Συναγερμός στην Κάλυμνο - 28 κρούσματα κορωνοϊού έπειτα από αρραβώνα

Όλες οι πληροφορίες

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Συναγερμός στην Κάλυμνο - 28 κρούσματα κορωνοϊού έπειτα από αρραβώνα

Μεγάλη ανησυχία έχει σκορπιστεί στην Κάλυμνο μετά την καταγραφή 28 κρουσμάτων κορωνοϊού λόγω ενός αρραβώνα.

Τις τελευταίες ημέρες από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα η Κάλυμνος βρίσκεται σε συναγερμό, όπως παραδέχθηκε μιλώντας στον skyrodos ο Δήμαρχος του νησιού Δημήτρης Διακομιχάλης

Σε τρεις ημέρες καταγράφηκαν 28 περιστατικά, με ήπια συμπτώματα.

«Οι δείκτες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικοί», όπως είπε ο Δήμαρχος, ενώ έχουν εντοπισθεί οι τέσσερις πυρήνες (τέσσερις οικογένειες) κι έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο κ. Διακομιχάλης δήλωσε ότι καθημερινά γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, ενώ ο ίδιος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα για τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από δύο οικογένειες, μετά από αρραβώνα που έγινε και δεν τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για τις συναθροίσεις.

«Οι δύο πυρήνες προέρχονται από οικογένειες του αραββώνα που παρενέβησαν τα πρωτόκολλα και αιφνιδίασαν τους πάντες!!!

Δεν είναι εύκολο να διαχειρισθείς αυτή την κατάσταση, γιατί π.χ. σε μία έκταση από το λιμάνι μέχρι το χωριό, η δόμηση είναι ιδιαίτερα πυκνή και τα πράγματα δυσκολεύουν», λέει ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι περιμένει με αγωνία σήμερα τα αποτελέσματα από τα rapid test που θα γίνουν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νησί, αλλά και την περαιτέρω ιχνηλάτηση, ενώ το μεσημέρι σε νέα σύσκεψη παρουσία και του Επάρχου, θα ενημερώσει τους πέντε επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Ο κορωνοϊός είναι ένας αόρατος εχθρός και γι΄αυτό δεν εφησυχάζουμε. Είναι κρίσιμο το θέμα, δεν είναι απλό. Είναι θετικό ότι εντοπίσαμε τους πυρήνες και δεν είναι “ορφανά” τα κρούσματα, γιατί η διασπορά θα ήταν τρομακτική και σε καμία περίπτωση δε θα ήταν ελεγχόμενη.

Δε χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε και εφησυχασμός. Είμαστε σε ύψιστη ετοιμότητα, από σύσκεψη σε σύσκεψη καθημερινά για να εξετάζουμε τα νέα δεδομένα ημερησίως, το παρακολουθούμε με σοβαρότητα και στοχευμένες κινήσεις», σημείωσε καταλήγοντας. Να υπενθυμίσουμε, ωστόσο, ότι χθες συνολικά στην χώρα μας καταγράφηκαν 476 κρούσματα!

Lockdown: Με αυστηρά μέτρα και ελέγχους και την Πρωτοχρονιά

Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει σιγά σιγά και η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει όλα τα αυστηρά μέτρα και όλους τους ελέγχους που εφάρμοσε και τα Χριστούγεννα προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει σε σημαντικό βαθμό, ωστόσο είναι αλήθεια πως το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται αρκετά κυρίως λόγω των διασωληνωμένων.

Η απόφαση της πολιτείας ενόψει της Πρωτοχρονιάς φαίνεται να είναι ξεκάθαρη. Ο εορτασμός θα είναι όπως αυτός των Χριστουγέννων κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 για τη μετακίνηση προς και από το εορταστικό τραπέζι και με τη σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες.

Πρωτοχρονιά μέτρα

Στόχος είναι να τηρηθούν τα μέτρα όπως έγινε και τις ημέρες των Χριστουγέννων. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς ενώ η Αστυνομία θα είναι παρούσα και έτοιμη να ανταποκριθεί στις όποιες καταγγελίες για παραβίαση των μέτρων.

Στο πλαίσιο της τήρησης των μέτρων, η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό για τις ημέρες των εορτών με αυστηρούς ελέγχους, έντονη αστυνομική παρουσία στους δρόμους και μπλόκα σε διόδια και εισόδους και εξόδους πόλεων, σε ΚΤΕΛ και κόμβους οδικών δικτύων, ενώ χθες ο Στέλιος Πέτσας έκανε ξεκάθαρο πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι το άνοιγμα των σχολείων.