μεταξύ ξεκίνησε από χθες στην πατρίδα μας, ταυτόχρονα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο εμβολιασμός.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας, εμβολιάστηκαν ήδη, δίνοντας το παράδειγμα σε όλους μας και αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

«Γι' αυτό ακριβώς, η χθεσινή μέρα - όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τον εμβολιασμό του - είναι σπουδαία. Γιατί το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε οριστικά να τελειώνουμε με την περιπέτεια του COVID.

Ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον έλεγχο των ζωών μας. Να αγκαλιάσουμε και να αγκαλιαστούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Να ξαναπάρει μπροστά η οικονομική δραστηριότητα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πέτσας: Δύο παράλληλες προσπάθειες κατά του κορωνοϊού -Αμυνα με τα μέτρα και επίθεση με το εμβόλιο
«Από χθες αναπτύσσουμε πλέον δύο παράλληλες προσπάθειες. Άμυνα, με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας, Και αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό, που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από την καθήλωση που επέβαλε η παγκόσμια μάστιγα του κορωνοϊού.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό.

Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή - τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων - να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν. Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

Οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, της 27ης Δεκεμβρίου, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 68% στην Επικράτεια, 63% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά την αντεπίθεση και την επιχείρηση «Ελευθερία», που ξεκίνησε χθες, ξέρουμε όλοι ότι πρόκειται για μια πολύ σύνθετη, πολύπλοκη και απαιτητική άσκηση, με τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και - όπου αυτό είναι απαραίτητο - των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό το ολιστικό Σχέδιο αρχικά θα εστιάσει στις ομάδες με την υψηλότερη προτεραιότητα, όπως έχει προταθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει εάν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα Κ.Ε.Π. ή τα φαρμακεία».

Πέτσας: Η Κυβέρνηση απέδειξε έμπρακτα ότι νοιάζεται και ότι μπορεί να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, για όσο χρειαστεί

Στη συνέχεια μιλώντας για τις οικονομικές συνέπειες και τη στήριξη στους πληττόμενους ο κ. Πέτσας επεσήμανε: «Η βαθιά ύφεση του 2020 είναι το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να σωθούν ζωές.

Ωστόσο η ύφεση αυτή, συνολικά στο εννιάμηνο του 2020, ήταν πιο περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη που ανέκτησε η εθνική μας οικονομία, διαχειρίστηκε με σύνεση το Ταμείο του Κράτους εξασφαλίζοντας -με ιστορικά χαμηλά επιτόκια- τους πόρους που απαιτούνται για την στήριξη των Ελλήνων.

Απέδειξε έμπρακτα ότι νοιάζεται και ότι μπορεί να στηρίξει τον κόσμο της εργασίας, για όσο χρειαστεί. Από την πρώτη στιγμή, έθεσε σε άμεση εφαρμογή σειρά παρεμβάσεων ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν μείωση εσόδων, των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους, των ανέργων, των ιδιοκτητών ακινήτων, των δανειοληπτών, καθώς και των κλάδων των μεταφορών, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Τα μέτρα αυτά είναι πρωτίστως οι διαδοχικοί κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα Συν-Εργασία, οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και βέβαια, η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την προμήθεια εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού και την ενίσχυση του προσωπικού. Οι δαπάνες για την υγεία το 2020, λόγω της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, έναντι του 2019, ενώ οι πιστώσεις για το 2021 εξακολουθούν να είναι 200 εκατ. ευρώ υψηλότερες από το ίδιο έτος. Και αυτό, γιατί ενισχύουμε μόνιμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Προσλάβαμε 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές, δημιουργήσαμε παραπάνω από 4.600 απλές κλίνες covid σε επτά Υγειονομικές Περιφέρειες, υπερδιπλασιάσαμε τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας από 557 σε 1.322 φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργήσαμε 500 κινητές ομάδες υγείας από τον ΕΟΔΥ, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων υπηρετούν στον υγειονομικό τομέα είναι αυξημένος κατά 10% έναντι του 2019».

Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως «Την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα αντανακλούν τόσο τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας, όσο και οι μεγάλες ξένες επενδύσεις κολοσσών της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας, όπως η Microsoft, η Volkswagen και η Pfizer, που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας. Και αυτή η εμπιστοσύνη θα μας επιτρέψει να στηρίζουμε τους Έλληνες για όσο χρειαστεί».

Σημεία από την ενημέρωση του Στέλιου Πέτσα:

 • Ξεκίνησε ο εμβολιασμός.
 • Η ΠτΔ, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής, εκπρόσωπος της εκκλησίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εμβολιάστηκαν ήδη. Για αυτό ακριβώς η χθεσινή ημέρα είναι σπουδαία. Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώνουμε με την περιπέτεια του κορωνοϊού.
 • Από χθες αναπτύσσουμε παράλληλα δύο προσπάθειες. Αμυνα με τα μέτρα και αντεπίθεση με την επιχείρηση ελευθερία που θα απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία.
 • Σε ότι αφορά στην άμυνα ξέρουμε όλοι τη σημασία της. Η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα.
 • Πρέπει να συνεχίσουμε με προσοχή.
 • Πρωτοχρονιά και Θεοφάνεια πρέπει να τηρούμε τα μέτρα
 • Η πληρότητα στις κλίνες Μεθ βαίνει μειούμενη αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση. 63% η πληρότητα στη χώρα, 91% στη Θεσσαλονίκη.
 • Η επιχείρηση Ελευθερία, πολύπλοκη και απαιτητική άσκηση.
 • Αυτό το ολιστικό σχέδιο θα εστιάσει στις ομάδες με προτεραιότητα.
 • Κάθε πολίτης θα ελέγχει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας είτε εισάγοντας το όνομα και τον ΑΜΚΑ στη σελίδα emvolio.gov.gr είτε στέλνοντας sms στο 13034.
 • Η Τουρκία εμφανίστηκε δύο φορές έτοιμη στα λόγια για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Οφείλει να επιλέξει είτε να συνεχίσει τις προκλήσεις είτε να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση.
 • Μέσα στο 2021 η Ελλάδα θα επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
 • Στην αναπτυξιακή δυναμική θα συμβάλουν οι μόνιμες μειώσεις φόρων.
 • Σημαντική θα είναι η συνεισφορά του τουρισμού που αναμένεται να ανακάμψει δυναμικά.
 • Την ανάπτυξη θα ενισχύσουν τα προγράμματα παροχής ρευστότητας.
 • Αν και το 2021 θα ξεκινήσει με τις δυσκολίες που κληροδότησε το 2020, τα πράγματα σταδιακά αλλάζουν.
 • Το 2021 οι Έλληνες μπορούμε να γράψουμε ξανά νέες σελίδες αισιοδοξίας στην ιστορία του τόπου μας.
  Ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Εντός της εβδομάδας θα υπάρχει συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τους ειδικούς προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων.
 • Προτεραιότητα της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία.
 • Ελπίζουμε να έχουμε γρήγορα εγκρίσεις για τα εμβόλια και να επιταχύνουμε τον ρυθμό του εμβολιασμού από τον Γενάρη και μετά.
 • Οι πρώτες εικόνες των ημερών που πέρασαν ήταν εικόνες πολύ καλύτερες στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν θα χαλαρώσουν τα μέτρα την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια. Ας τηρήσουμε τα μέτρα και όλα θα πάνε καλά.
 • Δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων ενόψει της Πρωτοχρονιάς.
 • Προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Πώς θα γίνει, αν θα αφορούν όλες τις βαθμίδες αυτό θα αποφασιστεί μετά τη συνάντηση της υπουργού με τους ειδικούς.
 • Παραπλανητικά διλήμματα οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι στο χέρι καμιάς χώρας τα πόσα εμβόλια θα πάρει. Πρώιμο να προεξοφλεί κανείς αποτυχίες για το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.
 • Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
 • Η αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο ή ανά γεωγραφική είναι κάτι που το έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Σημαντικό να αντιμετωπιστεί το ιικό φορτίο και να πέσει σε όλη την επικράτεια.

Lockdown - Οικονόμου: «Δεν υπάρχει καμία σκέψη για χαλάρωση την Πρωτοχρονιά»

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, μίλησε στο MEGA και προειδοποίησε πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για χαλάρωση των μέτρων την Πρωτοχρονιά.

Ο Λευτέρης Οικονόμου επισήμανε, ωστόσο, την ικανοποίησή του για την τήρηση των μέτρων τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Δευτέρας, αυτό «δείχνει ότι έχουν πειστεί πλέον για την αναγκαιότητα των μέτρων». Παράλληλα εκτίμησε ότι με τον εμβολιασμό «αρχίζει να ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας στο θέμα της αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Οικονόμου είπε πως «δεν υπάρχει καμία σκέψη για χαλάρωση. Τα μέτρα θα είναι εξίσου αυστηρά από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας».

Χαρακτήρισε μεμονωμένα περιστατικά τα κορωνοπάρτι, τα οποία όπως είπε, ευτυχώς μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού και έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα πρόστιμα για την μη τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό, τόνισε ότι όσα πρόστιμα δεν πληρώνονται αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ συνεπώς είναι βέβαιο ότι όλα θα εισπραχθούν.

Για τη Δυτική Αττική τόνισε ότι δεν θα χαλαρώσουν άμεσα τα μέτρα, προσθέτοντας ότι όλα θα εξαρτηθουν από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφάρμοσαν τα μέτρα, είπε ο κ. Οικονόμου, με εξαίρεση ελάχιστες ομάδες ατόμων που προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια. Αναφερόμενος δε στους χειρισμούς στο θέμα τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Για το πότε μπορεί να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό τόνισε ότι αναμένονται οι εισηγήσεις των επιστημόνων για να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι θα ισχύσει μετά τις 7 Ιανουαρίου ενώ για το άνοιγμα των σχολείων έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύψας: «Πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του ελληνικού πληθυσμού για επιτύχουμε το τείχος ανοσίας»

Share